Jei danties gręžimas yra nemalonus, tai čia reikia tai kęsti visą valandą. Aišku, nemalonūs pojūčiai dar kelias dienas neapleido ir po vizito pas gydytoją“, - pasakojo vilnietė Rūta.

„Tikrai skausmo nebijau. Esu buvęs ne pas vieną gydytoją, tačiau tai, ką patyriau dantistės kėdėje, buvo tikrai pats nemaloniausias pojūtis gyvenime. Tvirtai įsikibau į atkaltę ir jutau, kaip skruostais rieda ašaros. Skausmas tikrai šlykštus ir neįsivaizduoju, kaip teks po metų prisiversti vėl pakartoti šią procedūrą“, - prisiminimais dalijosi trečio kurso studentas Gediminas.

Jei skaitant nukratė šiurpas, veikiausiai ir jums teko iškęsti dantų higieną – procedūrą, bene vieningai vadinamą skausmingiausiu potyriu. Tiesa, gydytojai odontologai tikina, kad ne visiems skauda vienodai bei perspėja, kas gresia, nusprendus šios procedūros vengti.

Dentinas – jautresnė zona

Net ir kasdien valant dantis du kartus per dieną, gali susidaryti mineralizuotų, paprastu dantų šepetėliu neįveikiamų dantų apnašų. Per dieną dantų paviršius pasidengia maisto likučiais, mikroorganizmais, kurie formuoja baltai pilką, sunkiai matomą minkštų apnašų sluoksnį ant dantų. Jų likučiai dirgina dantenas ir vos per kelias dienas gali sukelti dantenų uždegimą. Nepašalinus jų dar ilgiau, minkštosios dantų apnašos mineralizuojasi ir tampa dantų akmenimis.

MALO CLINIC | DPC klinikos burnos higienistė Rūta Sidabraitė aiškino, kad kiekvienas pacientas skausmą jaučia individualiai, be to – tai, kokius prisiminimus paliks burnos higienos procedūra priklauso ir nuo dantų jautrumo.

„Yra pacientų, kuriems iš prigimties yra padidėjęs dantų jautrumas. Be to, pacientas gali turėti vadinamųjų pleištinių defektų kaklelio srityje, kai nėra viršutinio emalio sluoksnio – dentinas daug jautresnis nei emalis. Instrumentais palietus šią zoną pojūčiai daug stipresni.

Tačiau šiaip procedūra nėra labai invazyvi. Jos metu nuvalomos kietos ir minkštos apnašos, jei būtina, nupoliruojamas dantis padengęs pigmentas. Sušvelninus, nupoliravus visą dantų paviršių, apnašų kaupiasi mažiau“, - pasakojo R. Sidabraitė.

Specialistė pabrėžė, kad dantų apnašos yra viena dažniausių dantenų uždegimo, laiku nepastebėto ėduonies, paradontozės, ankstyvo dantų netekimo priežasčių, todėl labai svarbu, kad jos laiku būtų pašalintos – kuo anksčiau pastebimos apnašos, tuo didesnė tikimybė, kad dantų ligos bus išgydytos, o ne tik koreguojamos.

„Profesionalią burnos higieną rekomenduojama atlikti 1 arba 2 kartus per metus. Didesnės rizikos grupės pacientams procedūrą reikėtų atlikti 3-4 kartus per metus. Pavyzdžiui, sergantiems cukriniu diabetu dantų apnašos kaupiasi greičiau. Tai geriausiai gali nuspręsti gydytojas“, - pabrėžė R. Sidabraitė.

Jautriausi – priekiniai dantys

Odontologijos klinikos „Meleda“ vadovė, gydytoja odontologė Jelena Kozlovskienė aiškino, kad dantų higiena – kaulo tirpimo bei dantenų uždegimo profilaktika. Esant dantenų uždegimui, kaupiasi apnašos, prasideda kaulo tirpimas, dantenos kraujuoja, žmogus ima vengti valyti dantis ir galiausiai dantys pradeda klibėti, prasideda parodontozė.

„Ši procedūra skausminga ne visiems. Nemalonesni pojūčiai tiems, kuriems danties kaulas jau patirpęs, apsinuoginęs danties vainiko kaklelis. Ten, kur nepadengta, atsiveria kitas danties sluoksnis – ne emalis, o dentinas. Ši vieta yra išties jautri, ypač priekinių dantų srityje, tiek liežuvinės, tiek lūpinės dalies pusėse.

Jei apnašos matosi vizualiai, jei žmogus netaisyklingai ar nereguliariai valo dantis, tai higiena yra būtina ir net dažniau nei kartą per metus“, - patarė specialistė.

Gydytoja paaiškino, kad jei procedūra skausminga, tai, deja, dažnesnis jų atlikimas dantų jautrumo nesumažins.

„Kai kurie klaidingai mano, kad jei dantų higiena atliekama ultragarsu, tai dantys apskritai tampa jautresni. Žinoma, kad savaitę po procedūros gali būti jautrumo pojūtis, tačiau jis dingsta. Tačiau kai dantis dengia kietosios apnašos, kurios padengia dentiną, jas nuėmus atsiveria dentinas – ta danties dalis, kurios nesaugo emalis, kurioje yra labai daug nervinių ataugėlių. Logiška, kad tada skauda“, - sakė J. Kozlovskienė.

Jei akmenų ypač daug, vienos procedūros metu jų visų pašalinti neįmanoma tada reikia kelių apsilankymų, o kartais profesionali burnos higiena atliekama su nejautra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)