Pirmiausia turite žinoti tai, kaip sumažinti užsikrėtimo COVID-19 riziką. Vaistininkas R. Blynas vardija priemones, kurios leis tai padaryti:

1. Dėvėkite medicinines veido kaukes arba respiratorius visose viešose uždarose patalpose, kuriose neužtikrinamas tinkamas vėdinimas, yra dideli žmonių srautai ir neįmanoma išlaikyti saugaus (2 m) atstumo.

„Svarbu ne tik dėvėti šias apsaugos priemones, bet ir daryti tai tinkamai: jos turi būti prigludusios prie veido, visiškai dengti nosį ir burną. Be to, prieš užsidėdami kaukę ar respiratorių, nusiplaukite ar dezinfekuokite rankas ir patikrinkite, ar šios priemonės nepažeistos, t.y. sausos, neturi skylių bei yra su tvirtais raišteliais“, – pabrėžia vaistininkas.

Rimvydas Blynas

Jeigu dėl sveikatos būklės negalite dėvėti kaukių ar respiratorių, savo saugumą užtikrinkite nešiodami veido skydelį.

2. Po kiekvieno apsilankymo uždarose patalpose, pavyzdžiui, prekybos centre ar viešajame transporte, pasirūpinkite tinkama rankų higiena – kruopščiai plaukite jas su muilu arba naudokite dezinfekcines priemones.

3. Nepasirūpinę rankų higiena, nelieskite akių, nosies ar burnos.

4. Kosėkite ar čiaudėkite į servetėlę arba sulenktą alkūnę.

5. Venkite fizinio kontakto, pavyzdžiui, apsikabinimo ar rankų paspaudimo, su kitais asmenimis.

„Kontakto reikia vengti ypatingai tais atvejais, kai kitas žmogus jaučia ūmių kvėpavimo takų simptomus – kosti, karščiuoja, sunkiai kvėpuoja, jam skauda galvą ar pykina“, – įspėja R. Blynas.

6. Pasirūpinkite tinkamu gyvenamųjų patalpų vėdinimu.

„Itin svarbu patalpas vėdinti ne mažiau kaip 2–3 kartus per dieną, geriausiai, kad paskutinį kartą tai padarytumėte prieš miegą. Tiesiog 15 minučių plačiai atverkite kambarių langus arba pravėrę duris, padarykite namuose skersvėjį“, – pataria vaistininkas.

Ką daryti pajutus COVID-19 simptomus?

Pajutę COVID-19 būdingus simptomus ar turėję kontaktą su sergančiu asmeniu, likite namuose ir stebėkite savo sveikatą. Jeigu turite galimybę, apribokite savo kontaktus su artimaisiais: įsikurkite atskirame kambaryje.

„Šiuo metu Lietuvoje sparčiai plintančios COVID-19 omikron atmainos potipiai sukelia šiuos simptomus: karščiavimą, nuovargį ir sausą kosulį. Svarbu pažymėti, kad gali pasireikšti ir kiti ligos požymiai – nosies užgulimas, gerklės skausmas, apsunkintas rijimas ir t.t.“, – teigia vaistininkas.

Praverstų, jeigu namuose turėtume greitąjį antigenų testą, kurį galėtumėte atlikti pasireiškus simptomams. Jeigu jie yra lengvi, pavyzdžiui, vargina tik gerklės skausmas, greitąjį testą reikėtų atlikti 2–4 dienomis nuo simptomų pasireiškimo pradžios.

„Sulaukę teigiamo testo rezultato, susisiekite su savo šeimos gydytoju, kuris priims sprendimą dėl jums reikalingų tolimesnių tyrimų ir gydymo plano. Be to, laikykitės visų jo skirtų nurodymų“ – sako R. Blynas.

Jeigu neturėjote galimybės namie atlikti greitojo antigenų testo, bet staiga sukarščiavote ar jaučiate kelis kitus COVID-19 būdingus simptomus, kreipkitės į gydymo įstaigą.

Pasirūpinkite namų vaistinėlės turiniu

Vaistai nuo skausmo

Anot vaistininko, pasireiškus COVID-19 būdingiems simptomams labai svarbu ne tik žinoti, kaip elgtis, bet namų vaistinėlėje turėti preparatus, kurie padėtų lengvinti jaučiamus negalavimus. R. Blynas išskiria priemones, kuriomis reikėtų pasirūpinti iš anksto:

  • Temperatūrą slopinantys ir raumenų bei galvos skausmą mažinantys vaistai, pavyzdžiui, paracetamolis ar ibuprofenas;
  • gerklės skausmą ir kosulį malšinantys augalinių aliejų mišinių purškalai ar čiulpiamos pastilės;
  • hipertoninis jūros vanduo, kuris padės mažinti nosies paburkimą;
  • sveikimo trukmę greitinančios raudonėlio, liepžiedžių, šeivamedžio ar kitų žolelių arbatos, kurios padeda palengvinti viruso sukeltus simptomus;
  • imuninę sistemą stiprinantys vitaminai C, D, ežiuolės ir propolio preparatai.


„Visus preparatus laikykite sausoje vietoje, kurioje būtų užtikrinta kambario temperatūra – ji lygi 20–25 laipsniams. Be to, svarbu, kad toje vietoje priemonių nepasiektų karštis, garai ar ultravioletiniai saulės spinduliai“, – priduria vaistininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją