Nors naudodami minimaliai invazyvius dantų gydymo metodus bei nuolat atsakingai prižiūrėdami burną galime turėti ilgai ir patikimai tarnaujančius tobulai gražius dantis, sveikatos apsibrėžti tik gražia spalva ir forma tikrai negalima.

Kiekviena dantų grupė turi skirtingą paskirtį, taigi, siekdami teisingos funkcijos ir estetinio rezultato, turime laikytis tam tikrų taisyklių, kad dantys ne tik atrodytų gražiai, bet ir burna puikiai atliktų savo darbą.

„Deja, neretai tenka susidurti su situacijomis, kai apžiūrėjus paciento burną tenka susimąstyti, kas jo gyvenime nutiko, kad jis taip nemyli ir negerbia savęs. Elementarios burnos higienos stoka, stipriai ėduonies pažeisti, nutrupėję ar nudilę dantys, vieno ar kelių dantų trūkumas, labai dideli tarpai, gleivinės uždegimas, o neretai – ir visas rinkinys kartu.

Juk kiekvienas dantis ar jų grupė atlieka skirtingas funkcijas, tad kai žmogus atkeliauja pas odontologą trejus metus gyvendamas be danties, dažnai jau būna pradėjęs tirpti kaulas, mažėti kraštinio kaulo lygis, pradėję keistis, iš savo vietų slinktis arba lūžinėti gretimi dantys. Tada jau nebepakanka tik implanto, tenka breketais grąžinti kitus dantis į vietas, sutvarkyti nulūžinėjusius dantis, koreguoti kaulo lygį ir tik tada galima sukti implantą.

Gydymo laikas ženkliai pailgėja, kaina taip pat pakyla “, – pranešime žiniasklaidai įspėja gydytoja odontologė Asta Juknienė ir skatina visas problemas spręsti kuo greičiau. Tada ir piniginė, ir socialinis gyvenimas mažiau nukentės.

Karieso paveikti dantys

Dvylikos dantų plombavimas – 1000 eurų

Prieš atliekant bet kokias kitas procedūras – implanto sukimą ar breketų uždėjimą – būtina atlikti du dalykus: pasidaryti profesionalią burnos higieną ir sugydyti ir suplombuoti dantis.

„Čia ir prasideda didelis bei atsakingas darbas, – sako jau 31 metus šį darbą dirbanti odontologė A. Juknienė. – Prieš kelias savaites su mama atėjo jauna mergina, norinti tiesintis dantis. Reikia breketų, bet mūsų gydytoja ortodontė pastebėjo, kad yra karieso ir paprašė mano konsultacijos. Mergaitės mama labai nustebo, iš kur kariesas, nes jos lygiai prieš savaitę, besirengdamos dėtis breketus, apsilankė kitoje klinikoje, ir ten dukrai suplombavo visus ėduonies pažeistus dantis.

Konsultacijos metu mes padarėme kontrolines tarpdančių karieso diagnostikos rentgeno nuotraukas, tam naudojau intraoralinę kamerą, tad vaizdą burnoje per didžiulį ekraną matėme ir aš, ir pacientė.

Tai, ką pamačiau, padidinusi vaizdą gerus 70 kartų, nenudžiugino – mergaitei būtina plombuoti 12 dantų ir tai mūsų klinikoje kainuos apie 1000 eurų. Mama net prisėdo išgirdusi tokią sumą, o dar labiau pasipiktino, kad, sumokėjusi pinigus kitur, iš mūsų išgirdo, kad reikia taisyti dar dvylika dantų. Dvylika! Tai labai didelis skaičius ir ilgas darbas.“

Asta Juknienė

A. Juknienė sako, kad mergaitės mamai tokia situacija buvo nauja, bet gydytojams, deja, ne.

„Savo kliniką turiu jau 27 metus ir pirmiausiai investavau į diagnostiką. Todėl turiu aparatūrą, kuria galiu matyti sunkiai plika akimi įžiūrimus pakitimus. Nes tik taip galiu teisingai diagnozuoti ir objektyviai nuspręsti, koks gydymas reikalingas. Ir visa tai, beje, galiu parodyti pacientui. Po dukros apžiūros tąkart mamai nebekilo klausimų, ar tikrai reikia vėl gydyti ką tik sutaisytus dantis.

Dantų ir apydančio audinių apžiūros ir diagnostikos veidrodėliu ir plika akimi tikrai dažnai nebepakanka. Ypač dabar, kai pasaulyje tiek inovacijų, kiekvieną dieną atrandama ir sukuriama kažkas naujo, o mūsų užduotis – nuolat mokytis, tobulėti ir nepamiršti, kad pacientų edukacija ir minimaliai invazyvus gydymas užtikrina puikius ilgalaikius rezultatus, gražią ir natūralią šypseną,“ – teigia gydytoja odontologė.

Gramo dantų plombos kaina lygi gramui aukso

Gydytojo kompetencija, patirtis, kursai, aparatūra, kuri yra jo kabinete, naudojamos priemonės – visa tai sudaro galutinę paciento mokamą kainą.

Dantų taisymas

„Klientai čia lankosi metų metais. Vienus tėvai atvedė dar mažus, jie užaugo ir lankėsi toliau, o vėliau atsivedė savo vaikus. Aš negaliu nustoti investuoti į diagnostikos priemones, gydymą. Ir pasakymas, kad gramas dantų plombos kainuoja tiek pat, kiek gramas aukso, ne iš piršto laužtas – tai visiška tiesa.

Beje, kainą sudaro ir profesionalaus asistento darbas. Ir jokios magijos nebelieka“, – šypsosi gydytoja odontologė A. Juknienė.

Kainos yra tokios, kokios yra, gydytoja sako bandžiusi derėtis su savo sąžine ir pirkti pigesnes priemones, tačiau jos išsikeltų standartų neatitiko, tad A. Juknienė nutarė, kad vis dėlto kokybės neaukos.

Asta Juknienė

„Prieš 27 metus, kai atidariau privatų kabinetą, dirbdavau didesnę paros dalį, ir per metus klinika užsidarydavo tik keturioms dienoms. Atostogomis to turbūt nepavadinsi, tiesiog per didžiąsias šventes kabinetas būdavo uždarytas, bet darbai jame vykdavo – remontuodavome, atsinaujindavome ir vis po truputį plėtėmės bei daug investavome į viską, ką šiandien turime – moderniausią diagnostinę aparatūrą: kūginį kompiuterinį tomografą, skaitmeninį rentgeną, lazerius, mikroskopus, apydančio audinių pažeidimo elektroninį diagnostikos aparatą, intraoralines vaizdo kameras.

Galime diagnozuoti ir pagydyti kone visas su dantimis susijusias ligas“, – pasakoja Kaune esančio „Lazerinės odontologijos centro“ įkūrėja A. Juknienė.

Šiandien klinikoje – 6 kabinetai, dirba 17 specialistų, o pati vadovė jau gali daugiau laiko skirti pomėgiams bei sportui, ir jos atostogos trunka kiek ilgiau. Bet pacientai visuomet laukiami – jų nuvilti nevalia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)