– Miręs dantis – ką tai reiškia?

– Pati savoka „danties mirtis” reiškia, kad danties viduje esantis nervinis ir kraujagyslinis audinys yra nekrotizavęs, žuvęs – dantis nebegauna maitinimo bei įnervacijos, o jo viduje yra po uždegimo likusi suirusi bakterijomis ir mikroorganizmais infekuota masė.

– Kodėl tas dantis „numiršta"?

Dantis, jo minkštieji audiniai, kitaip vadinami pulpa, miršta po ilgai užsitęsusio uždegimo – pulpito. Pati dažniausia pulpito atsiradimo priežastis tai negydytas dantų ėduonis bei danties traumos.

– Ar mirusį dantį reikia išrauti?

Mirusį dantį dažnu atveju galima gydyti – atliekamas kanalų valymas.

Specialiais instrumentais ir priemonėmis yra išvalomos mirusios, nekrozinės masės iš danties, o į buvusią nervo vietą pripildoma specialios medžiagos – kanalai užplombuojami.Kada miręs dantis turi būti raunamas?

Galima būtų išskirti kelias priežastis:

1. Kai ėduonies pažeistų aplinkinių audinių (danties vainikinėje dalyje) yra tiek daug, jog po kanalų valymo ir jų užpildymo, gydytojas vis vien negalės kokybiškai atkurti vainikinės dalies, dantis nebus tinkamas nei protezavimui nei plombavimui, atkurta restauracijas nebus ilgaamžiška bei kokybiška.

2. Kai nekrozinis dantis ilgai negydomas, bakterijos iš infekuotų nekrotinių audinių per danties kanalo viršūnę patenka už šaknies dribų, į žandikaulį – formuojasi periodontita s (aplinkinių danties audinių uždegimas). Jo metu liga gali progresuoti be didelių skausmų, su kartais pajaučiamu danties pakėlimu ar paūmėjus – tinimu. Esant labai dideliam uždegimui, kurio metu suardomas didelis aplinkinio kaulo kiekis – dantį gali tekti pašalinti.

3. Ir dar viena priežastis – traumos, po kurių išsivysto ne tik nervo uždegimai ir jo žūtys, bet ir danties šaknies skilimai ar rečiau pasitaikančios komplikacijos – vidinės ar išorinės rezorbcijos (danties tirpimas, irimas – kitaip tariant, kai pats organizmas „valgo” savo dantį).

Jei „numirė” vienas, nepradės ir kiti?

– Danties nervo mirtis nėra tiesiogiai užkrečiama nuo danties ant danties. Tiesioginė sąsaja pasakyme „numirė vienas, pradės mirti ir kiti” yra ta, jog pagrindinė to priežastis – nervo uždegimo, kuris kyla dėl negydomo dantų ėduonies. Jei jau vienas dantis turėjo itin gilų pažeidimą, kuris pasibaigė nervo pažeidimu – vertėtų susirūpinti burnos priežiūra, dažniau pasitikrinti ir susigydyti ėduonies pažeistus dantis, gerinti dantų valymo įpročius, kad po vieno danties mirimo, nemirtų ir kiti.

Ar miręs dantis kaip nors pasikeičia vizualiai?

– Galime matyti spalvinį pokyti – dantis yra patamsėjęs, pilkšvos spalvos. Dažnai galima jausti ar pamatyti susiformavusią ertmę dantyje – skylutę, matyti danties vainikinės dalies irimą, sienelių lūžinėjimus.

Dažniausiai danties žūtis yra lydima prieš tai buvusio smarkaus danties skausmo, tad tik jį pajutus – reikėtų nedelsti ir iškart kreiptis į gydytoją odontologą. Jau prasidėjęs nervo uždegimas su vaistais nuo skausmo išgydomas nebus, nuslopinus skausmo simptomą dantis po kurio laiko aprims, skausmai sumažės, tačiau įvyks danties nervo nekrozė, dantis mirs.

Odontologo kėdė

Ar reikia dėl to nerimauti?

– Miręs dantis yra infekcijos vartai į mūsų organizmą. Pro šaknies viršūnę migruojantys infekuoti audiniai, gausūs mikrooganizmų kiekiai sukelia tokias ligas kaip viršūninį periodontitą – žandikaulyje formuojasi pūlinukai, cistos, tirpsta kaulas. Viršutinio žandikaulio negydyti nekroziniai dantys gali sukelti sinusitą.

Reiktų paminėti, kad iš bet kurio infekcijos židinio, taip ir iš mirusio danties, kraujotaka mikroorganizmus gali išnešioti po visa organizmą, labiausiai paveikianti mūsų silpniausias vietas, toliau jas alindama. Atliekamose studijose randama labai daug sąsajų tarp negydytų danties nervo pažeidimų ir tokių ligų kaip infekcinis endokarditas, Sjogreno sindormas, sąnarių ligos, artritai, diabetas.

Kaip odontologai tai atpažįsta, o ar patys žmonės gali atpažinti?

– Žmonės pirmiausia gali pastebėti nervo uždegimą, kuris pasireiškia stipriu skausmu, užeinančiu savaime, stipriausiai jaučiamas vakare, nakties metu. Vaistų pagalba iškentėjus ir nesikreipus pas gydytoją – dantis lyg ir nurimsta, skausmų nebelieka – jis miršta. Šioje stadijoje galima pastebėti danties spalvos pokyčius (pilkšvas), esančias dideles ertmes vainikinėje dalyje, galite jausti, jog dantis lyg pakeltas, nereaguojantis į šaltį.

Gydytojai odontologai apžiūros metu atlieka reikalingus testus danties gyvybingumui nustatyti – išsami anamnezė apie buvusius ar esamus skausmus, apžiūra, šalčio testas, perkusijos (stuksenimo) testas bei rentgenologiniai tyrimai patvirtinantys diagnozę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)