Bruksizmas nustatomas maždaug 20 proc. sveikų žmonių. Deja, daugelis bruksizmo ligonių pradedami gydyti pavėluotai, kai dantys pažeisti labai stipriai ir būtina juos išrauti arba protezuoti.

Pirmieji požymiai

Vienas pirmųjų bruksizmo požymių – galvos skausmas ir stiprus dantų sukandimas pabudus ryte. Užsitęsus šiam sutrikimui, nudyla dantų gumburai, pavieniai dantys gali įtrūkti ar net nulūžti. Netaisyklingos padėties dantys gali išsijudinti ir ilgainiui iškristi. Taip pat gali atsirasti matomos įkandimo žymės skruosto gleivinėje, kramtomųjų raumenų maudimas, skausmas skruosto ir smilkinio srityse.

Priežasčių gali būti daug

Dėl griežimo dantimis kenčia įvairaus amžiaus žmonės, bet dažniausiai jis kamuoja 25−45 metų vyrus ir moteris, patiriančius stresą ir emocinę įtampą. Odontologai pastebi, kad šia liga suserga vis daugiau moksleivių. Moksliniai tyrimai rodo, kad maži vaikai patiria dantų griežimą žandikaulių augimo ir dantų dygimo periodu, kuris paprastai išnyksta pradėjus dygti nuolatiniams dantims, t. y. apie 5−7 metus.

Manoma, kad bruksizmą gali sukelti daug veiksnių: emocinė įtampa ir miego sutrikimai, charakterio bruožai (agresyvumas, didelė savitvarda, pedantiškumas), gyvenimo būdas, pavyzdžiui, nuolatinis skubėjimas ar pernelyg aktyvus rezultatų siekimas bei netaisyklingas sąkandis. Yra nuomonių, kad bruksizmą sukelia netaisyklingos plombos, burnos ertmės audinių pažeidimai, vitamino B5 trūkumas, rūkymas, alkoholis ir antidepresantai.

Pasak odontologų, daugelį žmonių kankinantis įprotis gali būti rimta patologija, signalizuojanti apie organizmo funkcijų sutrikimus. Griežimas dantimis gali pasireikšti esant miego sutrikimams: miego apnėjai, knarkimui, nervų sistemos, smegenų ligoms ir epilepsijai.

Kodėl svarbu kreiptis į odontologus?

Griežimas dantimis kenkia dantų emaliui – dantys tampa jautrūs temperatūrai, sumažėja plombinių medžiagų laikomumas, sužemėja sąkandis, todėl atsiranda pakitimų smilkinio-apatinio žandikaulio sąnaryje. Jeigu griežimas dantimis negydomas, jie gali nudilti iki pusės ar daugiau vainiko aukščio. Dėl šios patologijos yra pažeidžiamos visos dantų grupės. Iltinių dantų grupėse nudilimų simptomai pasireiškia anksčiausiai, todėl reikia atkreipti dėmesį į šių dantų būklę.

Dantų griežimą būtina gydyti, todėl reikia kreiptis į odontologą. Kuo anksčiau bus išsiaiškinta priežastis ir imtasi priemonių, tuo pasekmės bus lengvesnės. Jei dantų griežimo priežastis yra netaisyklingas sąkandis, atliekamas ortodontinis gydymas, prireikus – dantys iš naujo protezuojami. Labai svarbu atstatyti iltinius dantis, nes taip nuo dilimo apsaugomi šoniniai dantys, o smilkininio apatinio žandikaulio sąnarys – nuo pažeidimų.

Dažniausiai dantų griežimui gydyti gaminama speciali kapa, kad būtų apsaugomi dantys, sąnarys ir raumenys. Tai – plastikinė konstrukcija, gaminama individualiai pagal paciento dantų anatomines ypatybes. Ši kapa dedama ant dantų, kad jie nesiliestų vienas su kitu. Taip dantys ir sąnarių paviršiai apsaugomi nuo trynimosi, atsipalaiduoja, išvengiama raumenų, galvos ir ausų skausmo.

Kapa dedama į burną einant miegoti arba nešiojama dieną, kai patiriamos stresinės situacijos, nervinė įtampa.

Siekiant išvengti naktinio dantų griežimo, prieš miegą rekomenduojama nepersivalgyti, nevartoti alkoholio, kavos, energinių gėrimų. Įtampai sumažinti tinka aromaterapinė vonia, atpalaiduojantis masažas, žolelių arbata, relaksacinė muzika, joga ir meditacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)