Mano didžiausia problema, o tam tikra prasme ir kompleksas – mano dantys, arba tai, kad jų liko vos keli“, - taip praėjusių metų pabaigoje savo laišką DELFI pradėjo marijampolietis Ričardas Mockus.

Bėdos dėl dantų vyriškį ėmė kamuoti po tarnybos kariuomenėje 1973-1975 metais. Periodontitas vieną po kito naikino iki tol sveikus dantis.

Periodonto ligos gali pasireikšti bet kuriame amžiuje. Beveik pusei visų žmonių, sulaukusių 18 metų, jau galima pastebėti periodonto ligų požymius, o virš 35 metų - net 75% serga periodonto ligomis.

Su darbo pobūdžiu nesuderinama bedantė burna

Kultūros darbuotoju dirbančiam R. Mockui plati šypsena labai svarbi, o pasitikėjimas savimi yra esminė savybė jo darbe.

Ričardas Mockus
„Neretai tenka vesti viešus renginius ir prieš jų pradžią dar kartą perklijuoti protezą, nes kai jis netvirtai laikosi burnoje, sutrinka kalbos aparato darbas ir kalba tampa nelabai rišli. Prastas protezas išvis gali imti ir iškristi arba pasislinkti ir sutrukdyti taisyklingai ištarti žodį.

Man tai yra bebrotiškai skaudus dalykas. Aš labai rūpinuosi savo kūnu. Jau daug metų sportuoju, treniruojuosi, kad nesustorėčiau, kad maksimaliai išsaugočiau tiek kūną, tiek sveikatą. Mečiau rūkyti. O čia bijau plačiau išsižioti, nusišypsoti. Tai tapo mano kompleku, kuris man kelia stresą, trukdo gyventi“, - pripažįsta vyriškis.

Šiuo metu marijampolietis nešioja išimamus plastikinius protezus, kuriuos kas rytą tenka priklijuoti. Klijavimas nėra ypač patikimas būdas, nes klijai per dieną aptirpsta, o kalbant labai emocionaliai dar ir tenka saugotis, kad protezas iš burnos neiškristų.

Negalėdamas iš kultūros darbuotojo atlygio sutaupyti kokybiškiems protezams, R. Mockus griebėsi paskutinio šiaudo ir nusprendė sudalyvauti DELFI organizuotame konkurse „Dovanojame šypseną“, kuriame konkurso partneris MALO CLINIC | DPC padeda žmonėms, netekusiems dantų ir neturintiems galimybių jų susitvarkyti patiems.

„Why not?“

„Parašiau save pristatantį laišką ir po kiek laiko gavau atsakymą, kad patenku į antrąjį etapą. Paprastai man loterijose labai nesiseka, tad didelės sėkmės nesitikėjau. Gyvenime nesu nieko laimėjęs, o šįkart pagalvojau „why not?“ (ang. Kodėl gi ne?). Užpildžiau ir pamiršau.

Kai gavau žinią, kad mane kviečia į odontologijos kliniką MALO CLINIC | DPC apžiūrai, jau ėmė kirbėti mintis – negi ir man pasisekė, negi ir aš pagaliau savo aukso puodą laimėsiu“, - mena pašnekovas.

Malonus sutapimas – žinia apie konkurso sąlygų atitikimą R. Mockų pasiekė labai ypatingą dieną.
„Kad laimėjau šypseną, sužinojau savo gimimo dieną – man suėjo 60 metų – tad šio įvykio niekada nepamiršiu. Būtent tą dieną man paskambino ir pasakė – viskas aišku, baigėsi nerimas, turėsi gražią šypseną, Ričardai“, - prisiminęs iš naujo nudžiunga vyriškis.

„Po pirminės apžiūros, padarius panoraminę dantų nuotrauką ir kompiuterinę tomografiją, paaiškėjo, kad Ričardo dantų būklė labai prasta, tačiau pataisoma, o kadangi vyras įrodė ir sunkią finansinę padėtį, jis buvo vienas laimingųjų, kuriam nusprendėme padėti ir atkurti dailią šypseną“, - savo pasirinkimą komentavo MALO CLINIC | DPC vadovas Simonas Bankauskas.

„Ričardui atliksime abiejų žandikaulių dantų atstatymo procedūrą: jam bus susriegti implantai, o ant jų pritvirtinti neišimami dantų protezai. Šiam atvejui bus pritaikyta „All-on-4“ (liet.“visi ant keturių) dantų atkūrimo technika“.

Taigi akinantys Ričardo pokyčiai jau visai netrukus – kitoje DELFI publikacijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (184)