Žmonių rūpestį pajuto ir Lietuvos vaistinės. Jose padaugėjo žmonių, norinčių prisidėti prie paramos Ukrainai ir todėl perkančių vaistus bei kitas medicinos priemones. Tiesa, vaistininkai įspėjo, kad privačiai renkami ir gabenami vaistų kroviniai nebūtinai gali pasiekti tikslą.

Taip pat kai kurie vaistininkai pastebi ir išaugusius jodo pardavimus, bet pataria jį perkantiems verčiau pirma pasikonsultuoti su vaistininku – šis preparatas skydliaukės apsaugoti nepadės, įkvėpus radioaktyviojo jodo. Tam reikalingas kalio jodidas, kurio vis dar galima rasti kai kuriose vaistinėse.

Parama gali ir nepasiekti

„Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė pastebėjo, kad nemažai klientų ateina, nes nori prisidėti prie paramos Ukrainai vaistais ir medicinos priemonėmis.

„Pasitaiko ir klausimų vaistininkams, ką pirkti geriausia, kokių medikamentų labiausiai reikia karo zonoje, taip pat ir nusivylimo, kad vaistinėje nėra galimybės įsigyti receptinių vaistų be recepto“, – pasakojo R. Lipnevičiūtė.

Vaistinė

Pašnekovė priminė, kad vaistai ir kitos medicinos priemonės efektyviausiai Ukrainą pasiekia centralizuotai.

„Šiuo klausimų rūpinasi Raudonasis Kryžius su kuriuo „Eurovaistinė“ nuolat bendradarbiauja, tiek teikiant paramą, tiek padedant įsigyti medikamentus iš tiekėjų pagal konkretų poreikį, surenkant juos, komplektuojant.

Be to, privačiai renkami ir gabenami vaistų kroviniai nebūtinai pasiekia tikslą, nes vaistų siuntos privalo atitikti jos taikomus itin griežtus reikalavimus, ką savo pranešime mini ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Tai reiškia, kad asmeninėmis iniciatyvomis į Ukrainą renkami ir gabenami vaistų kroviniai gali būti konfiskuoti, taip ir nepasiekę tų, kuriems reikia pagalbos.

Mes suprantame ir vertiname kiekvieną norą prisidėti, bet taip pat siekiame, kad kiekviena parama būtų teikiama efektyviausiu keliu ir būtinai pasiektų savo tikslą – iš tiesų padėtų Ukrainos žmonėms tiek karo zonoje, tiek bėgantiems nuo karo“, – kalbėjo R. Lipnevičiūtė.

Daugiau perka ir jodą

Irena Tėvelienė, „Gintarinės vaistinės“ rinkodaros vadovė, sakė, kad, nors šiomis dienomis itin didelio pirkėjų srauto padidėjimo nestebi, tačiau vaistininkai dažniau sulaukia pacientų įvairių klausimų apie vaistų atsargas.

Irena Tėvelienė

„Žmonės konsultuojasi, pastebime pokyčius ir pirkėjų krepšeliuose. Šiuo metu 2–3 kartus išaugo tvarsčių, priemonių sužeidimams gydyti, pleistrų pardavimai, bet vaistininkai iš pokalbių su žmonėmis girdi, kad šias priemones daugiausia įsigyja kaip paramą Ukrainos gyventojams.

„Gintarinės vaistinės“ tinklas kartu su valstybinėmis institucijomis rūpinasi reikalingiausių priemonių tiekimu Ukrainos gynėjams ir gyventojams. Reikalingiausios priemonės yra: antibiotikai, tvarsliava, antiseptikai, su traumomis susijusios prekės“, – portalui „Delfi“ vardijo I. Tėvelienė.

„Gintarinės vaistinės“ atstovė atkreipė dėmesį ir į kelis kartus išaugusius jodo pardavimus: „Bet tai siejame su žmonių nerimu, kad laikinai trūksta kalio jodido tablečių ir, kad gyventojai dažnai nežino, jog kalio jodidas ir mikroelementas jodas yra skirtingos medžiagos, turinčios skirtingą poveikį. Visada rekomenduojame papildomai pasitarti su vaistininku.

Kalio jodido tabletės

Norime pabrėžti, kad tikrai nereikia panikuoti, nes kalio jodido tabletės skydliaukės apsaugai yra vartojamos tik tada, kai aplinkoje pasklinda būtent radioaktyviojo jodo dalelės ir tik sulaukus rekomendacijų iš Sveikatos apsaugos ministerijos ar kitų atsakingų valstybinių įstaigų.

Šias tabletes rekomenduojama vartoti likus mažiau nei 24 val. iki galimo radioaktyviojo jodo įkvėpimo ar patekimo su maistu. Taip pat blokuoti skydliaukę kalio jodidu yra veiksminga ir praėjus 2 valandoms nuo susidūrimo su kenksminga medžiaga, tačiau ne vėliau nei praėjus 8 valandoms.

Kitu atveju, kalio jodido vartojimas gali tapti žalingas organizmui“.

Išėmė visas rusiškas ir baltarusiškas prekes

BENU vaistinių tinklo rinkodaros ir komunikacijos vadovas Mindaugas Urbas sakė: „Oficialioms organizacijoms paskelbus rekomendacijas ką reikėtų turėti savo vaistinėlėse, pastebėjome padidėjusią atitinkamų prekių paklausą. Žmonės perka nuskausminamuosius, vaistus temperatūrai mažinti, tvarsčius. Taip pat raminamuosius, preparatus virškinimui, širdžiai (ypač tais atvejais, kai vaistus vartoja nuolat).

Internete sužinoję kaip galėtų paremti Ukrainą, žmonės ateina pirkti humanitarinei pagalbai skirtas priemones su sąrašais. Dažniausiai šias priemones perka jaunesnio ir vidutinio amžiaus žmonės.

Suaugusiems dažniausiai perka vaistus nuo skausmo, tvarsčius (bintus ir pleistrus), antiseptikus ir žaizdų gydymo priemones. Sulaukiame nemažai mamų, kurios perka ir aukoja prekes kūdikiams. Jos perka vaistus nuo skausmo, temperatūrai malšinti, sauskelnes ir priemones nuo iššutimų“.

Mindaugas Urbas

M. Urbas sakė, kad šių prekių trūkumo kol kas nėra, bet vaistinių tinklas atidžiai stebi situaciją ir nuosekliai pildo sandėlius.

„Kai kurias prekes atiduodame paramai, tačiau tai nedarys įtakos vaistinių asortimentui. Remiame nuo karo kenčiančius Ukrainos žmones per paramos organizacijas siųsdami jiems reikiamas prekes, – kalbėjo M. pašnekovas. Kartu jis pridūrė: – Atsižvelgdami į Rusijos agresiją Ukrainoje, nuo pirmadienio BENU vaistinių tinkle iš prekybos išėmėme visas rusiškas ir baltarusiškas prekes“.

Jodido tablečių dar yra

UAB „Nemuno vaistinė“, valdančios „Camelia“ tinklą, komunikacijos projektų vadovė Žiedūnė Juškytė taip pat sakė, kad į jų vaistines pastaruoju metu kasdien ateina klientai, norintys nupirkti paramai Ukrainai skirtų prekių. Taip pat į vaistines kreipiasi ir organizacijos.

Įvairaus amžiaus klientai jau ateina konkrečiai žinodami, ką pirkti: perka nereceptinius vaistus, priemones žaizdoms tvarstyti ir dezinfekuoti ir pan.

Žiedūnė Juškytė

„Primename, kad receptinius preparatus išduodame tik su receptu. „Camelia“ vaistinių tinklas paramą Ukrainai receptiniais vaistais teikia centralizuotai per Sveikatos apsaugos ministeriją“, – pabrėžė Ž. Juškytė.

Kartu Ž. Juškytė priminė, kad šiuo metu Vilniaus „Camelia“ vaistinėse yra kalio jodido tablečių, kurios dar 2020 metais buvo parūpintos Vilniaus krašto gyventojams Astravo atominės elektrinės atveju. Šias tabletes pagal išrašytą receptą gali nemokamai atsiimti tik Vilniaus mieste registruoti gyventojai.

„Dar ir dabar Vilniuje registruoti gyventojai su pratęstu (naujai išrašytu) anksčiau išrašytu receptu gali nemokamai atsiimti mūsų vaistinėse Vilniuje. Vilniaus gyventojams, kurie neatsiėmė jiems skirto kalio jodido tablečių praėjusiais metais, bus pratęsti receptai. Receptai bus pratęsti, planuojama, nuo kovo 15 d. Ar receptas jau atnaujintas, gyventojai gali pasitikrinti esveikata.lt puslapyje. Vilniaus rajone gyvenamąją vietą deklaravę asmenys dėl kalio jodido tablečių atsiėmimo tvarkos turi kreiptis į Vilniaus rajono savivaldybę“, – patarė vaistinių tinklo atstovė.

Paramą renka SAM

Primename, kad SAM įspėjo: paramą vaistais Ukrainai gali tiekti tik farmacinei veiklai licencijuotos įmonės, todėl nerekomenduojame gyventojams savo iniciatyva stengtis asmeniškai įsigyti vaistų ir juos bandyti nusiųsti į Ukrainą.

Vaistinė

„Privačia iniciatyva surinktų ir siunčiamų vaistų siuntos neatitinka vaistų pervežimui taikomų itin griežtų reikalavimų. Tai reiškia, kad tokie į Ukrainą renkami ir gabenami vaistų kroviniai gali būti konfiskuoti, taip ir nepasiekę tų, kuriems reikia pagalbos.

Gyventojai turi kitų galimybių išreikšti savo solidarumą su Ukraina ir padėti jos žmonėms. Norime, kad jūsų kilnus tikslas būtų pasiektas.

Taip pat informuojame, kad šiuo metu Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Ekstremalių sveikatai situacijų centru ir Raudonuoju kryžiumi rūpinasi vaistų įsigijimu ir pristatymu į Ukrainą pagal išreikštą konkretų poreikį, tvarko visus dokumentus, eksporto licencijas ir kitus formalumus. Pasitelkiami privatūs licencijuoti didmenininkai taip pat formuoja paramą vaistais karo siaubiamai Ukrainai.

Jau dabar į Ukrainą keliauja Sveikatos apsaugos ministerijos medicininė parama už beveik 4 mln. eurų“, – rašoma SAM pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją