Apie tai, kas turėtų būti kiekvienų namų vaistinėlėje, Žinių radijo laidoje „Sveikatos laikas“ pasakojo farmacininkė Gintarė Krikščiūnienė.

„Pirmosiomis dienomis žmonės aktyviai norėjo paremti Ukrainą, išnešė visus tvarsčius, dezinfekcines priemones. Dabar pradeda galvoti apie tai, ko mums patiems reikėtų, ko reikėtų parūpinti vaikams, tėvams“, – sakė G. Krikščiūnienė.

Iš pradžių pagalvokite apie lėtines ligas

Sudarant savo namų vaistinėlę, pasak pašnekovės, visų pirma visada reikia pagalvoti apie savo turimas lėtines ligas.

Vienos dažniausių ligų tarp lietuvių – kardiologinės ligos. Šie pacientai turėtų tiksliai žinoti, kurie preparatai yra paskirti gydytojo ir turi būti vartojami nuolat. Juos reikia turėti ir pasitarti su gydytoju, kuriam laikui galima nusipirkti – mėnesiui, keliems mėnesiams, gal net pusmečiui.

Dažniausiai visiems kardiologiniams pacientams yra paskirti kraują skystinantys vaistai, tad jų reikia nepamiršti savo vaistinėlėje. Neretai kardiologiniai pacientai turi jautrią nervų sistemą, dėl to dažniausiai su savimi turi turėti ir raminančių preparatų.

Dar viena didelė pacientų grupė – sergantys diabetu. Šie pacientai yra 2 tipų – vieni vaistus vartoja tabletėmis, tad reikėtų turėti jų atsargų. Kiti vartoja leidžiamą insuliną. Jiems, pasak pašnekovės, dažniausiai kyla daug klausimų. Pavyzdžiui, kaip laikyti jo atsargas. Insulino atsargas galima laikyti ir kambario temperatūroje – tokiu atveju jis galios 28 dienas.

Ką vaistinėlėje reikia turėti visiems?

Taigi, kaip jau pasakojo farmacininkė, vaistinėlėje būtinai turi būti vaistų atsargos, skirtos lėtinėms ligoms. Taip pat ir šių ligų simptomus malšinantys vaistai, kurie veikia greitai.

Kitas žingsnis komplektuojant savo vaistinėlę – pagalba susižeidus.

Pasak pašnekovės, visada reikia pagalvoti apie žaizdas, infekcijas – taigi, reikia tvarsčių, pleistrų, dezinfekcinio skysčio žaizdoms.

Pleistras

„Visada nustembu, kai žmonės važiuoja poilsiauti, atostogauti ar tiesiog į mišką, kas nors susižeidžia, o tada niekas neturi jokios pirmosios pagalbos priemonių. Dėl to visą laiką reikia turėti įvairaus dydžio bintų, pleistrų, atsparių drėgmei ir kvėpuojančių. Dezinfekcinis skystis turėtų būti toks, kuris negraužtų, nekeltų dar didesnio streso. Dabar yra daugybė preparatų, kurie negraužia“, – sakė G. Krikščiūnienė.

Trečia – skausmą ir temperatūrą malšinantys vaistai.

„Kalbant apie ekstremalias situacijas, reikėtų ir plataus spektro antibiotikų, bet reikia žinoti savo anamnezę, galbūt prieš mėnesį juos jau vartojote ir tie patys nepadės“, – kalbėjo laidos pašnekovė.

Taip pat reikėtų turėti vaistų nuo alergijos, leidžiamo adrenalino, vaistų nuo skrandžio rūgštingumo.

Turintiems mažų vaikų reikėtų turėti lašiukų, purškalų į nosį, nes jiems sloga būna daug sudėtingesnė nei žmonėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)