Ir tai dar ne viskas – pagal dantų, dantenų ir burnos būklę galima spręsti apie viso organizmo sveikatą, miego kokybę, ar daug streso patiriate ir pan.

Apie šiuos dalykus odontolgas gali suprasti, vos pažvelgęs jums į burną:

1. Nerimas, prastas miegas

Dantys rodo, ar patiriate stresą. Nuo nerimo, streso ar miego sutrikimų žmonės ima griežti antimis. Tyrimų duomenimis, ypač dažnai dantimis griežia turintys obstrukcinę miego apnėją.

„Dantų galai pasidaro lygūs, dantys nudyla“, – teigė odontologas, Tuftso universiteto Dantų medicinos mokyklos profesorius Charlesas Rankinas.

Jei griežiate dantimis, profesorius siūlo pasitarti su odontologu, kaip liautis tai darius. Ch. Rankino nuomone, patartina mankštintis, pasidomėti, kaip suvaldyti stresą.

2. Valgymo sutrikimai

Odontologas pastebės, jeigu sergate bulimija ar anoreksija. Tyrimai rodo, kad vemiant skrandžio rūgštis patenka ant dantų, nuėda emalį, dentiną (minkštesnis sluoksnis po dantų emaliu). Erozija matosi vidinėje dantų pusėje.

Kita vertus, dantų emalio erozija gali būti paveldėta genetiškai, įgimta, aiškina Kolumbijos universiteto dantų medicinos profesorius, odontologas Panosas Papapanou. Dantų emaliui kenkia net padidėjęs skrandžio rūgštingumas.

3. Nevisavertė mityba

Kava, arbata, aštrūs padažai, energiniai gėrimai, tamsios uogos, šokoladas, saldainiai ir pan. palieka dėmes ant dantų.

Ch. Rankinas pataria gerti kavą ir gazuotus gėrimus per šiaudelį, taip pat – išsiskalauti burną po dažančių produktų gėrimo ar valgymo.
Ch. Rankino teigimu, jei suvalgę saldumynų žmonės išsivalytų dantis ir tarpdančius, dantys gestų kur kas rečiau.

4. Piktnaudžiavimas alkoholiu

Piktnaudžiaujant alkoholiu kruopšti dantų priežiūra neduos norimo poveikio, o odontologas tikrai užuos alkoholio kvapą, skindantį pacientui iš burnos.

2015 m. atliktas ir „Journal of Periodontology“ aprašytas tyrimas parodė, kad alkoholis ir burnos sveikata susiję. Brazilų tyrėjai įsitikino, kad nuo besaikio alkoholio vartojimo didėja parodontozės rizika. Tyrimas taip pat parodė, kad piktnaudžiaujantys alkoholiu žmonės dažnai prastai prižiūri dantis. Daug geriantiems asmenims dažniau pasitaiko dantų apnašų, dantenų ligų, veikiausiai todėl, kad nuo alkoholio sulėtėja seilių gamyba ir išdžiūva burna.

5. Širdies ligos ar diabetas

„Tiems, kas nežino, ar serga diabetu, prasta dantenų būklė – požymis, neretai rodantis diabetą,“– teigia P. Papapanou ir priduria, kad būtent odontologai gali padėti identifikuoti šią rimtą ligą.

Iki šiol tiksliai nežinoma, kaip parodontozė ir diabetas susiję, žinoma tiek, kad diebetas didina dantenų ligų riziką, o dantenų uždegimas trukdo organizmui reguliuoti kraujyje cukraus lygį, rašoma tyrime, išspausdintame leidinyje „Diabetologija“.

Be to, diabetu sergantiems žmonėms tris kartus padidėja sunkiausios dantenų ligos rizika. Tad jei jums – diabetas arba širdies ir kraujagyslių liga, reguliariai valykite dantis, tarpdančius, skalaukite burną. Bakterijos gali patekti į uždegimo apimtas dantenas ir pasunkinti būklę, pabrėžė Ch. Rankinas.

Burnos būklę patartina stebėti, o „jei kraujuoja dantenos, nuskyla dantis, pakenktas emalis“, odontologas turi užduoti pacientui klausimų apie sveikatą ir patarti išsamiau išsitirti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)