Dažnu atveju, valant dantis šepetėliu ir atliekant netaisyklingus valymo judesius, žmonės ne tik gerai neišvalo dantų, bet dažnai dar ir pažeidžia dantenas ir patį emalį (ypač išgaubčiausią emalio vietą, esančią prie dantenų).

Tokiu atveju dantenos pradeda kilti į viršų viršutiniame žandikaulyje, arba leistis į apačią apatiniame žandikaulyje, apnuogindamos danties šaknies paviršius, o emalis prie dantenų gali tapti nutrintas, nebelygus, geltonesnis. Visi šie pažeidimai sukelia dantų jautrumą, nes dažnai yra apnuoginamas gilesnis paviršius esantis po emaliu – dentinas.

Kaip to išvengti?

Pirmiausia, naudoti ypač minkštus dantų šepetėlius. Tikriausiai sakysite, kad jie neišvalo dantų taip gerai kaip išvalo kieti. Bet geriau ne pilnai nuvalytas minkštas apnašas, nei nutrinti dantys ir dantenos, tiesa?

Valykite dantis taisyklingais judesiais.

Geriausias metodas yra šluojamieji judesiai, kuomet šepetėlis yra braukiamas nuo dantenų, link danties kandomojo krašto.

Jeigu valydami dantis atliekate horizontalius judesius (braukiate šepetėliu į kairę ir į dešinę), apnašo jūs nenuvalote, o tiesiog sustumiate jį į tarpdančius ir po dantenomis. Valant dantis tokiais judesiais, greičiausiai formuojasi dantų akmenys ir gali atsirasti emalio ir dantenų pažeidimai. Kodėl taip nutinka? Todėl, kad taip valydami, žmonės nejausdami naudoja daugiausiai jėgos.

Dažnai žmonės skundžiasi, kad išsivalę dantis minkštu šepetėliu, vietomis vis tiek jaučia nenuvalytą apnašą ant dantų. Galutinai išvalyti minkštą apnašą ir lengviau prieiti prie tolimesnių ar nelygiai išdygusių dantų Jums padės vieno danties šepetėlis.

Vieno danties šepetėlis

Naudojant vieno danties šepetėlį jūs efektyviau išsivalysite dantis ir nežalosite dantenų.
Vieno danties šepetėlį naudokite kaip papildomą priemonę vakarais. Išsivalius dantis įprastu šepetėliu, liežuviu patikrinkite visus dantis ir tuose paviršiuose, kuriuose nejaučiate slidumo ir švaros, dar pavalykite vieno danties šepetėliu.

Jeigu ant dantų neliks minkšto apnašo, vadinasi ir dantų akmenims nebebus iš ko formuotis. Jį galite įsigyti odontologijos klinikose arba vaistinėse. Renkantis atkreipkite dėmesį, kad šereliai nebūtų ilgi, taip geriau jausite kaip valdote šepetėlį.

Kur daugiausiai genda dantys?

Be jokios abejonės tarpdančiuose! Kuomet formuojasi periodontitas (kaulo, kuriame stovi mūsų dantys, tirpimas), jis irgi formuojasi tarpdančiuose. Kodėl taip yra? Todėl, kad tarpdančiuose gyvena daugybė bakterijų, apie kurias mes nesusimąstome ir tikimės, kad jas pašaliname valydami dantis įprastu šepetėliu.

Tačiau turiu jus nuvilti, išvalyti tarpdančius tik paprastu šepetėliu yra neįmanoma. Tad nors jūs ir valote dantis ryte ir vakare, bet jei nenaudojate tarpdančių valymo priemonių, anksčiau ar vėliau tikrai galite turėti dantų sugedimų ar dantenų uždegimą/kaulo tirpimą.

Tarpdančius būtina valyti kartą per parą, naudojant tarpdančių šepetėlius ir tarpdančių siūlą.
Vien tik tarpdančių siūlo nepakanka, nes tarpdančiai, po dantenomis nėra lygūs, jie yra šiek tiek išgaubti.

Valant tik siūlu, visų bakterijų tiesiog nepasiekiame. Todėl taip pat nesame apsaugoti nuo sugedimų ir uždegimų.

Mes rekomenduojame naudoti tarpdančių šepetėlius, jie yra įvairių dydžių, todėl labai svarbu žinoti, kurie dydžiai jums yra tinkami. Naudojant per mažus tarpdančių šepetėlius visiškai tarpdančių taip pat neišvalysite kaip ir naudojant siūlą. Tarpdančiai jūsų burnoje gali būti skirtingų dydžių, todėl gali prireikti kelių skirtingų dydžių šepetėlių.

Tarpdančių šepetėlis

Tik pradėjus naudoti tarpdančių šepetėlius, jūs greičiausiai matysite kraujuojančias dantenas. Nenustebkite ir neišsigąskite, jūs tiesiog pagaliau priėjote prie uždegiminių vietų, kurių anksčiau nepasiekdavote naudojant siūlą.

4-5 dienos ir kraujavimas dings, nors atliksite tą patį veiksmą, su tais pačiais šepetėliais.
Papildomai naudokite ir tarpdančių siūlą, kad išvalytumėte tas vietas kur dantis jungiasi su kitu dantimi.

Geriausias burnos priežiūros priemones jums parinks jūsų burnos higienistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)