Įvertinkite, ar jums tikrai nereikalinga skubi odontologinė pagalba

Atsiradus skausmui, susijusiam su burnos ligomis, būkite atidūs pasireiškiantiems simptomams. Įvertinkite, ar neatsirado tinimas, karščiavimas, silpnumas arba labai stiprus skausmas – požymiai, kurie gali rodyti plintančią infekciją. Jiems pasireiškus, kreipkitės į gydymo įstaigą dėl būtinosios pagalbos. Jei skausmas nedidelis, reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju ir pradėti gerti vaistus nuo uždegimo (skausmo). Jei skausmas, tinimas didėja, būtina kreiptis būtinosios pagalbos. Visais kitais atvejais turėsite laukti, kol Lietuvoje vėl bus galima teikti planines odontologines paslaugas.

Malšinkite skausmą

Nepaisant to, dėl ko išsivystė odontologinė būklė, kelianti skausmą, visuomet skiriama vaistų jam malšinti. Dažniausiai tų vaistų galite įsigyti ir be recepto, jei šie nepadeda, greičiausiai jums reikalinga būtinoji pagalba. Nėščiosios, vaikai, taip pat vyresni asmenys, kuriems didesnė rizika sirgti virškinamojo trakto ir širdies bei kraujagyslių ligomis, ar asmenys, kurie patyrė pašalinį poveikį vartodami medikamentus, vaistus skausmui malšinti turėtų rinktis ypač atidžiai, pasitarti su gydytoju.

Nešildykite skaudamos vietos

Infekcijos burnoje daugeliu atveju yra linkusios plisti, o jei skaudamą vietą šildysite, šį procesą galite dar paskatinti. Rekomenduojame nedėti šildančių kompresų, nelaikyti maudžiančios vietos parėmus ranka, verčiau, atvirkščiai, pridėkite šaldantį kompresą ar audiniu apsuktą sušaldytą ledą, nebent skaudama vieta reaguoja į terminius dirgiklius.

Gera burnos higiena būtina

Jei atsiradus skausmui jums nesinori valyti dantų, tai yra būtina, nes daugeliu atveju, nenuvalius minkšto apnašo, būklė linkusi dar labiau ūmėti. Dėl šios priežasties dantis būtina valyti du kartus per dieną net esant skausmui, taip pat naudoti tarpdančių šepetėlį ar siūlą.
Kad dantis valyti būtų lengviau, rinkitės minkštą dantų šepetėlį, netrinkite grubiai, neperspauskite dantų šepetėlio, nenaudokite pagaliukų, vielelių, adatų – visko, kas neskirta burnos higienai. Jei valyti šepetėliu per skausminga, laikinai tai atlikite dantų skalavimo skysčiu suvilgytu marlės voleliu. Jei peršti, skauda burnos gleivinę, prieš valydami galite patepti skausmą malšinančiais geliais, kurių taip pat be recepto įsigysite vaistinėje. Dantenų skausmas, uždegimas praeina greičiau, jei dantis valote ilgiau ir masažuojate dantenas, – tai sustiprina kraujagysles, ir dantenų kraujavimas silpnėja.

Skalaukite burną

Jei vargina odontologiniai negalavimai, nesuklysite skalaudami burną. Skalaukite vandeniu po kiekvieno valgio, kad pašalintumėte maisto likučius nuo skaudamų paviršių. Jei jaučiate šiuos simptomus – sudirgusi ar išberta burnos gleivinė, maudimas tarpdančiuose, ypač jei sergate periodontitu, skausmas dygstant protiniam dančiui, jaučiamas blogas kvapas ar skonis, iki kelių savaičių, kol simptomai sumažės, du kartus per dieną skalaukite burną skalavimo skysčiu, kurio sudėtyje yra chlorheksidino, naikinančio bakterijas. Tokio skalavimo skysčio taip pat galite įsigyti vaistinėje. Atkreipkite dėmesį, kad kai kurie jų turi būti skiedžiami vandeniu, todėl atidžiai perskaitykite vartojimo lapelį ir neskalaukite stipresniu tirpalu, nei nurodyta, nes nudeginsite burnos minkštuosius audinius. Skalavimas druskos tirpalu mažina gerklės uždegimą, burnos minkštųjų audinių patinimą, paburkimą, todėl taip pat yra rekomenduojamas.

Šių dalykų jokiu būdu nesiimkite

Nors skalauti arbatų nuovirais, šiltu druskos tirpalu galima, tačiau kai kurių namuose naudojamų metodų tikrai nerekomenduojame: į dantų tarpus nieko nedėkite, į danties ertmę ar ant burnos gleivinės taip pat negalima dėti sutrintų medikamentų, namie randamų produktų (pavyzdžiui, česnakų, ir kt.): jie gali pažeisti audinius ir dar labiau pabloginti jūsų būklę. Taip pat nerekomenduojame naudoti kelių skirtingų nesteroidinių vaistų nuo uždegimo vienu metu, nes galite stipriai pakenkti kepenims.

Informaciją parengė gyd. periodontologė prof. Alina Pūrienė, gyd. odontologė dr. Rūta Bendinskaitė,
gyd. odontologė Indrė Stankevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)