Dažnai kreipiasi dėl įsipjovimų gaminant maistą

Šventiniu laikotarpiu kaip vieną dažniausių susižeidimų, dėl kurio į vaistinę užsuka žmonės, vaistininkė įvardija įsipjovimus gaminant maistą. Dėl to ji pataria savo vaistinėlėje visuomet turėti tokias priemones kaip antiseptikas, tvarsčiai ir pleistrai.

„Įsipjovus į pirštą ar kitaip susižalojus, svarbu žaizdą nuplauti po tekančiu vėsiu vandeniu. Porą minučių šitaip palaikę ranką, nusausinkite ją ir pažiūrėkite, kokio gylio žaizda. Jeigu ji negili, drąsiai dezinfekuokite antiseptiku, tačiau jeigu matote, kad ji gilesnė – dezinfekuokite tik žaizdos kraštus. Vėliau pagal žaizdos dydį ir gylį galite rinktis pleistrą arba tvarstį. Tačiau jeigu žaizda itin gili ir gausiai kraujuoja, iš karto vykite į ligoninę“, – pranešime žiniasklaidai pasakoja E. Ramaškienė.

Nusideginimai virtuvėje – kita dažna problema

Nusideginus gaminant maistą ne visuomet gali pakakti nudegusios vietos palaikymo po šaltu tekančiu vandeniu, kaip dauguma mėgsta daryti, teigia vaistininkė. Anot jos, norint greičiau pagyti, nusideginus reiktų naudoti pantenolio putas.

Elvyra Ramaškienė

„Šventiniu laikotarpiu vaistinėse dažniau tenka konsultuoti virtuvėje nusideginusius klientus. Tenka susidurti su atvejais, kai žmonės nežino apie pantenolio putas ir vietoje jų paprasčiausiai vėsina sužeistą vietą vandenyje. Žinoma, nusideginus iš tiesų pirmiausia reikėtų atvėsinti žaizdą, bet svarbu, kad vanduo būtų kambario temperatūros. O jau tuomet iš karto galima purkšti pantenolio putas, kurios sumažina odos sudirginimą, suteikia vėsos pojūtį, drėkina ir pagreitina žaizdos gijimą“, – sako E. Ramaškienė.

Virškinimo problemos – ne gydykite, o užkirskite kelią

Neretu atveju galima išgirsti, kaip Kalėdos yra vadinamos šventinio persivalgymo laikotarpiu. Jį neretai lydi ir virškinimo sutrikimai, todėl vaistininkė pataria, kaip to išvengti.

„Galima rasti daug patarimų, kaip gydyti virškinimo sutrikimus, tačiau iš tiesų norėtųsi pasidalinti patarimais, kaip šiuo metu palengvinti žarnyno veiklos darbą. Čia geriausiai gali padėti probiotikai, kurie padeda palaikyti normalią virškinimo sistemos ir kepenų funkcijas, virškinimo trakto veiklą, taip pat stiprina imunitetą. Probiotikai itin svarbu per šventes, kada mūsų organizmas neretai praranda jam įprastą rutiną“, – pasakoja E. Ramaškienė.

Gelbsti tiek apsinuodijus, tiek karščiuojant

Sutrikusi virškinimo sistema, kuri pasireiškia vėmimu ar viduriavimo, bei varginantis karščiavimas turi vieną bendrą priešą, padedantį greičiau atsigauti organizmui, pasakoja vaistininkė. Anot jos, tai – rehidracijos poveikį turintys elektrolitai.

„Sutrikus virškinimui, elektrolitai padeda išvengti dehidratacijos palaikant svarbiausių mikroelementų kiekį mūsų organizme. Tai svarbu ir karščiuojant, kada mūsų organizmas, pradėdamas gausiau prakaituoti, praranda daug skysčių ir mikrolementų. Dažnai į elektrolitų tirpalus įeina magnis, kalis ir natris, kartais gliukozė, kurie padeda išlaikyti elektrolitų pusiausvyrą, palaikyti normalią raumenų veiklą bei energijos apykaitą, taip pat mažina nuovargį“, – pasakoja vaistininkė.

Alergijos per šventes neatostogauja

Per šventes lankant artimuosius ir pažįstamus vertėtų šalia savęs turėti ir antihistamininių vaistų nuo alergijos, pataria vaistininkė.

„Nesezoninės alergijos atostogų neturi, todėl patarčiau pasirūpinti antihistamininiais preparatais iš anksto, kad netikėtai svečiuose užklupusi alergija nepakenktų jūsų sveikatai ir nesugadintų ilgai lauktų švenčių. Alergijos gali būti pačios įvairiausios – alergija maistui ir dulkių erkutėms, taip odos alergija skirtingoms kontaktinėms priemonėms. Antihistamininiai vaistai nebūtinai yra receptiniai, todėl jais pasirūpinti gali ne tik turintys alergijų, bet ir visi kiti, kadangi niekuomet negali žinoti, kada gali pasireikšti stipri alerginė reakcija“, – pasakoja E. Ramaškienė.

Snieguota žiema – traumų metas

Prieššventinis laikotarpis daugumai asocijuojasi su skubėjimu, tačiau ypatingai šiuo metu, kai lauke taip slidu, vaistininkė pataria ne tik būti atsargiais, bet ir iš anksto pasirūpinti gydomaisiais tepalais, kurie pagelbės nelaimės atveju – paslydus ir patyrus traumą.

„Šaldantys tepalai gali būti itin veiksmingi norint sumažinti skausmą ir patinimą. Jie didžiausią poveikį turi pirmąsias 48 valandas po traumos. Tuo tarpu šildomuosius tepalus vertėtų rinktis tiems, kurie paslydę ir nukritę pasitempė raumenis ar sąnarius. Tokie tepalai padės atpalaiduoti raumenis, jų spazmus ir taip sumažins jaučiamą diskomfortą. Tačiau norint veiksmingo poveikio, šildomuosius tepalus reikėtų sąžiningai naudoti bent tris kartus per dieną”, – pataria E. Ramaškienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją