Kaip atsiranda dantų akmenys?

„Skraidentos“ burnos higienistė Dovilė Maciulevičiūtė pirmiausia nori papasakoti, kaip susiformuoja dantų akmenys, nes, pasak jos, jei nežinosime, kodėl ir kaip ant dantų atsiranda nenuvalomi nešvarumai, tai nežinosime, ką daryti, kad tai neatsitiktų.

„Kiekvieną dieną ant žmonių ant dantų atsiranda minkštasis apnašas – tarsi košytė. Jeigu mes blogai nusivalome tą minkštą apnašą, jis pradeda kietėti ir per dvi-tris savaites iš tos minkštos košytės jau gali virsti akmenukai, – sako D. Maciulevičiūtė.

Dantų apnašos

– Apnašai kietėja, nes iš seilių bei maisto perima mineralus ir tai virsta akmenimis. Minkštą apnašą galite patys pašalinti, akmenų jau patys nenusivalysite.“

Kuo yra blogai turėti tų akmenukų ir minkšto apnašo? „Tiek apnaše, tiek akmenyse gyvena bakterijos, kurios sutrikdo kraujagyslių sistemą dantenose ir tada žmogui prasideda dantenų kraujavimas, dantenų uždegimas“, – sako burnos higienistė.

Periodontitas

D. Maciulevičiūtė pastebi, kad kraujavimą iš dantenų žmonės dažniausiai ignoruoja. Visgi nereiktų to daryti, nes tai rodo uždegimą. „Nes negydomas dantenų uždegimas jis išsivysto į kitą baisią ligą – periodontitą, kitaip – paradontozė“, – pasakoja specialistė.

Pirmiausia atsiranda dantenų uždegimas, dantenos kraujuoja, išburksta, pasidaro raudonos, netgi skausmingos.

„Jei ilgainiui žmogus negydo uždegimo, tai tam tikru metu, pavyzdžiui, patyrus stresą, imunitetui nusilpus arba turint genetinį polinkį sirgti šia liga, bakterijos iš minkšto apnašo ar dantų akmenų „persimeta“ ne tik į dantenas, bet ir į kaulą. Kaulas, kuris laiko mūsų dantis, pradeda tirpti, galiausiai galima netekti dantų – įspėja D. Maciulevičiūtė.

Dovilė Maciulevičiūtė

– Pradinę ligos stadiją pastebėti yra labai sudėtinga. Nors simptomai yra – kraujuoja dantenos, gali būti nemalonus kvapas iš burnos, dantenos paburksta ir t. t., žmonės dažniausiai visus tuos simptomus ignoruoja.“

Burnos higienistė sako, kad klientai pas specialistus ateina tada, kai liga yra pažengusi.

„Tada aiškiai galima matyti nusileidusias dantenas kartu su kaulu, dantys atrodo neestetiškai, atsiranda ir panašiai“, – sako DELFI laidos „Sveikatos receptas“ pašnekovė.

Priodontitas

Kol yra tik ligos pradžia, ją galima paprastai sustabdyti. Jei liga jau pažengusi, pacientas siunčiamas pas periodontologą, kuris atlieka giluminius valymus, kuretažus, atkelia dantenas ir pan.

„Tokioje situacijoje blogiausia yra tai, kad kaulo mes atgal neatstatysime ir jo neatauginsime. Jį įmanoma tik stabilizuoti, kad ten, kur kaulas yra nutirpęs, ten ir pasiliktų“, – sako D. Maciulevičiūtė.

Burnos higienistė sako, kad bent kartą per metus reikėtų apsilankyti pas odontologą ar burnos higienistą ir atlikti burnos higieną (pašalinti dantų akmenis), tačiau visų svarbiausia – kuo švariau kasdien išsivalyti dantis. Kaip tai padaryti – žiūrėkite DELFI laidos „Sveikatos receptas“ įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)