Šypsenas tokiu būdu jau patobulino beveik 2 mln., t. y. 3 proc., Didžiosios Britanijos gyventojų. Ne retas dantų balinimo procedūrai ryžtasi norėdamas panėšėti į tokias įžymybes kaip Simonas Cowellas ar Joey Essexas.

Šiuo metu dantų tobulinimui šioje šalyje išleidžiama daugiau nei 2,2 mlrd. eurų per metus, o penkerius pastaruosius metus konstatuojamas net 27 proc. šiam tikslui skiriamų lėšų augimas.

Vis dėlto jei trokštate, kad jūsų veidą nušviestų akinanti šypsena, visų prima reikėtų vengti to, kas labiausiai kenkia dantų spalvai.

Sėkmingiausiai dirbantys odontologai nurodo 10 maisto produktų, kurių reikėtų atsisakyti, jei norite išsaugoti perlams prilygstantį dantų spindesį.

Mančesterio odontologijos klinikai vadovaujantis odontologas Tariqas Idreesas atskleidžia, kas labiausiai kenkia dantų spalvai. Apie kai kurių produktų žalą galbūt nė neįtarėte.

„Pagrindinė taisyklė, kurią sakau pacientams, patardamas, kurių maisto produktų geriau vengti, kad nenukentėtų dantų spalva, yra prisiminti tuos produktus, kuriuos labiausiai bijoma užsitėkšti ar užsimesti ant drabužių. Jei kokio nors maisto ar gėrimo dėmės nepavyksta pašalinti nuo baltų marškinėlių, vadinasi, jis kenks ir dantų spalvai“, – sako T. Idreesas.

Anot odontologo, visų prima reikia vengti rūgščių sodrios spalvos maisto produktų, kadangi jų sudėtyje daug taninų, padengiančių dantis apnašų sluoksniu.

Žala sumažės, jei pavartoję tokio maisto iš karto išsivalysite dantis. Deja, taip pavyks pašalinti vos 50–60 proc. gelsvo atspalvio.

Kad ir kaip intensyviai šiūruosite dantis, visiškai spalvą keičiančio produkto poveikio išvengti nepavyks.

Beje, balinamosios dantų pastos gali labiau pakenkti nei padėti, kadangi jos suardo natūralią apsauginę dantų dangą.

Kad dantų spalvai mažiau kenktų gėrimai, T. Idreesas pataria gerti per šiaudelį, mat tada skystis nesilies su dantimis.

Pomidorų padažas

Kadangi pomidorų padažas rūgštus ir sodrios spalvos, jo, anot T. Idreeso, reikėtų nevartoti, jei nenorime, kad dantys taptų gelsvi.

„Tereikia pagalvoti, kaip pomidorų padažas sugadintų baltą drabužį. Dantų spalvai jis kenkia ne ką mažiau“, – aiškina odontologas.

Baltasis vynas

Baltojo vyno rūgštingumas yra didesnis nei raudonojo. Būtent todėl dantų spalvai jis kenkia labiau.

Rūgštingumas ir sudėtyje esantys taninai taip paveikia dantis, kad jie tampa labiau pažeidžiami kitų spalvai kenkiančių produktų.

Taigi, atsisakius baltojo vyno tikrai lengviau pavyks išlaikyti dantis baltus.

Sojų padažas ir balzaminis actas

Pašalinti iš drabužių dėmes, atsiradusias netyčia užsitėškus sojų padažo arba balzaminio acto, kuriuo dažnai skaninami kiniški patiekalai, galima sakyti, neįmanoma.

Anot T. Idreeso šie du padažai – mirtini spindinčios šypsenos priešai, todėl jų geriau apskritai atsisakyti.

Indiški patiekalai

Didžiojoje Britanijoje taip mėgstami gausiai prieskoniais pagardinti indiški padažai tikrai nėra tokie nekenksmingi kaip galbūt galvojate.

T. Idreesas tvirtina, kad bet kuris ryškios spalvos indiškas patiekalas kenkia dantų spalvai.

„Indiškuose patiekaluose labai daug dirbtinių dažiklių, galinčių paveikti dantis“, – sako T. Idreesas.
Odontologas pataria nepadauginti ciberžolės gaminant patiekalus namuose, nes intensyvi šio prieskonio spalva tikrai turi neigiamą poveikį dantims.

Vaisinė arbata

Kad kava ir juodoji arbata gali nulemti gelsvą dantų atspalvį, atrodo savaime supranta. Pasirodo, saugotis reikia ne tik jų.

Dantų spalvą keičia visų rūšių arbata, o ypač vaisinė: žemuogių, aviečių ir kt. Aišku, nereikia pamiršti ir žaliosios.

„Šios arbatos yra ryškios spalvos, be to, jose daug taninų, dėl kurių dantys pagelsta“, – sako T. Idreesas.

Makaronų padažas

Gaminant makaronų padažus naudojami pomidorai. Dėl jų dantys greičiau tampa gelsvi, nes pomidorai yra rūgštūs, be to, sodrios raudonos spalvos. Dėl jų ant dantų susidaro apnašos.

Vis dėlto yra būdas apsisaugoti nuo pomidorų keliamo pavojaus. Jei prieš tai suvalgysite patiekalą iš tamsiai žalių daržovių, tokių kaip brokoliai, kopūstai, gražgarstės ar špinatai, dantys bus padengti savotiška plėvele, kuri juos apsaugos. Taigi, jei užsisakėte makaronų su padažu, prieš tai suvalgykite salotų.

Vaisiniai ledai

Kad ir kaip norėtųsi atsigaivinti vaisiniais ledais karštą vasaros popietę, atminkite, kad gaivinančio kąsnelio teikiamas malonumas patiriamas dantų baltumo sąskaita.

„Gaminant vaisinius ledus naudojami dažikliai, kurie nusės ant dantų ir įsigers į porėtą emalį“, – sako T. Idreesas.

Kad ir kaip stengtumėmės jų nevartoti, nereikia pamiršti, kad keletas marinuotų agurkų griežinėlių būtinai bus panaudota gaminant mėsainį.

Jei valgydami marinuotus agurkus kenksmingo jų poveikio nė neįtariate, atminkite, kad jie labai rūgštūs, o rūgštis – tviskančios šypsenos priešas. T. Idreesas dar kartą primena, kad nuo rūgšties dantys tampa greičiau gelstantys.

Visų rūšių kola

Nieks nepaneigs, kad pasimėgauti rasotu kokakolos sklidinu stiklu po įtemptos darbo dienos – tikra palaima. Pagunda tokia viliojanti, kad dažnai nė nesusimąstome apie neigiamą šio gėrimo poveikį organizmui.

Kokakolos sudėtyje esantis kofeinas suteikia budrumo, o štai ruda gėrimo spalva – tikras priešas dantims. Anot odontologo, jei nesugebėsite atsisakyti kokakolos, pergyvenimų dėl gelsvų dantų neišvengsite.

Visų rūšių uogos

Baltus dantis pavyks išlaikyti tik tada, jei sugebėsite susilaikyti nuo žemuogių, aviečių, mėlynių, kitaip sakant, visų sodrių spalvų uogų, nes jos ne tik ryškiaspalvės, bet ir rūgštoko skonio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)