Kauno odontologijos klinikos „Angitia“ vadovas implantuojantis odontologas Mindaugas Gaučys dalijasi ilgamete patirtimi apie prastos burnos higienos ir netinkamos dantų priežiūros rezultatą – dantų akmenis, kaip vieną svarbiausių dantų praradimo priežastį, rašoma pranešime spaudai.

Dantų akmenys nesirenka dantų savininko amžiaus

Apie dantų akmenis svarbu žinoti kiekvienam, nepriklausomai nuo amžiaus, nes jie yra dažna įvairių burnos ligų priežastis. Juo labiau, kad dėl nereguliarios burnos higienos bei netinkamos dantų priežiūros dantų problemas patiria vis jaunesni.

Dantų akmenų paviršiuje susikaupusios bakterijos dirgina dantenas, sukelia dantenų uždegimą gingivitą, o vėliau, jei akmenys dar nenuvalomi, periodontitą, kurio metu galima netekti dantų. Štai toks nesudėtingas, tarsi „savaiminis“ dantų praradimo būdas, prasidedantis tarsi iš nieko, kurį dalis pacientų sieja su amžiumi, tarsi natūralią neišvengiamybę.

Tačiau realybė tokia, kad dantys, kaip ir bet kuri kita tinkamai prižiūrima kūno dalis, gali tarnauti visą gyvenimą. O tikroji dažniausiai pasitaikanti dantų netekimo priežastis, netinkama burnos higiena. Tuomet tik laiko klausimas, kada susiformuos akmenys, kurie nevalomi „išklibins“ dantis negrįžtamai. Odontologui beliks tik juos išrauti.

Dantų akmenimis vadinamos kietos apnašos, susikaupiančios ant dantų. Jos gali susidaryti tiek šalia dantenų, tiek po pačiomis dantenomis. Jei dantų akmenys yra ant dantų, ne po dantenomis, jie lengvai pastebimi. Neseniai susidariusios dantų apnašos gali būti gelsvos spalvos, kuri per laiką tamsėja iki rudos.

Kuo mažiau paliksime burnos ertmėje šių komponentų, ypač nakčiai, tuo mažiau bus prigaminta dantų apnašų. Svarbu kruopščiai valyti ne tik dantis, bet ir liežuvio paviršių.

Tyrimai rodo, kad dantų akmenys yra pagrindinė arba viena pagrindinių periodontito sukėlimo priežasčių. Periodontitas dažnai baigiasi vieno ar kelių dantų praradimu. Be prarastų dantų žalos sveikatai, svarbios ir estetinės priežastys. Kas norėtų puošti savo šypseną rudomis apnašomis apsitraukusiais dantimis?

Dantų apnašos

Pagrindinės dantų akmenų susidarymo priežastys

  • Netinkama burnos higiena. Jei dantys yra valomi nereguliariai arba tik paviršutiniškai, šepetėliu liečiant tik lengviausiai pasiekiamus dantų paviršius.
  • Retai valgomas kietas maistas, ypač vaisiai ir daržovės. Valgant obuolius, morkas ir panašų kietą maistą, dantys nuo apnašų šiek tiek apsivalo savaime, tuo tarpu dažnai valgant košes ir kitą minkštą maistą, apnašos kaupiasi.

Tinkama dantų priežiūra ir savalaikė burnos higiena ženkliai sumažina dantų akmenų atsiradimo tikimybę ir jų kiekį, tačiau visiškai apsisaugoti – sunkiai įmanoma. Visiškai išvengti dantų akmenų yra labai sunku dėl kelių priežasčių:

  • Burnoje yra daugybė dantų šepetėliui sunkiai pasiekiamų ertmių, todėl idealiai viską išvalyti labai sunku net ir kruopščiai stengiantis.
  • Maisto likučių, seilių ir mikrobų neišvalyta apnašų masė ilgainiui sukietėja ir taip formuojasi dantų akmenys.
  • Dantų akmenys gali atsirasti kaip kitų ligų bei šalutinio vaistų poveikio pasekmė.
  • Dantų akmenų susidarymą skatina netinkama mityba ir rūkymas.
  • Kitos įvairios ir dar ne visos mokslui žinomos priežastys.

Dantų apnašų bei akmenų valymas

Jokiu būdu nerekomenduotina imtis dantų akmenų šalinimo namų sąlygomis. Šiai procedūrai profesionalūs odontologai naudoja specialiai pritaikytus tikslius prietaisus, kurie pašalina dantų apnašas, nepažeisdami dantų emalės ir dantenų. Šalinti dantų akmenis namų sąlygomis kokybiškai ir saugiai neįmanoma, o ypač sau pačiam.

Juo labiau, kad susikaupusiems dantų akmenims po dantenomis reikalinga speciali įranga, kurią turi ne visi odontologijos kabinetai. Su šia problema neretai susiduria mažesnių miestų ir miestelių gyventojai.

Tokiu atveju siūlome nelaukti, kol dantys iškris, ir atvykti į artimiausią odontologijos kliniką, prieš tai išsiaiškinus, ar klinika turi reikiamą įrangą valyti dantų akmenis iš po dantenų.

Dantų akmenys saugiai ir patikimai šalinami aštriais įrankiais mechaniškai arba ultragarsiniais skaleriais. Po šios burnos higienos procedūros atliekamas nežymus dantų paviršių poliravimas, pasunkinantis apnašų kaupimąsi ir tolimesnių dantų akmenų formavimąsi. Pašalinus dantų akmenis, burnoje atsiranda malonus švaros ir gaivos pojūtis, o dantys tarsi palengvėja tiesiogine šio žodžio prasme.

Po burnos higienos procedūros dantys tampa natūraliai baltesni, tačiau odontologas ar burnos higienistas gali saugiai balinti dantis papildomai. Ir po burnos higienos, ir po dantų balinimo tą pačią dieną nerekomenduojama valgyti maisto produktų, turinčių dažančiųjų medžiagų bei gerti kavos, arbatos ir kitų spalvotų gėrimų.

Kadangi dantų akmenys yra labai svarbi sveikatai sritis, mokslininkai ieško vis naujų, efektyvesnių dantų akmenų prevencijos bei šalinimo būdų. Kol kas efektyviausia prevencija – tinkama dantų priežiūra ir nors 1-2 kartus per metus profesionali burnos higiena odontologo kabinete. Reguliariai šalinami dantų akmenys nesukels su jais siejamų dantenų ligų, ir dantys bus išsaugoti arba bent jau ženkliai prailgintas jų amžius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)