Šiandienos žmogui – nereikalingi

Protiniai dantys dygsta abiejuose žandikauliuose ir dažniausiai yra keturi. Tačiau pasitaiko atvejų, kai šie dantys pradėję kaltis taip ir neišdygsta, o kartais išlenda ne visi. Taip yra todėl, kad šiandien žmogaus žandikaulis yra daug mažesnis nei prieš daugelį metų, kai jam tekdavo sukramtyti daug itin kieto maisto. Dabar dėl vietos trūkumo žandikaulyje protiniai dantys dažnai išdygsta netaisyklingai arba visai nebeišdygsta.

Protiniais vadinami dantys neturi jokio ryšio su žmogaus protu. Nebent tai, kad jie pradeda dygti tuomet, kai žmogus bręsta – apie šešioliktuosius-aštuonioliktuosius gyvenimo metus, kai jau yra įgijęs šiek tiek proto. Tačiau kai kurie apie savo protinių dantų egzistavimą sužino tik įkopę į ketvirtą dešimtį arba brandžiame amžiuje atlikę dantų rentgeno nuotrauką – protiniai dantys tūno pasislėpę giliai kaule.

Medikai žino gana tikslų laiką, kada ir kokia seka dygsta vaikų pieniniai, o vėliau ir nuolatiniai dantys, tačiau protinius jie vadina nenuspėjamais. Vienam gali išdygti nepastebimai, kitam gali sukelti daug kančių.

Skauda galvą ir kyla temperatūra

„Apie protinių dantų pasirodymą žmogus gali spėti pajutęs dantenų patinimą dantų lanko gale, skausmą toje veido pusėje, kur dygsta dantis, apimantį ausį, smilkinį. Žmogui būna sunku išsižioti ir ryti, kartais pakyla temperatūra, skauda galvą, atsiranda blogas burnos kvapas“, – vardijo Vilniaus Antakalnio poliklinikos gydytojas odontologas Karolis Šeikus.

Pajutus šiuos požymius reikėtų apsilankyti pas odontologą, kuris įvertins, ar protinis dantis dygsta taisyklingai. Jei jis kalasi kreivai, greitai gali pažeisti greta esantį dantį.

Viena dažniausių protiniams dantims dygstant kylančių komplikacijų – gleivinės audinių uždegimas. Jis kyla todėl, kad iš gleivinės susiformuoja tarsi kišenė, dengianti dar neišlindusią danties dalį, kuri yra nuolat traumuojama, po ja kaupiasi maisto likučiai, formuojasi apnašos, kurias pašalinti yra labai sunku. Dėl to išsivysto audinių uždegimas. Negydoma infekcija gali plisti į gerklę ar kaklą.

„Protinius dantis sunku pasiekti ir gerai išvalyti, todėl juos greitai apninka ėduonis, kyla uždegimas ir stiprus skausmas. Bet kokia infekcija galvos srityje yra labai pavojinga, greitai ji gali apimti visą žandikaulį ir persimesti į bet kurią organizmo vietą. Tad norint išsaugoti sveikus protinius dantis būtini itin geri burnos higienos įgūdžiai, kuriais gali pasigirti ne kiekvienas“, – sakė gydytojas K. Šeikus.

Sunerimusiems pacientams odontologas K. Šeikus paaiškina, kad protiniai dantys neturi jokios reikšmės kramtymo funkcijai, be to, gali pastumti ar pažeisti greta esančius dantis, taip pridarydami daugiau bėdos nei naudos, todėl jų gailėti neverta.

Šaknys įaugo į sinusus

„Protiniai dantys gali visą gyvenimą slėptis giliai kaule ir nekelti jokių rūpesčių. Tačiau, kaip neretai nutinka, jie pridaro ir rimtų bėdų. Pavyzdžiui, žmogų kamavo sinusitas. Pasirodo, šios problemos priežastis nekasdieniška – į sinusus buvo įaugusios protinio danties šaknys“, – pasakojo odontologas K. Šeikus. Jis paminėjo, kad tokie sudėtingi atvejai nėra dažni, tačiau juos išspręsti galima tik operacijos ligoninėje metu.

Į ligoninę tenka guldyti ir tuos drąsuolius, kurie pasiryžta visus keturis protinius dantis šalinti iš karto arba jei rentgeno nuotrauka rodo, kad traukiant dantį rizikuojama kliudyti alveolinį nervą, kurį pažeidus pacientą net keletą mėnesių gali kamuoti veido tirpimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (166)