Mokslininkai skelbia nustatę, kad bakterijos, sukeliančios periodontitą ir kurias galima sunaikinti paprasčiausiai valantis dantis, vaidina svarbų vaidmenį išsivystant kasos vėžiui.

Mokslininkai teigia, kad tai yra pirmas įrodymas, kad bakterijos iš burnos gali patekti į kitas organizmo dalis ir paskatinti auglių formavimąsi.

Suomijos mokslininkų padarytas atradimas kasos vėžį priskyrė prie vis ilgėjančio vėžio formų, kurios siejamos su dantenų liga, sąrašo. Pastaraisiais metais ne vienas mokslinis tyrimas nustatė tvirtą periodontito ir krūties vėžio ryšį. O ankstesnių tyrimų metu buvo nustatyta, kad periodontitas padidina plaučių, tulžies, gerklės ir net melanomos riziką.

Koks buvo pirmasis tyrimas?

Helsinkio universiteto mokslininkai išanalizavo 70 tūkst. suaugusių žmonių duomenis. Tada paskelbė išvadų, kurios laikomos pirmais tokio pobūdžio teiginiais.

Mokslininkai nustatė, kad egzistuoja periodontito ir mirtingumo nuo vėžio ryšys. Ir stipriausias ryšys nustatytas kasos vėžio atvejais.

Tyrimo, kuriam vadovavo profesorius Timo Sorsa, išvados buvo paskelbtos žurnale „The International Journal of Cancer“.

Periodontitas yra paskutinė dantenų ligos stadija, o šiai ligai galima užkirsti kelią šalinant dantų apnašas. Dėl periodontito galima netekti dantų.

„Šis tyrimas pirmą kartą parodė, kad pagrindinė patogeninė bakterija, sukelianti dantenų ligą, gali išplisti nuo burnos į kitas kūno dalis“, – sakė profesorius T. Sorsa.

Koks buvo antrasis tyrimas?

Kito tyrimo metu buvo nustatyta, kad periodontitą sukelianti bakterija Treponema denticola gali turėti įtakos vėžio pradžiai.

Mokslininkai pastebėjo enzimą bakterijoje, kuris leidžia jai daugintis. Toks pat enzimas aptiktas ir piktybiniuose augliuose virškinamajame trakte. Šis enzimas geba padėti vėžio ląstelėms pulti sveikus audinius ir plisti visame kūne.

Šis enzimas taip pat slopina imuninę sistemą.

Yyrimo išvados paskelbtos žurnale „The British Journal of Cancer“.

Kasos vėžys: pagrindiniai faktai

Kiekvienais metais Didžiojoje Britanijoje kasos vėžys yra diagnozuojamas maždaug 10 tūkst. žmonių, o Jungtinėse Valstijose šis skaičius yra penkis kartus didesnis.

Medikai šią ligą vadina „vilku avies kailyje“, nes jos simptomai – nugaros skausmas, gelta ir svorio netekimas – dažnai palaikomi prasto virškinimo, refliukso ar nugaros problemų simptomais.
Pradinėje stadijoje kasos vėžio simptomai yra vargiai pastebimi, ir žmonės dažniausiai kreipiasi į medikus tik tada, kai ima skaudėti nugarą ar staiga netenkama daug svorio.

Jeigu kasos vėžys diagnozuojamas pakankamai anksti, kad būtų galima atlikti operaciją, iki ketvirtadalio pacientų išgyvena penkerius metus. Bet jeigu liga išplito, daugelis neišgyvena ir pusmečio. O nustačius ligą vėlyvoje stadijoje, daugeliu atveju žmonės išgyvena vos kelis mėnesius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)