Didesnis kariesą sukeliančių bakterijų kiekis mamos burnoje siejamas su anksčiau prasidedančiu vaikų dantų ėduonimi, nes tikėtina, kad mama, maitindama ar bučiuodama savo vaiką jam perduos šias bakterijas, pranešime spaudai rašo periodontologė Daiva Gelažienė, Lietuvos Periodontologų draugijos tarybos narė.

Dažniausiai būsimos mamos nėštumo metu susiduria su dantenų problemomis: nėštumo dantenų uždegimu, lėtinio periodontito paūmėjimu, nėštumo epuliu. Pats nėštumas dantenų uždegimo nesukelia. Uždegimas išsivysto dėl nepakankamos burnos higienos. Pastebėta, kad besilaukiančių moterų burnoje randamas didesnis apnašų kiekis lyginant su nesilaukiančiomis. Taip nutinka dėl galimo pykinimo valant dantis bei dažnesnio užkandžiavimo.

Lytinių hormonų disbalansas sukelia stipresnę organizmo reakciją ( t. y., uždegimą) į tą patį apnašų kiekį nei nesilaukiančiai moteriai. Dantenų uždegimas pasireiškia dantenų kraujavimu valantis dantis. Neretai toks kraujavimas gali būti netgi savaiminis ar pastebimas valgant kietesnį maistą. Pačios dantenos tampa ryškiai raudonos spalvos, padidėja ir išburksta tarpdančių spenelis (tarpdantinė dantena). Labiau šie požymiai pastebimi priekinių dantų srityje. Kartais netgi padidėjęs dantų paslankumas.

Negydant gingivito, uždegimas plinta ir pažeidžia dantį supantį kaulą ir šis ima tirpti. Toks susirgimas yra vadinamas kraštiniu periodontitu. Jo metu formuojasi periodonto kišenės, apsinuogina dantų šaknys, dantys tampa paslankūs. Didėjant gimdančių moterų amžiui, didėja nėščiųjų, sergančių kraštiniu periodontitu, skaičius . Jei moteris iki pastojimo turėjo dantenų problemų, tai organizmo pokyčiai nėštumo metu gali sustiprinti šių susirgimų požymius ir paskatinti dantenų ligų progresavimą.

Yra įrodyta, kad sergant dantenų uždegiminėmis ligomis, didesnis uždegimo mediatorių kiekis randamas vaisiaus vandenyse ir placentoje. Tai didina nėštuminio diabeto riziką. Manoma, kad tai netgi gali lemti priešlaikinį gimdymą. Dėl panašių priežasčių gali gimti ir mažesnio svorio kūdikiai: uždegimo mediatoriai trukdo kraujui patekti į placentą ir sukelia placentos nekrozę, kartu sulėtindami vaisiaus augimą.

Nėščiosioms dėl dažnesnio užkandžiavimo, potraukio saldesniam maistui, pakitusio seilių pH bei imuninių savybių padidėja ir ėduonies atsiradimo rizika. Būsimoms mamoms rytinio pykinimo metu ar dėl skrandžio refliukso į burną patenka skrandžio rūgštys, kurios ne tik prisideda prie dantų ėduonies atsiradimo, bet ir gali sukelti emalio erozijas. Mamų, kurios intensyviau serga dantų ėduonimi, vaikai taip pat turi daugiau ėduonies pažeistų dantų.

Nėščiosiosioms, kad būtų sumažinta rizika sirgti ėduonimi, dantenų uždegimu, rekomenduojama laikytis paprastų taisyklių:

  • du kartus per dieną kruopščiai išsivalyti dantis pasta su fluoru; naudoti tarpdančių valymo priemones;
  • riboti cukraus vartojimą;
  • reguliariai profilaktiškai lankytis pas odontologą;
  • esant sunkesniam dantenų uždegimui, reikia profesionalios higienos ir skalauti chloheksidino tirpalu.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)