Į šiuos bei kitus klausimus atsako Antakalnio poliklinikos gydytojas odontologas Gytis Perveneckas ir „Skraidentos“ bei „Šypsnio odontologijos“ klinikų gydytoja odontologė Agilė Martušytė.

– Dėl kokių priežasčių gali tekti išrauti dantį?

G. Perveneckas: – Dantų šalinimo priežasčių gali būti daugybė: neatstatomai pažeistas dantis; dantų, jų šaknų skilimai ar lūžiai, kraštinio kaulo uždegimas (periodontitas), dėl kurio prarandamas dantį juosiantis kaulas ir dantis tampa paslankus; ortodontinio gydymo tikslu, kai trūksta vietos dantų lanke ar genetiškai esant per daug (virškomplektinių) dantų; dantų traumų atvejais; dančiui esant lūžio vietoje žandikaulio lūžio atveju; dantims dygstant ar išdygus netaisyklingai bei esant tikimybei pažeisti gretimus dantis; finansiniais sumetimais, kai sudėtingam gydymui ir danties atstatymui pacientas neturi lėšų ir dar daug kitų.

– Ar šios procedūros reikia bijoti? Ar skauda, pasitaiko komplikacijų?

A. Martušytė: – Danties šalinimo bijoti nereikia, o pati procedūra nėra skausminga. Procedūros metu jaučiamas tik spaudimas, galima girdėti ne pačius maloniausius garsus, bet skausmo – ne. Po procedūros būtina atidžiai išklausyti gydytojo rekomendacijas kaip elgtis po danties šalinimo, vartoti paskirtus vaistus ir jei paskirta – apsilankyti profilaktiniam patikrinimui. Tokiu būdu užkirsite kelią galimom komplikacijoms. Tačiau lengvas tinimas, nedidelis skausmas bei kraujo skonis burnoje po šalinimo yra normalus reiškinys.

Agilė Martušytė

G. Perveneckas: – Tam tikrais atvejais, dėl stipraus uždegimo šalinamo danties srityje, nuskausminamieji gali būti mažiau efektyvūs. Pacientams su specialiomis reikmėmis, mažiems vaikams ar turintiems didelę šių procedūrų baimę, yra galimybė dantų šalinimą atlikti su sedacija ar bendroje nejautroje, tačiau tai prieinama tik tam tikrose gydymo įstaigose, reikalingi specialūs medikamentai ir aparatūra, gydytojo anesteziologo priežiūra. Operacinis (neišdygusių ar nepilnai išdygusių, sudėtingą anatomiją turinčių) dantų šalinimas atliekamas tik gydytojų specialistų – burnos chirurgų.

Kaip ir kiekviena gydymo procedūra, dantų šalinimas gali turėti įvairių komplikacijų, kurių dažniausios: kraujavimas iš žaizdos, patinimas, skausmas pašalinto danties vietoje, minkštųjų audinių traumos, gretimų dantų pažeidimas, dantį juosiančio kaulo lūžis, danties įstūmimas į gretimas anatomines struktūras, dalinė nuskausmintos srities nejautra po danties šalinimo ir daug kitų.

– Kokios priežiūros reikia po danties išrovimo, ko vengti?

A. Martušytė: – Po danties šalinimo reiktų bent kelias valandas nevalgyti, o po to rinktis minkštesnį, ne itin karštą ir ne aštrų maistą, atsisakyti alkoholio bei mažinti surūkomų cigarečių kiekį. Pirmomis dienomis reiktų stengtis riboti itin aktyvią fizinę veiklą. Valant danties išrauto danties vietoje elkitės itin atsargiai – stenkitės dantų šepetėliu neliesti žaizdos, nekrapštyti krešulio vietos dantų krapštukais ir naudojant skalavimo skysti skalauti itin švelniai, kad neišplautumėte susidariusio krešulio. Taip pat būtina klausyti gydytojo nurodymų, pagal paskyrimą vartoti vaistus. Kaip bebūtų, nedidelis tinimas bei kraujo skonis burnoje yra normalu. Kad palengvinti simptomus galima rovimo vietą šaldyti – taip sumažinsite tinimą, o jaučiamą diskomfortą palengvins vaistai nuo skausmo.

G. Perveneckas: – Dantų šalinimą atliekantis gydytojas visada apie režimą po šalinimo informuoja pacientą žodžiu, dažnai įduodamos ir instrukcijos raštu, svarbiausia tiksliai laikytis gydytojo nurodymų. Kaip elgtis po dantų šalinimo:

- sukandus laikyti įdėtą spaudžiamąjį tvarstį 20-30 min. kraujavimui stabdyti;
- 24 val po šalinimo jokiais būdais neskalauti burnos ir nespjaudyti, vėliau galimas atsargus skalavimas dezinfekuojančiais tirpalais;
- 2 val nevalgyti ir negerti, artimiausias kelias dienas valgyti tik sveikąja puse, lengvai sukramtomą, nekarštą maistą;
- vaistus vartoti taip, kaip juos paskyrė gydytojas; normalu, kad po šalinimo pirmas kelias dienas skauda net ir vartojant vaistus nuo skausmo;
- jei žaizda buvo užsiūta, neliesti siūlių, gydytojas informuos, ar siūles reikės atvykti pašalinti;
- pirmą dieną po šalinimo negalima valyti dantų, vėliau gera higiena labai svarbi, tačiau valyti reikia atsargiai, netraumuojant žaizdos;
- parą laiko po dantų šalinimo reikėtų nevartoti alkoholio ir nerūkyti;
- rekomenduojama 1-2 paras po danties šalinimo vengti fizinio krūvio, sporto, pirčių ir pan.procedūrų.

Gytis Perveneckas

– Išrovus dantį susidaro krešulys. Ką su juo daryti?

A. Martušytė: – Po danties šalinimo susidaręs krešulys yra svarbus gijimo procese. Susidaręs krešulys turi likti viso gijimo metu – žaizdos negalima krapštyti, stipriai valyti dantų šepetėliu ar kaip kitaip veikti mechaniškai. Iškritus krešuliui, į tuščią ertmę, likusią po danties pašalinimo gali lengvai patekti maisto likučiai, prasideda uždegimas. Krešulio susidarymas po danties šalino yra ne tik normalus, bet ir būtinas reiškinys, užtikrinanti gerą gijimą po danties šalinimo.

– Kada po danties rovimo reikėtų grįžti atgal pas gydytoją?

A. Martušytė: – Simptomai po danties šalinimo yra labai individualūs bei priklauso nuo danties šalinimo sudėtingumo. Nedidelis kraujo skonis burnoje neturėtų kelti nerimo, bet jei kraujavimą jaučiate pastovų ir itin stiprų – reiktų kreiptis pas savo gydytoją. Skausmo bei tinimo po danties pašalinimo galite visai nejausti, tačiau gali būti, jog po sudėtingo danties šalinimo antrą ar net trečią dieną atsiras patinimas, o maudimas jausis iki dešimties dienų. Jei jaučiate, kad praėjus keletui dienų po danties pašalinimo situacija ir bendra savijauta ne gerėja, o blogėja – būtina kreiptis pas gydytoją profilaktiniam patikrinimui, vaistų paskyrimui.

G. Perveneckas: – Jei išvardyti režimo po šalinimo veiksmai nepadėjo praėjus 3 ar daugiau dienoms po danties šalinimo, didėja tinimas ar skausmas, reikia kreiptis į gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)