– Ar tiesa, kad kuo dažniau valysi dantis, tuo jie bus sveikesni?

– Dažnesnis dantų valymas tikrai ne visada padeda išlaikyti dantis sveikus. Naudojant per kietą dantų šepetėlį, grubią dantų pastą ir aliekant netaisyklingus valymo judesius, galima pažeisti emalio paviršių, o tai turės įtakos ir dantenų nusileidimui bei jautrumo atsiradimui. Naudojant tinkamas dantų valymo priemones ir atliekant tikslius judesius, pakaktų dantis valytis tik kartą per dieną. Tinkamas valymo priemones kiekvienam žmogui parenka burnos higienos specialistas.

– Tiesa ar mitas, kad dantis geriau išvalo šepetėlis su kietais šereliais?

– Mitas! Valant kietesniu šepetėliu gali atrodyti, kad dantys lieka švaresni, bet kietesni šereliai ilgainiui skatina dantenų recesiją, emalio abraziją ir dantų jautrumą.

Sandra Čepulkauskienė

– Ar būtina po kiekvieno valgio naudoti dantų krapštuką bei dantų siūlą?

– Ir taip, ir ne. Po valgio pakanka išsiskalauti burną vandeniu. Dantų siūlas ar dantų krapštukas yra tinkami tarpdančiuose įstrigusiems maisto likučiams pašalinti. Siūlą ar tarpdančių šepetėlius rekomenduojama naudoti žmonėms, turintiems periodontito, dantenų uždegimo simptomų, protezuotų dantų bei nešiojantiems breketus.

– Kada valytis dantis – prieš ar po pusryčių?

– Dantys turėtų būti valomi prieš pusryčius, tik atsikėlus. Pavalgius pusryčius, burnoje padidėja rugštinė aplinka ir valant dantis iš karto po maisto, nuvalomas apsauginis emalio sluoksnis (pelikula), dėl to rūgštys gali stipriau paveikti danties paviršių ir padidinti ėduonies vystymosi riziką.

– Jei nėra skausmo – nėra ir problemų?

– Netiesa. Tiek pradinėse ėduonies, tiek dantenų ligų stadijose, galima nejausti jokių simptomų. Kai susiduriame su danties skausmu, dantenų kraujavimu ar net dantų paslankumu, tuomet problema jau yra pažengusi, o tai lemia sudėtingesnį, ilgesnį gydymą ir didesnes finansines išlaidas. Reguliariai tikrinantis dantis ir atliekant profesionalią burnos higieną, ėduonis ar dantenų ligos gali būti pastebimos pradinėse stadijoje ir tai leidžia net prevencinėmis ar mažai invazyviomis priemonėmis užkirsti kelią tolesniam plitimui.

Sandra Čepulkauskienė

– Jeigu skauda dantį, reiškia, kad jame atsirado skylė?

– Ir taip, ir ne. Dažniausiai žmonės mano, kad jei skauda dantį – priežastis yra ėduonis. Bet skausmas gali būti ir dėl defekto, kaip apsinuoginęs danties kaklelis, ar dėl danties nervo uždegimo ties šaknies viršūne, o kartais ir dėl ties dantimi susiformavusios dantenų kišenės ir periodontito.

– Ar tiesa, kad plombuotas dantis gali iš naujo sugesti?

– Tiesa, bet ne visais atvejais. Dėl netinkamos dantų priežiūros ar atsiradusio mikroplyšio tarp danties ir plombos, gali pradėti vystytis antrinis ėduonis. Taip pat, svarbu stebėti ir prižiūrėti plombas, kurios su laiku sensta ir gali aptrupėti, atskilti ir tai skatina bakterijų kaupimąsi. Todėl svarbiausia – reguliari dantų patikra pas odontologą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)