Apie tai, kad vaistinėse yra tam tikrų vaistų tiekimo sutrikimų, portalui „Delfi“ patvirtino ir kalbinti didžiųjų šalies vaistinių tinklų atstovai.

„Tikrai galimi atvejai, kai tam tikrų vaistinių preparatų nėra vaistinėse, tada vaistininkas stengiasi pasiūlyti alternatyvius tinkamiausius preparatus ar to paties prekinio ženklo kitokios vaistinio preparato formos, kad padėtų pacientui. Dažnai stengiamasi perklausti kolegas, dirbančius kitose vaistinėse, jeigu negalima pasiūlyti atitinkamos alternatyvos pacientui“, – sakė „Gintarinės vaistinės“ rinkodaros vadovė Irena Tėvelienė.

Irena Tėvelienė

Pastebima, kad šiuo metu atsiranda situacijų, kai trūksta vaistinių preparatų peršalimo ligų simptomams mažinti ir lengvinti.

„Tai galima būtų paaiškinti tuo, kad šių metų pavasarį itin daug žmonių sirgo peršalimo ligomis, tiekėjai nebuvo tam pasiruošę. Pavyzdžiui šių metų balandžio mėnesį vaistinių preparatų nuo peršalimo ligų ir imunitetui stiprinti pardavimai buvo 60 proc. didesni negu tuo pačiu laikotarpiu 2021 metais. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, sergamumas peršalimo ligomis ir gripu tuo metu buvo du kartus didesnis nei 2021 metais. Šį sergamumo išaugimą siejome su kaukių nusiėmimu. Pandemijos laikotarpiu nosį ir burną dengiančios kaukės mus apsaugojo ne tik nuo COVID-19, bet ir kitų virusų, o jas nusiėmę tapome pažeidžiamesni. Natūralu, kad po dvejus metus trukusių ribojimų norėjome atsipalaiduoti, tačiau šis atsipalaidavimas turėjo savo kainą. Tai sukėlė peršalimo ligų proveržį ir buvo sunaudota daug sukauptų vaistinių preparatų atsargų.

Gamintojai ir tiekėjai dabar stengiasi didinti šių preparatų gamybą, perplanuoti gamybos procesą, tačiau logiška, kad šis procesas užtruks kol vėl bus patenkinti rinkos poreikiai ir sukauptos reikiamos atsargos, patikslinti planai. Galimi žaliavų tiekimo sutrikimai. Reikia laiko, kad vėl sugrįžtume į įprastas tiekimo sąlygas, todėl tikrai būna atvejų kai šių priemonių atsargų papildymas atskirose vaistinėse užtrunka. Žaliavų tiekimo sutrikimams įtakos turėjo ir įvairiose valstybėse užsitęsusi COVID-19 pandemija, karantino sąlygos ir logistinių bei energetinių kaštų augimas.

Kalbamės su gamintojais, tiekėjais ir esame patikinti, kad visos rinkos mastu tiekimo grandinės netrukus nusistovės ir bus stabilios“, – sakė I. Tėvelienė.

Vaistinė

Anot jos, vaistų tiekimas gali būti sutrikęs ir dėl globalių, bendrinių priežasčių, tokių kaip: žaliavų trūkumas, padidėjęs poreikis kitose šalyse arba logistinės priežastys.

„Konkrečios, vienos problemos nėra, visa tai yra tik laikini sutrikimai. Atskirose vaistinėse tam tikrų vaistų trūkumas gali būti dėl konkretaus preparato didesnio įsigijimo ir užtrunkama kelias dienas, kol atstatomas reguliarus likutis“, – teigė „Gintarinės vaistinės“ rinkodaros vadovė.

Kartu I. Tėvelienė pastebėjo, kad dažniau klausimų, neradus įprastų vaistų, kyla senjorams, kurie sunkiau priima staigius pokyčius.

„Tačiau vaistininko misija ir yra konsultuoti, padėti, patarti pacientui, todėl bandome paaiškinti susidariusią situaciją ir pasiūlyti alternatyvų vaistinį preparatą“, – sakė pašnekovė.

BENU vaistinių tinklo rinkodaros ir komunikacijos vadovė Rita Šelekaitė-Ivaškevičienė taip pat sakė, kad šiuo metu šiek tiek dažniau nei įprastai susiduriama su atskirų prekių ženklų produktų tiekimo sutrikimais.

Rita Šelekaitė-Ivaškevičienė

„Kol kas neturime kai kurių prekių ženklų nosies lašų, vaikiškų ibuprofeno suspensijų, karštų gėrimų peršalimui bei sirupų nuo kosulio“, – vardino vaistinių tinklo atstovė.

Anot jos, tiekimo sutrikimų priežasčių yra kelios: dėl karo sutriko tiekimo grandinės, esama sutrikimų gamybos procesuose, o kai kur stinga veikliųjų medžiagų. Taip pat gali būti užtrukę produkto notifikavimo procesai arba pastebimas nestandartinis kai kurių preparatų poreikis.

„Tiekėjui informavus apie galimus sutrikimus, jei tik leidžia aplinkybės, stengiamės užsitikrinti didesnį produktų likutį, kad BENU vaistinės klientai nepajustų trūkumo. Tačiau visuomet galime pasiūlyti įsigyti alternatyvą su tokia pačia veikliąja medžiaga ir veikimo principu“, – patikino R. Šelekaitė-Ivaškevičienė.

„Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė naujienų portalui „Delfi“ sakė, kad masinių sutrikimų vaistų tiekime nėra, bet laikinų pasitaiko.

Rolanda Lipnevičiūtė

„Dažniausiai sutrikimas gali atsirasti dėl tiekėjų gamybos aspektų ar logistikos, tačiau tokie sutrikimai išsprendžiami gana greitai, o vaistinėse klientams visuomet esame pasiruošę pasiūlyti alternatyvų medikamentą, t. y. su ta pačia veikliąja medžiaga“, – nuramino R. Lipnevičiūtė.

Kai kurių receptinių vaistų vaistinėje gali tuo metu nebūti, nes jie yra užsakomi ir atvežami pagal poreikį klientams.

„Pacientai neradę vieno ar kito vaisto dažniausiai gali jį vaistinių tinkle užsakyti, per kelias dienas vaistas pasiekia konkrečią vaistinę“, – patarė „Eurovaistinės“ atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)