Bet šią informaciją keisti gali įgyti faktoriai – atitinkama dantų priežiūra ar net gydytojo įsikišimas, kuris yra būtinas, pavyzdžiui, siekiant sustabdyti pūlingo uždegiminio infiltrato plitimą.

Dalius Matkevičius – vienas nedaugelio Lietuvoje burnos, veido ir žandikaulių chirurgų, kurio specializacija – ir smilkininio-apatinio žandikaulio sąnario patologijos, veido traumos, sudėtingi dantų šalinimo atvejai, ir kaulinio audinio rekonstrukcijos bei dantų implantacijos.

Medikas pabrėžia, kad danties rovimas labai dažnu atveju būna paskutinis ir, deja, kraštutinis veiksmas.

„Negana to, ir itin pavojingas dėl individualių anatominių paciento savybių, lydinčių patologijų. Dėl jų poekstrakcinis periodas gali komplikuotis veido ar, dar blogiau, pažandės tinimu, kas rodytų, jog pūlingas uždegiminis infiltratas plinta į gretimas anatomines sritis, o kartais baigiasi ir sepsiu – ūminiu viso organizmo uždegiminiu atsaku, kuris gali sutrikdyti visų organų normalias funkcijas ir sukelti daugybinį organų disfunkcijos sindromą. Sepsio mirštamumas yra daugiau nei 50 procentų“, – pasakoja medikas.

Dalius Matkevičius

Todėl jis dar kartą primena, kad suskaudus dančiui negalima delsti, būtina kreiptis pagalbos, nes niekada neįmanoma tiksliai žinoti, kas vyksta žmogaus organizme.

„Į mane, chirurgą, pacientas kreipiasi tada, kai jau būna pažeisti ir kietieji, ir minkštieji audiniai – dantena, dantis, kaulas. Tada dažniausiai skausmą lydi pūliai, ir mes niekada nežinome, kur jie nukeliaus. Gerai, jei jie, atvėrus pūlio vietą, išvalius perteklių, išsivalo.

Tačiau būna atvejų, kai pūliai leidžiasi žmogaus organizmu per kaklo fascijas žemyn, pažeisdami ir užteršdami vis daugiau organų“, – pranešime žiniasklaidai sako „Nordclinic“ gydytojas odontologas D. Matkevičius, burnos ir žandikaulių chirurgas, turintis dvylika metų patirties.

Sunkūs dantų rovimai dažnai komplikuojasi

Viena esminių priežasčių, kodėl tenka rauti, atrodo, sveikus dantis – banalus higienos nesilaikymas, kai apie aplinkinius danties audinius kaupiasi uždegimas, tirpdantis kaulą, iš kurio dantis išaugęs.

„Tada lieka vienintelė išeitis – tokį dantį rauti. Tačiau pasakyti – gerokai lengviau nei padaryti, nes per mano darbo praktiką dėl dantų ligos sukeltų komplikacijų teko susitaikyti ir konstatuoti net keletą mirties atvejų.

Atrodytų, neįmanoma, ką čia reiškia tą dantį ištraukti, žinau, kad dažnas ir pats namuose šį darbą atlieka. Gerai, kai viskas gerai, bet gydymo įstaigoje mes įsivertiname ir išsiaiškiname, kur yra danties šaknis – tam atliekame rentgenogramą, tada išsiaiškiname, ar dantis, kurį rausime, buvo gydytas ar ne.

Jei jo nervas yra pašalintas, vadinamasis periodonto raištis, laikantis dantį, jau būna sunykęs, o pats dantis suaugęs su kaulu. Tada šalinimas tampa komplikuotas dėl danties elatingumo sumažėjimo, tad taip paprastai jo ištraukti nepavyks, jis sutrupės“, – burnos chirurgo D. Matkevičiaus teigimu, tokiu atveju pirmiausia šalinama dalis kaulo, kuriame įaugęs dantis, o tik tada galima saugiai pašalinti ir patį dantį.

Po tokių intervencijų neretai susiformuoja kaulinio audinio defektai, trukdantys tolesnei sėkmingai danties implantacijai. Medikas perspėja, kad jei dantų skausmą lydi žando arba kaklo tinimas, žmogus gali pradėti net dusti.

Tada būtina kuo skubiau vykti į medicinos įstaigą. Nebūtinai į odontologijos kliniką, nes net ir artimiausioje ligoninėje tokiu atveju būtų suleistas vadinamasis vaistų kokteilis – medikamentai nuo skausmo, audinių tinimą mažinantys ir antibakteriniai vaistai. Tai leistų stabilizuoti paciento būklę bent keletui valandų, o tą laiką būtina išnaudoti vizitui pas odontologą, kuris imsis gydymo.

Negydomas danties skausmas kainavo gyvybę

Deja, kaip pasakoja Dalius Matkevičius, neretai pacientai piktnaudžiauja ir tokiomis trumpalaikėmis išeitimis: „Ne taip seniai teko susidurti su tolimųjų reisų vairuotoju iš Ukrainos, kuriam dar Vokietijoje pradėjo skaudėti dantį. Jokie nereceptiniai vaistai nuo skausmo, net ir geriami neprotingai dideliais kiekiais, nebepadėjo, tad toje šalyje jam buvo suteikta skubi medicininė pagalba.

Deja, daugiau jokio gydymo žmogus nesikreipė, nes neturėjo draudimo, tiesiog gavęs būtinąją pagalbą važiavo toliau.

Kiek žinau, Lenkijoje jam pasidarė labai blogai, tačiau ją kirtęs vyras sustojo tik Lietuvoje ir čia išsikvietė greitąją medicinos pagalbą, nes vaizdas jau liejosi akyse. Į medikų rankas jis pakliuvo jau septinės būklės ir po operacijos, kurios metu buvo bandoma gelbėti jo gyvybę, nebepabudo…“

Tad chirurgas dar kartą primena – joks skausmas nėra per mažas ar nereikšmingas, negalima laukti ir kentėti, būtina kreiptis į medikus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)