Ar protiniai dantys iš tikrųjų visais atvejais yra vienareikšmis blogis, pranešime spaudai pateiktas pokalbis su Kauno odontologijos klinikos „Angitia“ implantuojančiu odontologu Mindaugu Gaučiu, turinčiu daugiau nei 20 metų dantų gydymo, rovimo bei atkūrimo patirties.

„Protiniai dantys yra padidintos rizikos ir nėra visiškai lygiaverčiai su kitais dantimis, tačiau tai nereiškia, kad turi būti besąlygiškai raunami, – konstatuoja odontologas. – Ar protinį dantį būtina rauti, įvertinti galima per 10 sekundžių, tačiau rovimo pagrįstumo priežastis galėčiau vardinti kelias valandas.“

Gydytojas sako, kad svarbu įvertinti, kaip protiniai dantys stovi dantų lanke, kaip išdygę, ar priešais protinį dantį yra kitas protinis antagonistas, kaip su juo kontaktuoja. Jei dantys išdygę ir auga tiesiai, gražiai, abu jie yra naudingi, nes perima nors ir nedidelę dalį kramtymo krūvio, šiek tiek tausoja kitus dantis.

Svarbiausia, kad protinį dantį galima panaudoti vietoje implanto.

„Perskaitėte teisingai – yra tokia galimybė sveikais protiniais dantimis pakeisti jau prarastus konkrečius krūminius dantis“, – patikina M. Gaučys, ir pasidalija savo patirtimi.

Mindaugas Gaučys

Taisyklingai išdygęs protinis dantis gali pakeisti prarastą krūminį dantį

„Pasinaudojus taisyklingai išdygusiu sveiku protiniu dantimi, dažniausiai galima kompensuoti prarastą 6-ąjį krūminį dantį, todėl protinio danties vaidmuo yra neįkainojamas, – sako odontologas.
– Pirmieji krūminiai dantys, pradedant 6-uoju, dygsta 6 metų amžiaus ir dažnai pirmieji genda, todėl pirmieji ir prarandami. Jei 6-ojo danties netenkama paauglystėje, kai dygsta 7 ir 8 dantys, jie su nedidele odontologo pagalba bei priežiūra nesunkiai persigrupuoja ir pasislenka į prarastojo vietą: 7-as dantukas užima 6-ojo vietą, o protinis 8-as dygsta vietoje 7-ojo. „

Jei 6-as dantis prarandamas vėliau, kai 7 ir 8 dantys jau būna išdygę ir sveiki, tuomet ortodontas gali juos patraukti per vieną poziciją, ir 7-asis dantis tampa 6-uoju, o 8-asis protinis - 7-uoju. Šią dantų perstūmimo procedūrą geriausia atlikti iš karto, tik praradus 6-ąjį dantį.

Lengviausiai dantys juda paauglystėje, kol dygsta. Dėkingiausias amžius yra iki 12 metų, kai galima tiksliausiai sustatyti dantukus į reikiamas vietas. Be to, vyresniame amžiuje gali būti patirpęs žandikaulio kaulas. Perstūmus dantis, žandikaulio kaulas turi persiformuoti, jei kaulas pradėjęs nykti – jau yra rizika.

„Dantų perstūmimo atvejais protinio 8-ojo danties vaidmuo yra nepamainomas. Aišku, svarbu įvertinti indikacijas, paciento amžių, žandikaulio būklę ir būtinybę tiesinti kitus dantis. Jei dantų perstūmimą galima derinti su breketais tiesinamais kitais dantimis, tuomet 7-ojo krūminio ir 8-ojo protinio dantų pagalba racionalu atkurti prarastąjį 6-ąjį dantį. Jeigu breketus naudoti būtent tik dantų perstūmimui, tuomet, priklausomai nuo breketų naudojimo trukmės bei kitų konkrečių aplinkybių, gali būti prasmingiau implantuoti“, – sako gydytojas.

Protiniai dantys

Dantų pergrupavimas padeda apsaugoti žandikaulio kaulą nuo tirpimo ir išsaugoti kitus dantis

Be kitų šios procedūros rezultato privalumų, nelikus 8-o protinio danties įprastoje vietoje, praktiškai netirpsta žandikaulio kaulas. Praradus bet kuriuos kitus, ne protinius dantis, žandikaulio kaulas tirpsta.

Prarastojo 6-o vietoje nelieka tarpo, šalia kurio greičiau prarandami kaimyniniai dantys. Neturėdami atramos, jie linksta į tuščią ertmę, o viršutiniai dantys kramtymo metu juos dar paspaudžia, ir tik laiko klausimas kada pamažu nebelieka ir kaimyninių dantų.

Kiti protinio danties privalumai

„Nors protiniai dantys evoliucijos metu beveik praranda kramtymo funkciją dėl vis mažiau valgomo kieto maisto, tačiau nereiškia, kad jie visiškai nedalyvauja kramtymo procese. Jei protiniai dantys tiesūs, taisyklingai išdygę, juos galima traktuoti beveik kaip lygiaverčius kitų krūminių dantų atžvilgiu, – sako M. Gaučys.

– Praradus krūminius dantis, protiniai dantys praverčia ne tik kramtymui, bet pasitarnauja kaip atrama protezams.“

Protinių dantų galima žala. Ar geriausia prevencija – jų rovimas?

„Svarbu suprasti, kad dantų rovimas yra rimta intervencija į organizmą, nes pašaliname savo kūno dalį. Nors kai kuriems žmonėms ji gali praeiti be komplikacijų, tačiau iš esmės tai sudėtinga procedūra, kartais prilygstanti chirurginei operacijai, ir galinti sukelti daugiau problemų, nei sveiki, taisyklingi, prižiūrimi protiniai dantys. Todėl labai svarbu pasverti protinių dantų rovimo būtinybę“, – sako odontologas.

Jei protinis dantis išdygsta kreivai, tuomet nėra nei kontakto, nei kramtymo funkcijos, sunkiau prieiti, išvalyti ir prireikus taisyti. Tokie dantys yra labiau pažeidžiami ėduonies, gali žaloti skruostą, susidaryti cistos, sukelti trišakio nervo uždegimą, periodontitą ir pan.

Šios problemos tikrai gali kilti, ir tuomet protinius dantis verta pašalinti, pritaria M. Gaučys.

Tačiau nemaža dalis panašių problemų gali kilti ir su kitais prastai prižiūrimais dantimis, ne tik su protiniais.

Protiniai dantys

„Norėčiau pabrėžti, kad per daugiau nei per 20 savo darbo metų dar nė vienas pacientas neprašė rauti sveikų dantų tik todėl, kad jie neišrauti gali sukelti ateityje problemų, – sako odontologas.

– Tad ir protinių dantų galimas problemas geriau spręsti realiu pagrindu, ne įsivaizduojamu. Ir jokiu būdu nesikėsinti šalinti sveikų, tvarkingų protinių dantų, vizualiai beveik nesiskiriančių nuo kitų krūminių dantų. Tokiais dantimis džiaugiasi įvairaus amžiaus pacientai.“

Ką svarbu žinoti prieš dantų rovimą

Rovimo procedūra, priklausomai nuo konkretaus žmogaus ir kiek „patogiai“ išdygę protiniai dantys, gali būti ir sklandi, be jokių komplikacijų, ir labai sudėtinga. Ne tokie reti atvejai, kai dantis rovimui nepasiduoda, ir tenka jį rauti dalimis. Rovimas užtrunka ilgai, pacientas gali patirti diskomfortą.

Protinių dantų rovimo metu ypač svarbus odontologo-burnos chirurgo profesionalumas ir praktiniai įgūdžiai, nes yra rizika pažeisti prieš tai esančio 7-o danties kaulo sienelę, išdraskyti kaulą. Rizika padidėja, jei kreivai dygstančio protinio danties šaknys susipina su kaimyninio danties šaknimis.

Protinių dantų rovimą gali komplikuoti įvairios ligos, pvz., širdies, kraujagyslių sutrikimai, cukrinis diabetas ir kitos. Šiais atvejais dantų rovimui pacientą tenka guldyti į ligoninę.

Išrovus protinį dantį, priklausomai nuo individualios organizmo bei protinio danties būklės ir jo „konfigūracijos“, pacientas dar gali kurį laiką jausti silpną skausmą, dilgčiojimą, skruosto patinimą ir kitus protinio danties rovimą primenančius simptomus.

„Bet kokia intervencija į organizmą, nekalbant jau apie kūno dalių pašalinimą, visada yra šiek tiek žalinga sveikatai. Kartais ji būtina ir neišvengiama, kad sustabdyti dar didesnę žalą sveikatai, bet jei protiniai dantys nekelia jokių nepatogumų, tikrai neverta jų šalinti vien tik dėl paties fakto, nepagrįstų nuogirdų pagrindu ar baimės, kad jie, gal būt, gali pakenkti ateityje, – sako M. Gaučys. – Tačiau gali ir nepakenkti, bet pagelbėti. Išrauto danties, jo prireikus, atgal neįstatys joks specialistas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)