Odontologė V. Radavičiūtė sako, kad tarp pacientų dažniausiai pasitaikanti liga yra dantų ėduonis.

„Bet tai nieko keisto, nes šios ligos paplitimas pasaulyje siekia virš 90 proc. Taip pat dantenų ligos: gingivitas (dantenų uždegimas) ir periodontitas (sunkesnė ligos forma pasireiškianti ne tik dantenų uždegimu bet ir atraminių danties audinių nykimu). Dar labai daug pacientų kreipiasi dėl padidėjusio dantų jautrumo”, – pasakojo gydytoja.

Pasak odontologės, į kabinetą neretai ateina pacientai, kurių ligos atvejis smarkiai pažengęs.

„Neslėpsiu, tokių pacientų pasitaiko pakankamai dažnai, – sako gydytoja V. Radavičiūtė. – Tada būna reikalingas kompleksinis gydymas.”

Pasak odontologės, visada pirmiausiai reikia stengtis stabilizuoti jau esančią situaciją, kad neatsirastų daugiau pažeidimų.

„Tad svarbu bandyti rasti priežastį, kodėl taip galėjo atsitikti”, – sako V. Radavičiūtė.

Pasak Antakalnio poliklinikos gydytojos, labai svarbu pirmiausia pacientui suteikti žinių apie tinkamą individualią burnos higieną, supažindinti su dantenų ligų atsiradimo priežastimis, gydymo taktika ir prevencija bei informuoti apie alkoholio ir rūkymo sukeliamą riziką.

„O po to jau galima pradėti gydymą, kuris dažnai apima: profesionalią burnos higieną ar net periodontologinį gydymą, dantų ėduonies ir kanalų gydymą, dantų šalinimą ir galiausiai protezavimą. Siekiant atstatyti prarastą kramtymo funkciją, – pasakojo odontologė. – Jei užleistas atvejis, natūralu, kad gydymas per vieną dieną neįvyks. Lygiai taip pat, kaip ir tie pažeidimai neatsirado per vieną dieną. Viskam reikia laiko, o kartais net ir pakankamai daug.”

Dėl kokių priežasčių atsiranda negalavimai?

Gydytoja sako, kad į klausimą, dėl kokių priežasčių atsiranda negalavimai dėl dantų, nėra vienareikšmio atsakymo – vienos priežasties nėra.

„Jų yra visas komplektas ir tai priklauso nuo atsiradusios ligos. Dažniausiai ėduonis atsiranda dėl esančio minkšto apnašo, itin gausaus ir nesaikingo paprastųjų (greitųjų ) angliavandenių vartojimo. Tad nesubalansuota mityba, maistas, prisotintas cukrumi, turi didelės įtakos ėduonies atsiradimui, – pasakoja odontologė. – Egzistuoja vis dar gajus mitas, kad dantų ėduonis atsiranda dėl genetikos, bet ši teorija yra vis labiau nustumiama į šoną dėl atsiradusių įkvepiančių pavyzdžių pasaulyje, kada tinkamai burnos higienos įpročiai gali suteikti labai gerų rezultatų.”

Pasak gydytojos, dantenų ligų priežastys yra grupuojamos į biologines, elgsenos ir genetines. Viena iš pagrindinių priežasčių išlieka dantų apnašas – jei jis nėra tinkamai išvalytas laikui bėgant sukelia dantenų uždegimą.

„Tada dantenos pradeda kraujuoti, – sako odontologė V. Radavičiūtė. – Tai yra pirmas požymis, į kurį reiktų atkreipti dėmesį. Po to dantenos pabrinksta, o tada tinkamai išvalyti dantis ir tarpdančius darosi sudėtingiau”

Kaip pasakoja gydytoja, minkštas apnašas mineralizuojasi ir todėl formuojasi dantų akmenys. Juos nuvalyti dantų šepetėliu tampa beveik neįmanoma. Dantų akmenys savaime dantenų uždegimo nesukelia, bet jie sudaro palankias sąlygas bakteriniam apnašui dėl porėtumo ir nelygaus paviršiaus.

„Tada, bėgant laikui, ima atsirasti tarpelis tarp danties ir dantenos,formuojasi dantenų kišenės. O tai sukelia dar didesnį uždegimą ir apima gilesnius apydančio audinius ar net kaulą. Apydančio ligoms įtakos gali turėti rūkymas, cukrinis diabetas ar kitos bendrinės ligos”, – sakė gydytoja.

Pasak specialistės, dantų jautrumas gali atsirasti dėl dantų nudilimo (dažnai turi įtakos dantų griežimas), dantenų recesijos (apnuogintas danties kaklelis), per kieto dantų šepetėlio ir didelio spaudimo bei dantų erozijos.

Dantų erozijai atsirasti gali turėti įtakos padidėjęs skrandžio rūgštingumas, gastroezofaginis refliuksas (GERL), dažnas vėmimas (esant bulimijai). Perdėtas rūgščių ir gazuotų produktų vartojimas.

Ar ligų galima išvengti?

Gydytoja sako, kad reikia suprasti ir įsidėmėti – nėra vienos priežasties, kuri padėtų išvengti visų odontologinių ligų.

„Visgi besilaikant subalansuotos mitybos, turint gerus burnos higienos įgūdžius bei reguliariai lankantis pas gydytoją odontologą ar burnos priežiūros specialistą, ligos neturėtų kamuoti“, – sako odontologė.

Pasak gydytojos, didelę dalį ligų galima pristabdyti, o nustačius ligą pakankamai anksti galima išvengti sunkių komplikacijų. Reikėtų atsisakyti ir žalingų įpročių.

Pagrindiniai žingsniai, kuriuos turėtumėte atlikti dėl sveikų dantų:

- Individuali burnos higiena;

- Profilaktiniai vizitai pas gydytoją odontologą ir burnos higienistą;

- Mažinti suvartojamo cukraus kiekį bei vengti nuolatinio užkandžiavimo saldžiais produktais;

- Naudoti pastą, turinčią fluoro junginių;

- Gerti pakankamai nesaldintų skysčių;

- Vengti rūkymo.

„Apibendrinant šiandienos situaciją, matau tendenciją, kad pas gydytoją odontologą nesikreipia tol, kol nepradeda skaudėti. O dažnai tai yra ženklas, kad jau esantis pažeidimas yra pažengęs. Tikrai reguliariai lankantis pas gydytoją odontologą būtų galima sustabdyti jau esančius procesus ir tada komplikacijos nebūtų tokios sudėtingos. Be to, nemažai žmonių turi didelę baimę odontologams, kas apsunkina gydymą”, – pastebi gydytoja odontologė V. Radavičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)