Kas šį skausmą sukelia, kaip išvengti burnos ir dantų ligų pasakoja Antakalnio poliklinikos gydytoja odontologė Laima Kezienė, rašoma pranešime spaudai.

– Kokios yra dažniausios vaikų burnos ir dantų ligos?

– Dažniausia vaikų burnos ir dantų liga – dantų ėduonis. Lietuvoje dantų ėduonis labai paplitęs: net 68 proc. trimečių ir 95 proc. šešiamečių vaikų dantų – jau pažeisti ėduonies. Dantų ėduonis yra liga, kurią sukelia dantų apnašose esančios bakterijos, kurios gamina danties audinius pažeidžiančias rūgštis.

– Kaip teisingai valyti vaiko dantis, kad būtų užkirstas kelias ligoms plisti?

– Tam, kad išsaugoti sveikus vaiko dantis, reikia tinkamai prižiūrėti tiek pieninius dantis, tiek vėliau išdygusius nuolatinius dantis.

Pieniniai dantys yra labai svarbūs vaiko virškinimo sistemai, normaliam veido ir žandikaulių sistemos formavimuisi. Labai svarbu pradėti valyti kūdikiui dantis, vos tik išdygus pirmajam dantukui. Valyti mažylio dantis reikia su fluoro turinčia pasta, skirta mažiems vaikams. Dantys turi būti valomi du kartus per dieną, valymas turi būti ne trumpesnis negu 2–3 min. Nuo 3 metų rekomenduojama pradėti valyti tarpdančius su dantų siūlu. Labai svarbu formuoti vaikučių įprotį valytis dantis kelis kartus per dieną, išmokyti juos naudoti skalavimo skystį ir dantų siūlą, paaiškinti, kodėl yra svarbu valyti dantis po valgymo. Geriausias pavyzdys yra patys tėvai. Vaikai, matydami juos kasdien valant dantis, mokysis iš jų. Tėvai turėtų padėti savo atžaloms valyti dantukus iki 8 metų, nes jų ranka iki šio amžiaus nebūna tinkamai išlavėjusi.

Narkozė

– Kada vaikui pirmą kartą rekomenduojama apsilankyti pas odontologą?

– Pirmasis vizitas pas odontologą turėtų būti tik išdygus pirmajam dantukui, vėliau reikia lankytis reguliariai 2 kartus per metus.

– Kodėl svarbu gydyti arba šalinti pieninius dantis?

– Labai svarbu iš karto gydyti ėduonies pažeistus pieninius dantis.

Negydant pažeistų dantų danties vainikai nulūžta, lieka tik šaknys. Labai sugedę pieniniai dantys raunami, norint išvengti pastoviųjų dantų užuomazgų pažeidimo. Per anksti netekus pieninių dantų, vaikas gali turėti sąkandžio sutrikimų. Taip pat sugedę pieniniai dantys yra lėtinės infekcijos židinys vaikučio organizme. Jie gali būti inkstų uždegimo, anginos, įgytų širdies ydų priežastis.

– Ką svarbu žinoti apie vaiko nuolatinių dantų priežiūrą ar juos būtina silantuoti?

– Išdygus pirmiesiems nuolatiniams krūminiams dantims, juos būtina silantuoti. Svarbu dantukus padengti silantais tuoj pat po jų išdygimo. Silantai – ėduonies profilaktikai skirta medžiaga. Tai plastiškas skystis, kuris giliai įsiskverbia į dantų vageles ir duobeles, hermetizuoja jas ir neleidžia ten patekti bakterijoms ir angliavandeniams, kauptis apnašoms ir maisto likučiams, tokiu būdu apsaugodamas dantį nuo ėduonies. Silantu dengiamos tik sveikų dantų vagelės ir duobelės. Vaikų krūminių dantų dengimo silantais programa, patvirtinta sveikatos apsaugos ministro, vykdoma Lietuvoje nuo 2005 m. Švedijos mokslininkai patvirtino, kad vaikams laiku padengus dantis silantais , net ir praėjus 8 metams, dantų ėduonies atsiradimo galimybė sumažėja 80 – 90%.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)