Šią problemą atskleidžia rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ apklausos rezultatai, rašoma pranešime spaudai.

Daugiau nei pusė apklausoje dalyvavusių respondentų mano, kad neįgaliųjų, senjorų ir vaikų odontologine priežiūra rūpinamasi nepakankamai. Dauguma šalies gyventojų pritartų (49 proc. pritartų, 23 proc. greičiau pritartų), kad odontologinės priežiūros paslaugos neįgaliesiems Lietuvoje galėtų būti teikiamos pastarųjų namuose.

Visi Lietuvoje gyvenantys senjorai bei žmonės su negalia turi sveikatos draudimą, todėl jiems priklauso ir odontologinės paslaugos. Visgi dėl judėjimo sunkumų ar odontologijos įstaigų neprisitaikymo prie žmonių su negalia poreikių ne visada pavyksta gauti būtiniausią odontologinį gydymą. Nors teoriškai kiekviena savivaldybė turėtų pasirūpinti, kad pacientas būtų nuvežtas į reikiamą gydymo įstaigą, realybėje to ne visada užtenka.

„Daugelį problemų, kurios kyla senyviems ir neįgaliesiems žmonėms, išspręstų galimybė odontologijos paslaugas gauti namuose. Yra nemažai gydytojų odontologų, pasiryžusių netgi savanoriškai gydyti namuose, tačiau šiuo metu tai yra nelegalu. Lietuvoje veikiantys teisės aktai odontologines paslaugas teikti leidžia tik gydymo įstaigų, gavusių visus būtinus leidimus, kabinetuose“, – sako Lietuvos Respublikos odontologų rūmų Tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus.

Apklausos metu respondentų teirautasi ir apie tėvų bei globėjų atsakomybę rūpintis vaikų burnos sveikata. Didžioji dauguma apklaustųjų išsakė nuomonę, kad tokia atsakomybė Lietuvoje turėtų būti įtvirtinta įstatymu (21 proc. tikrai taip, 44 proc. greičiau taip).

Įvairių tyrimų duomenimis, vaikų dantų būklė Lietuvoje yra viena prasčiausių visoje Europoje, nors visi vaikai iki 18 metų kartą per metus nemokamai gali pasitikrinti dantis. Siekdamos paskatinti pasinaudoti šia galimybe, mokyklos mokslo metų pradžioje reikalauja pristatyti mokinių profilaktinio sveikatos patikrinimo pažymas, į kurias įtrauktas ir gydytojo odontologo patikrinimas.

„Nors kiekvienais metais tokių pažymų mokyklos sulaukia vis daugiau, visgi tėvų, vedančių vaikus profilaktiškai pasitikrinti sveikatos, dar yra per mažai. Praėjusiais metais pažymas apie vaikų dantų būklę pateikė 66 proc. tėvų. Yra rajonų, kur šis skaičius siekia tik 27-36 proc.“, – teigia A. Šeikus.

Lietuvoje odontologinės veiklos plėtra, pažanga bei kokybe rūpinasi ir gydytojus odontologus bei burnos priežiūros specialistus vienija Lietuvos Respublikos odontologų rūmai, kurie siekia, jog visiems pacientams būtų suteikiama galimybė gauti aukščiausios kokybės odontologinės priežiūros ir pagalbos paslaugas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)