Pranešime spaudai aiškinama, kaip užtikrinti, kad tai nebūtų trumpalaikis džiaugsmas, o virstų ilgalaike investicija.

Pasaulinės sveikatos organizacijos (World Health Organisation) duomenimis, visame pasaulyje 60-90 proc. moksleivių ir beveik 100 proc. suaugusiųjų susiduria su dantų ligomis, 30 proc. 65-74 m. amžiaus žmonių nebeturi dalies ar visų savų dantų.

Nemažai mūsų šalies gyventojų į odontologą kreipiasi tik tada, kai nebegali tverti skausmo ar praranda dantį. Tuomet dažnai kyla dvejonės: Kur kreiptis? Kuo pasitikėti? Kokį gydymą rinktis? Kiek tai kainuos? Į danties atkūrimą jau žiūrima kaip į investiciją, kuri arba atsipirks, arba – ne. Tad nuo ko priklauso rezultatas ir implantų ilgaamžiškumas?

Svarbiausi faktoriai, nulemsiantys, ar implantai bus ilgaamžiai

Specialistai sutaria, jog didžiausias privalumas – nuosavo danties išsaugojimas. Tačiau, kai to padaryti neįmanoma, dantų implantavimas dažnai tampa ilgaamžiškiausiu sprendimu. Šiandien jau patvirtinta, jog dantų implantai ilgainiui gali sutaupyti pinigų išsaugodami žandikaulį ir išlaikydami sveikus dantis.

Harvardo medicinos mokyklos publikacijų portale pateiktame straipsnyje Harvardo odontologijos mokyklos restauracinės stomatologijos katedros pirmininkas German Galucci sako, kad ilgalaikė implantų sėkmė priklauso nuo daugelio faktorių. Pirmiausia, nuo kaulo storio ir kokybės. Kuo geresnės kokybės kaulas, tuo didesnė tikimybė, kad implantas prigis geriau ir ilgam laikui.

Jog kaulo storis ir kokybė yra vienas svarbiausių dantų implantų ilgaamžiškumo faktorių patvirtina ir Panevėžio implantologijos centro burnos chirurgas Rokas Kuprys. Pašnekovo teigimu, aplink implantą turi būti ne mažiau 1,5 mm kaulinio audinio, o aplink būsimą vainikėlį ant implanto turi būti fiksuotų dantenų. Tai pirmasis veiksnys, lemiantis dantų implanto ilgaamžiškumą.

Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad dantų implantacijoje jau taikomi itin svarbūs ir naujausi mokslo technologiniai pasiekimai. Šiandien, naudodamiesi 3D kompiuterinės tomografijos vaizdais, gydytojai gali iš anksto įvertinti kaulo storį, tankį, matyti tikslią nervo, sinuso vietą. Šie veiksmai dantų implantavimą daro dar labiau nuspėjama ir patikima procedūra.

Kitas iš svarbiausių veiksnių, darančių įtaką implanto ilgaamžiškumui – kokybiškas dantų protezavimas. „Jei bus neteisingai suformuotas danties protezas po implantacijos, kandimo jėgos gali pasiskirstyti netolygiai ir nulemti trumpesnį implanto funkcionavimo laiką“, – pabrėžia burnos chirurgas.

Pasak gyd. R. Kuprio, labai didelę įtaką implanto ilgaamžiškumui turi paciento asmeninė dantų priežiūra pasibaigus gydymui. Rekomenduojama ne tik 2 kartus per dieną valyti dantis dantų šepetėliu ir tarpdančių siūlu, skalauti burnos skalavimo skysčiu, bet ir kas pusę metų apsilankyti pas burnos higienistą profesionaliai burnos higienai. Siekiant išsaugoti kuo sveikesnius dantis ir užtikrinti implantuotų dantų ilgaamžiškumą, būtina kartą per metus apsilankyti pas gydytoją – odontologą.

Gyd. R. Kuprys pataria neskubėti ir išsirinkus odontologijos kliniką susitarti dėl pirmojo apsilankymo. Pirmojo vizito metu gydytojas odontologas įvertina dantų būklę, gali nustatyti, ar jums reikalingi dantų implantai ir kokios kitos galimos prarastų dantų alternatyvos. Apsisprendus dėl gydymo dantų implantais, turi būti detaliai išanalizuota paciento būklė, įvertinti įvairūs faktoriai, aplinkybės bei sudaromas individualus gydymo planas, pacientui nurodant visą gydymo eigą, terminus kainas ir visą papildomą informaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)