„Papildomų dantų priežiūros priemonių efektyvumą sąlygoja teisingas konkrečios priemonės pasirinkimas, jos panaudojimo priežasties, rezultato ir tikslo suvokimas, – pranešime spaudai konstatuoja gydytojas. – Todėl rezultatas priklauso nuo konkrečios burnos situacijos, dantų būklės, odontologo kompetencijos, požiūrio ir paties paciento apsisprendimo."

Šios tiesos, atrodo, suprantamos savaime. Tačiau jų svarba įsitikiname tik pasigilinę į netinkamo, perteklinio arba visai nebūtino tomis priemonėmis naudojimosi pasekmes.

Dantų šepetėlis

Manome, kad tinka

  • Šluojamieji sukamieji dantų šepetėlio judesiai;
  • Dantų šepetėlis priglaustas 45 laipsnių kampu;
  • Kryptis – nuo dantenų link dantų krašto, t. y. viršutinio žandikaulio dantų – tik žemyn; nuo apatinio – tik aukštyn. Tokiu būdu nesustumiami po dantenomis arba į tarpdančius nei mikrobai, nei maisto likučiai.

Manome, kad netinka

Valyti nei horizontalia kryptimi, nes nusivalys tik iškilus dantų paviršius, nei vertikalia pirmyn-atgal, nes po dantenomis ir į tarpdančius bus sustumtos labai smulkios maisto dalelės ir jas skaidančios bakterijos.

Dantų šepetėlį siūlome keisti

  • Kas 3 mėn., nei jei ir tada jis dar atrodytų lyg naujas. Tačiau dantų šepetėlio šerelius padidinus 10-20 kartų paaiškės, kad jų galai yra nudilę; tokiu atveju dantų šepetėlis savo funkciją atliks apie 50 proc.
  • Pasveikus po viršutinių kvėpavimo takų bei kitų infekcinių ligų. Sirgimo metu kiekvieną kartą išsivalius dantis siūlome šepetėlį kruopščiai išplauti labai karštu vandeniu.

Dantų šepetėlio kietumas – svarbi aplinkybė. Jei dantys yra sveiki, ir dantenos nėra padidinto jautrumo, tinka vidutinio kietumo dantų šepetėlis; jei dantenos plonos, o žandikaulio kaulas linkęs tirpti, geriau minkštas šepetėlis. Dar geriau, kai dantų šepetėlio kietumą rekomenduoja odontologas, įvertinęs dantenų tipą.

Tarpdančių siūlas

„Labai svarbu pasirinkti tarpdančių siūlą, tinkantį kiekvieno konkretaus paciento dantims, dantenoms ir tarpdančių dydžiui. Geriau, kai dantenų tipą įvertina ne pats pacientas, bet odontologas, ir tuo pačiu paaiškina, kaip tarpdančių siūlu teisingai naudotis, – pataria M. Gaučys.

– Visais atvejais svarbu rinktis siūlą minkštą ir slidų, kad nesukeltų dantenų mikrotraumų. Naudojant stangrų siūlą, dantenos atsitrauks žemyn, apnuogindamos dantų kaklelius (traukiasi nuo traumos šaltinio)."

Dantų krapštukai

Odontologas sako, kad dantų krapštukus geriau naudoti tik atskirais atvejais ir nenaudoti kasdienei dantų priežiūrai. Dažnai naudojantis dantų krapštukais, dantenų atsitraukimo tikimybė yra didesnė, nei nuo tarpdančių siūlo.

Tarpdančių šepetėliai

Tarpdančių šepetėliai naudojami išvalyti dantims su breketais ir platiems tarpdančiams, bet ne kasdienei dantų priežiūrai. Aišku, tarpdančius jie išvalo švariai, tačiau per ilgesnį laiką tiesiog mechaniškai nudilina dantų kaklelius – taip, kad odontologas pastebi „plika akimi“, sako gydytojas.

Vieno danties šepetėlis

Vieno danties šepetėliu galima kruopščiau nuvalyti kiekvieną dantį iš visų pusių, nei vienu šepetėliu nuvalyti visus dantis. „Suprantama, valantiems dantis su vieno danties šepetėliu tenka skirti daugiau laiko", – pabrėžia M. Gaučys.

Profesionali burnos higiena – paklauskite svarbaus klausimo

Šiuo klausimu yra labai kontraversiškų nuomonių. Įvairūs pasisakymai apie individualią patirtį gali būti pagrįsti, nes kiekvieno žmogaus organizmas, atsparumas, paveldėtos savybės, gyvenimo būdas, mityba, aplinka, kasdienė dantų priežiūra ir pan. yra labai skirtingi.

Tad ir burnos higiena nebūtina visiems iš eilės – konstatuoja odontologas M. Gaučys. „Jeigu iš prigimties dantys yra tvirti, nelinkę gesti, o ir pats žmogus tinkamai juos prižiūri, ir dar subalansuota, visavertė mityba, sveikas gyvenimo būdas, nerūko ir nepiktnaudžiauja alkoholiu – sveikiems, be apnašų dantims burnos higiena nereikalinga, – teigia odontologas.

– Verta įsidėmėti, kad dantų akmenų valymo metu šiek tiek braižomas dantų paviršius, todėl labai svarbu tinkamai ir profesionaliai juos nupoliruoti. Nors tie galimi įbrėžimai yra ypatingai smulkūs, tačiau prie nelygaus paviršiaus viskas labiau kimba, ilgiau užsilaiko, ir dantys greičiau gelsta nuo spalvotų gėrimų bei dažančio maisto."

Tačiau jei aplink dantis kaupiasi dantų akmenys, o ypač – po dantenomis, burnos higiena vienareikšmiai būtina, jei nenorima atsisveikinti su savais dantimis. Ypač svarbu išvalyti dantų akmenis po dantenomis. „Neįtikėtina, tačiau ne visų ambulatorijų odontologijos kabinetai turi specialią dantų akmenų valymo po dantenomis įrangą, tad prieš burnos higieną siūlome tuo įsitikinti patiems – tiesiog pasiklausti burnos higienisto, ar po dantenomis yra dantų akmenų ir ar klinika turi įrangą juos išvalyti, – pabrėžia odontologas M. Gaučys.

–Norėčiau išsklaidyti nepagrįstas iliuzijas, kad, esą, iki burnos higienos dantis „laikė“ dantų akmenys, o juos nuvalius, dantys pradėjo klibėti, ir štai išvada: „neliko dantų akmenų, nėra kam prilaikyti dantų“. Jeigu dantis laiko tik dantų akmenys, burnos higiena jau pavėluota, žandikaulio kaulas aptirpęs, dantų kišenės pilnos kietųjų apnašų ir mikrobų, situacija kritiška, dantys atsipalaidavę ir tie dantys, kuriuos laikė tik dantų akmenys, - jau seniai prarasti. Dar palaukus, būtų prarasta daugiau dantų."

Mechaninis liežuvio paviršiaus valymas nuo apnašų ir mikrobų

„Džiugu, kad pastaruoju metu vis daugiau kolegų odontologų bei medikų pabrėžia liežuvio valymo būtinybę, kaip neatsiejamą burnos švaros palaikymo būdą, sako M. Gaučys. Liežuvio paviršius yra padengtas gaureliais, tarp kurių – ideali aplinka mikrobų ir apnašų sankaupoms. Tokia tad būtų nevaloma artima dantų aplinka, paverčianti beveik niekais ir kruopščiausią dantų priežiūrą" – , atkreipia dėmesį gydytojas.

Liežuvį tinka valyti rytais ir vakarais. Šiai paskirčiai yra specialūs mechaniniai „gramdukai“, apnašas taip pat gerai nuvalo arbatinio šaukštelio plona koto briauna. Nuvalius svarbu praskalauti burną vandeniu.

Tai esminiai mechaninio poveikio dantų priežiūros priemonių pasirinkimo ir naudojimosi kriterijai. Kaip prižiūrėti dantis konkrečiu atveju, tiksliausiai gali patarti odontologas, įvertinęs dantų ir burnos būklę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)