1. Kankina vis jaunesnius pacientus

„Dantų dilimą neabejotinai jau galima vadinti viena didžiausių šių dienų odontologijos problemų. Fiziologiškai tai įprastas reiškinys, tik procesas turėtų vykti palaipsniui. Tačiau dabar pastebime, kad dėl nudilusių dantų kreipiasi vis jaunesnio amžiaus pacientai, išskirtiniais atvejais sulaukiame netgi jaunesnių nei 20 metų, kurių dantys jau yra nudilę,“ – pasakoja klinikos „Forum Dentis“ gydytojas odontologas Šarūnas Čepas, rašoma pranešime spaudai.

2. Vienų problemų pasekmė, kitų – priežastis

Anot specialisto, dantų nudilimą gali lemti tokios priežastys kaip netaisyklinga dantų pozicija, t. y. neteisingas sąkandis, netinkamai pasirinkti maisto produktai, žalingi įpročiai, taip pat stresas, įtampa ar neramus miegas.

„Dantų dilimą galima būtų vadinti kitų problemų pradžia. Kadangi negydomas dantų dilimas gali sukelti dantų jautrumą,ėduonį, o kartais ir apatinio žandikaulio sąnario skausmą ar netgi estetinius veido pokyčius,“ – perspėja gydytojas odontologas.

Šarūnas Čepas

3. Dantų dilimą galite pastebėti patys

Tai, jog dantys pradeda dilti ar keisti savo formą, gali pastebėti ir pats žmogus. Taip pat dantų dilimą, anot gydytojo odontologo, dažnai išduoda pasikeitęs dantų paviršius, kuris pasidaro lygus, arba atsiradęs jau minėtas padidėjęs dantų jautrumas. Negydomas dantų dilimas gali peraugti į nutrupėjusius ar suskilinėjusius dantų kraštus.

4. Nuo estetinio plombavimo iki implantacijos

„Dantų nudilimo gydymas priklauso nuo nudilimo lygio. Kartais užtenka danties paviršiaus formą atkurti estetiniu plombavimu, tačiau gali prireikti ir kitų, sudėtingesnių procedūrų, tokių kaip endodontija, t. y. kanalų gydymas, ar estetinis protezavimas. Smarkiai nudilę dantys gali iššaukti komplikacijas, kurios gali pažeisti dantį nepataisomai. Tokiais atvejais daromos ir implantacijos,“ – aiškina Š. Čepas.

Sveikatos draudimo specialistai pastebi, kad žmonės vis dažniau naudoja papildomo sveikatos draudimo lėšas odontologijos paslaugoms, nes dalis jų nėra kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

„Kiekvienas gydymo planas gydant dantų nudilimą yra individualus, todėl ir gydymo kainos privačiose odontologijos klinikose smarkiai svyruoja. Vieno danties atstatymo kaina, kai neprireikia sudėtingų procedūrų, prasideda maždaug nuo 50 eurų, o gydant dantų nudilimą reikalinga vienu metu atstatyti 3–4 dantis. Tačiau, jei žmonės kreipiasi anksčiau arba nusprendžia imtis prevencijos priemonių, yra galimybė įsigyti individualiai pagamintas miegojimo kapas, kurių pagaminimo kaina svyruoja maždaug nuo 50 iki 300 eurų. Šios išlaidos nekompensuojamos PSDF lėšomis, bet gali būti dengiamos sveikatos draudimo lėšomis, tad matome, kad vis daugiau darbuotojų, turinčių tokią galimybę, renkasi šias paslaugas,“ – teigia „Compensa Life Vienna Insurance Group SE“ Lietuvos filialo sveikatos draudimo žalų skyriaus vadovė Dalia Čižaitė-Gabė.

5. Padės ir streso mažinimas

Gydytojas odontologas priduria, kad prevencijos priemonėmis taip pat laikomi sveiko maisto pasirinkimas, streso vengimas, ramus miegas. Be to, specialistai pabrėžia, kad labai svarbu kreiptis į odontologus pastebėjus pirmuosius dantų dilimo požymius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)