Šių metų sausį žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad neva dantų protezavimo eilės tebėra, gyventojai negali patekti pas norimus specialistus, nes šių paslaugų turi kreiptis tik į įstaigas, turinčias sutartį su ligonių kasomis. Esą eilės bus, nes pacientų skaičius ribojamas, odontologijos įmonėms užkraunama biurokratinė našta, pasibaigus finansavimui jos turi kredituoti ligonių kasas, padengdamos protezavimo išlaidas ir laukdamos, kol ligonių kasos šias lėšas grąžins.

Šie teiginiai prasilenkia su realybe ir klaidina žmones. Būtent pacientai per pastaruosius metus labiausiai pajuto teigiamus Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis apmokamo dantų protezavimo pokyčius.

Ligonių kasos dar kartą primena, kad nuo 2021 m. sausio žmonėms, norintiems gauti kompensuojamąsias dantų protezavimo paslaugas, nebereikia pildyti įvairių dokumentų, laukti ligonių kasos patvirtinamųjų laiškų dėl eilės. Proceso eiga tapo gerokai aiškesnė ir trumpesnė tiek pacientams, tiek gydytojams. Dantų protezavimo paslaugos dabar teikiamos kaip ir kitos PSDF lėšomis apmokamos gydytojų specialistų paslaugos – gavus siuntimą, dėl jų kreipiamasi į pasirinktą gydymo įstaigą, sudariusią sutartį su ligonių kasa.

Dantų protezai.

Pacientai, turintys teisę į dantų protezavimo kompensavimą, pirmiausia turi kreiptis į gydytoją odontologą gydymo įstaigoje, kurioje jie prisirašę, arba kitoje įstaigoje, turinčioje sutartį su ligonių kasa dėl odontologinės priežiūros paslaugų teikimo ir apmokėjimo. Gydytojas nustato dantų protezavimo pagrįstumą, išrašo elektroninį siuntimą ir pats sistemoje užregistruoja žmogų protezuoti dantų (išskyrus atvejus, kai protezuoti dar negalima, nes pirmiausia reikia gydyti, traukti dantis, šaknis ir pan.).

Vieno vizito pas odontologą metu visa informacija įvedama į reikiamas sistemas, procesas pradedamas automatiškai. Po to pacientai be jokių papildomų veiksmų iš karto gali rinktis su ligonių kasa sutartį sudariusią gydymo įstaigą, kurioje norėtų protezuotis dantis, ir joje gauti paslaugas. Taigi nebesant anksčiau buvusių laukimo eilių, žmonėms nebereikia nei protezuotis dantų savo lėšomis, nei laukti, kol ateis eilė ir bus išmokėta kompensacija.

Kur protezuotis dantis, pasirinkimas gana platus – jau dabar šias paslaugas galima gauti 1 038 vietose. Be to, įstaigų, kuriose teikiamos PSDF lėšomis kompensuojamos dantų protezavimo paslaugos, vis daugėja. Šiemet dantų protezavimo paslaugas teikia 24 proc. daugiau įstaigų nei pernai. Kone kasdien sulaukiama naujų gydymo įstaigų prašymų sudaryti sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK) dėl šių paslaugų teikimo. Taigi aktyviai naudojamasi galimybe sudaryti sutartį ir teikti pacientams PSDF lėšomis apmokamas paslaugas.

Gydymo įstaiga, pageidaujanti sudaryti sutartį su TLK, niekur neturi vykti. Jai tereikia turėti galiojančią licenciją norimoms paslaugoms teikti ir elektroniniu paštu pateikti TLK prašymą, pasirašytą kvalifikuotu elektroniniu parašu. Sutartis sudaroma elektroniniu būdu, ji galioja net 3 metus. Be to, ligonių kasos nuolat konsultuoja gydymo įstaigas kilus klausimų dėl sutarties, sistemų naudojimo, elektroninių dokumentų pildymo.

Vertinant šių paslaugų poreikį ir pasiūlą svarbu, kad įstatymais nustatytą teisę jas gauti turi ne visi, o tik dalis gyventojų: senatvės pensijos amžiaus žmonės, vaikai iki 18 metų, asmenys, pripažinti nedarbingais ar iš dalies darbingais, taip pat ligoniai, kurie gydyti dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos. Atsižvelgiant į nedidelę, bet ypač jautrią pastarosios pacientų grupės padėtį, jiems suteikta teisė protezuotis dantis PSDF lėšomis, neatsižvelgiant į amžių. Ligonių kasų turimais duomenimis, 2021 metais Lietuvoje buvo 7 tokie pacientai. Dėl dantų protezavimo jie gali kreiptis į tas pačias įstaigas kaip ir kiti žmonės, kuriems kompensuojamas dantų protezavimas, taip pat prireikus – į tretinio lygio įstaigas. Ligonių kasos papildomai patikrins paslaugų prieinamumą šiems žmonėms.

Kaip gauti dantų protezavimo paslaugas?

Nuolat sulaukiama gyventojų paklausimų dėl kompensuojamojo dantų protezavimo kokybės ir apmokėjimo. Ligonių kasos gali patikrinti paslaugų teikimo tinkamumą, o paciento teisių pažeidimo atvejais – ginti jo interesus tada, kai su gydymo įstaiga yra sudaryta sutartis. Šiuo aspektu sutartis taip pat yra naudinga pacientams.

Dantų protezavimui kasmet skiriama vis daugiau PSDF lėšų. Pernai dantų protezavimo paslaugoms kompensuoti skirta suma, palyginti su 2018 m., padidėjo net 1,6 karto. Pakankant lėšų, finansavimas gydymo įstaigoms neribojamas, todėl neribojamas ir pacientų skaičius. Gydymo įstaigos suteikia paslaugas tiek pacientų, kiek jų kreipiasi, ir ligonių kasoms pateikia sąskaitą, kuri apmokama per mėnesį. Taigi su gydymo įstaigomis atsiskaitoma laiku, kaip tai numatyta gydymo įstaigų ir ligonių kasų sutartyse.

Dantų protezavimas – viena sveikatos sistemos sričių, kuri per pastaruosius metus itin patobulinta. Akivaizdu yra tai, kad išvengta perteklinio dokumentų tvarkymo, pacientai nebeturi laukti savo eilės po 2–5 metus (kai kuriose savivaldybėse tekdavo laukti net po 7–10 metų). Gydymo įstaigoms suteikiama galimybė teikti dantų protezavimo paslaugas neribotam pacientų skaičiui, taip pat be apribojimų gauti suteiktų paslaugų apmokėjimą pagal sąskaitas, kartu sutartimi įsipareigojant šias paslaugas teikti tinkamai.

Negavus tinkamos informacijos apie kompensuojamąsias dantų protezavimo paslaugas gydymo įstaigose ar kilus kitų klausimų, gyventojai kviečiami susisiekti su ligonių kasų specialistais atvykus į padalinius, bendruoju telefonu Lietuvoje (8 5) 232 2222 ar raštu info@vlk.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją