– Kaip atsiranda blogas burnos kvapas?

– Blogas burnos kvapas, dar kitaip vadinamas halitoze, atsiranda iš burnoje esančių bakterijų, jos sukelia sieros produktą, tam tikrus junginius. Kadangi virškinimas prasideda burnoje, seilėse, kai mes pradedame valgyti. Tuomet tos bakterijos pradeda skaidyti baltymus ir savaime išsiskiria tie sieros junginiai. Kuo greičiau jos skaido baltymus, tuo tas kvapas yra intensyvesnis. Jos nusėda ant liežuvio, gerklėje, dantenose, beveik visur jų yra mūsų burnos ertmėje ir kuo jų daugiau, tuo kvapas intensyvesnis.

– Ar tai yra dėl to, kad po maisto mes iš burnos nepašaliname maisto likučių?

– Iš dalies taip, bet yra nemažai priežasčių, kodėl blogas burnos kvapas atsiranda. Viena iš priežasčių yra burnos sausumas. Kai burnoje sausa, būna kartais rytais atsikeliame ir mums sausa, jaučiame nemalonų kvapą, tai sausoje terpėje toms bakterijoms, kurios išskiria sieros junginius, yra labai palanku daugintis ir jų kiekis iškart išauga. Burnos sausumą sukelia net ir lėtinės ligos, pavyzdžiui, diabetas, vėžys, dėl vaistų vartojimo; rūkymas, alkoholio vartojimas. Mityba taip pat gali būti viena iš priežasčių, jei mes naudojame per daug angliavandenių turintį maistą (makaronai, duona, bandelės). Visa tai užsilieka tarpdančiuose, sugedusiose dantų ertmėse, bakterijos ten taip pat užsilieka ir taip pat skleidžia nemalonų kvapą.

Dar viena iš priežasčių – refliuksas, rūgštingumo sutrikimai. Nebūtinai blogą burnos kvapą gali lemti prasta dantų higiena.

– Apie kokias problemas blogas burnos kvapas gali mums pranešti?

– Viena iš dažniausių problemų – prasta higiena, dantenų uždegimai. Kai atsiranda dantenų uždegimai, gali išsivystyti periodonto ligos (periodontozė). Atsiranda dantenų „kišenės“, jose nusėda bakterijos ir tas kvapas yra pastovus. Tokiu atveju iškart reikėtų kreiptis pas savo gydytoją, kad būtų nustatyta priežastis. Galbūt kažkur neišvalytos ertmės, pavyzdžiui, tarpdančiai, nes ten viskas užsilieka ir jaučiasi kvapas.

Jei atsiranda blogas burnos kvapas, jau reikia įtarti, kad kažkas yra ne taip – dantenų ligos, dantų sugedimas (ėduonis), taip pat gali būti gerklės uždegimas, net kai kamuoja sinusitas, atsiranda blogas burnos kvapas, nes tos pačios rūšies bakterijos sukelia šias ligas. Taip pat galima įtarti ir skrandžio ligas – skrandyje esanti bakterija gali išvystyti opą ir dėl to gali jaustis blogas burnos kvapas, todėl į tai reikia atkreipti dėmesį.

– Pastilės, kramtoma guma, skalavimo skystis. Ar tai yra tinkamos pagalbinės priemonės?

– Ši pagalba yra daugiau maskuojanti, tai padės tik kartui ar kelioms valandoms. Kramtoma guma gal valandai – tai trumpalaikis poveikis ir priežasties šios priemonės nepašalina. Todėl, jei įtariate kažkokias sistemines problemas, geriausia kreiptis į savo šeimos gydytoją arba pas burnos higienistą ar odontologą.

– Kaip dažnai reikėtų atlikti burnos higieną?

– Rekomenduojama du kartus per metus – kas pusę metų. Tačiau kai kuriems pacientams reikia ir kas tris mėnesius, kitiems užtenka ir 1,5 metų. Labai daug kas priklauso nuo dantų valymo įgūdžių ir nuo genetikos daug kas priklauso, todėl geriausia yra ne pačiam tai spręsti, o pasirodyti, pasitarti ir gydytojas ar higienistas pritaikys specialias priemones – dantų siūlą, tarpdančių šepetelį. Taip pat būtina valyti liežuvį, nes bakterijos nusėda ir liežuvio šaknyje, todėl svarbu, kad jų neliktų – kas tiesiog nuvalyti. Visų jų mes nuvalysime, bet bent kažkiek sumažinsime. Galima net ir su paprastu dantų šepetėliu (šlapiu ir be dantų pastos) švelniai nusivalyti link liežuvių galiuko arba yra specialūs gramdikliai – jie nuvalo efektyviau.

– Ar blogam burnos kvapui gali padėti liaudiškos priemonės?

– Gali padėti jogurtas, kefyras, nes juose yra gerųjų bakterijų. Tačiau jei nėra sisteminių ligų, užtenka tiesiog kruopščiai valytis dantis ir prižiūrėti burnos ertmę.

Dantis ypač svarbu valytis vakare, prieš miegą. Nes jei mes viską paliekame nenuvalytą, bakterijos tuo džiaugiasi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)