Greitųjų koronaviruso testų pardavimų gruodžio vidurkis gerokai pranoko lapkričio – išaugo daugiau nei 50 proc. punktų. Gruodžio 23-iąją testų buvo parduota daugiausiai – pusantro karto daugiau, palyginti su kitomis mėnesio dienomis.

„Jeigu lapkritį nepastebėjome jokio ryškesnio testų pardavimų augimo, tai gruodį turėjome priešingą situaciją. Tai siejame su šventiniu laikotarpiu, mat daugelis gyventojų Kūčias, Kalėdas ir Naujuosius metus sutiko su savo artimaisiais bei draugais, nemažai jų buvo sugrįžę iš užsienio šalių, tad rekomendacijų vengti būriavimosi ir susilaikyti nuo nebūtinų kontaktų nepavyko įgyvendinti. Nors dar tik sausio pradžia, akivaizdžiai matyti testų pirkimo spurtas, kuris tiesiogiai koreliuoja su didėjančiu užsikrėtimų COVID-19 mastu“, – pranešime žiniasklaidai aiškina vaistinių tinklo generalinė direktorė Rūta Bagdonavičienė.

Rūta Bagdonavičienė

Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 3053 nauji COVID-19 atvejai – tai didžiausias paros atvejų rodiklis nuo lapkričio 9 dienos. Atvejų šuolis fiksuojamas trečią dieną iš eilės.

Pastarosiomis dienomis greitųjų testų įsigyjama maždaug 30 proc. daugiau nei gruodžio mėnesį. Vieno apsilankymo metu gyventojai vidutiniškai nuperka maždaug po 2 greituosius testus.

„Nepaisant to, kad pastaruoju metu fiksuojame spartesnį greitųjų testų pardavimų augimą, nemanome, jog artimiausiu metu galėtume jų pritrūkti. Nuolat bendraujame su didmeninės vaistų prekybos bendrovėmis, iš jų taip pat negirdėjome nerimo signalų šiuo klausimu“, – akcentuoja R. Bagdonavičienė.

Ji primena, kad greitųjų antigeno testų naudojimas neužtikrina 100 proc. tikslumo, mat jie nėra tokie jautrūs kaip PGR tyrimas. Todėl po kontakto su užsikrėtusiu COVID-19 asmeniu ar tiesiog kilus rimtam įtarimui dėl galimo užsikrėtimo, būtina registruotis profesionaliam PGR testui ir izoliuotis iki šio tyrimo rezultatų gavimo.

„Siekiant užkirsti kelią pandemijos plitimui, rekomenduojame klientams vengti nebūtinų kontaktų, masinio susibūrimo vietų. Ne mažiau svarbu yra laikytis higienos, tinkamai dėvėti medicinines kaukes ten, kur jos privalomos. Svarbiausia rekomendacija išlieka vakcinacija nuo COVID-19 – juo labiau, kad pasiskiepyti nuo COVID-19 galima ne tik savivaldybių įrengtuose stacionariuose ar mobiliuose punktuose, gydymo įstaigose, bet ir kai kuriose vaistinėse“, – pažymi vaistinių tinklo vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją