Apie tai, kada ir kaip vertėtų vartoti paracetamolį bei ibuprofeną suaugusiems, būsimoms mamoms, taip pat vaikams, kokios didžiausios šių vaistų vartojimo klaidos ir kam verčiau jų vengti, kalbėjomės su Vilniuje esančio medicinos centro „Northway“ šeimos gydytoja dr. Asta Mastavičiūte, taip pat su vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkais Kristina Zacharevič bei Sauliumi Morkūnu.

Kada vartoti paracetamolį?

Paracetamolis yra paraaminofenolio darinys, plačiai vartojamas kaip analgetikas (skausmą malšinantis) ir antipiretikas (padidėjusią temperatūrą mažinantis).

Gydytoja A. Mastavičiūtė paaiškino, kad paracetamolis malšina silpno ir vidutinio stiprumo (pvz.: galvos, dantų, gerklės, raumenų, mėnesinių) skausmą ir padidėjusią kūno temperatūrą. Šis vaistas skiriamas simptominiam gydymui, t. y. jis sumažina tik ligos simptomus (skausmą ar karščiavimą), tačiau sukėlusių priežasčių neveikia.

Asta Mastavičiūtė

„Paracetamolis yra plačiausiai naudojamas vidutinio ar lengvo galvos skausmo ar kitokio maudimo mažinimui. Jį gali vartoti žmonės, turintys alergiją kitiems vaistams nuo skausmo, pvz. aspirinui, ibuprofenui, taip pat pacientai, turintys įvairių virškinamo trakto problemų, nes paracetamolis nedirgina skrandžio ir virškinamojo trakto“, – nuramino S. Morkūnas.

O K. Zacharevič pridūrė, kad šio vaisto vartojimas priklauso nuo jo formos, kuri gali būti tablečių, žvakučių ar suspensijos.

Kada vartoti ibuprofeną?

Ibuprofenas priklauso nesteroidinių vaistų nuo uždegimo grupei. Jis skiriamas silpnam ir vidutinio intensyvumo skausmui malšinti bei karščiavimui mažinti. Indikacijos, anot vaistininkės K. Zacharevič, yra plačios: skausmas, uždegimas dėl reumatinės ligos arba kitokio raumenų bei skeleto sistemos pažeidimo, silpnas ar vidutinis skausmas, dismenorėja, pooperacinis skausmas, karščiavimas.

Kristina Zacharevič

S. Morkūnas papildė: „Ibuprofenas veikia stipriai ir trumpai. Šis vaistas šiek tiek veikia kraujo krešumą, jį skystindamas. Tačiau yra ir kita medalio pusė – nepageidaujamas poveikis gali pasireikšti virškinamajam traktui. Pacientai, turėję kraujavimo iš virškinamojo trakto atvejų, įvairių opaligių, turėtų itin atsargiai vartoti ibuprofeną“, – įspėjo vaistininkas.

Kada laikas griebtis vaistų?

Į klausimą, kaip žinoti, kada skausmą laikas malšinti vaistais, A. Mastavičiūtė atsakė: „Skausmui vertinti yra naudojamos įvairios skalės. Pacientas įvertina skausmo intensyvumą nuo 0 (nėra skausmo) iki 10 balų (nepakeliamas) skausmo skalėje. Jei pacientas skausmą įvertina 6–8 balais – tai jau stiprus ar labai stiprus skausmas, jam malšinti skiriami vaistai“.

Kada malšinti karščiavimą, anot medikės, priklauso nuo paciento amžiaus ir būklės.

„Jeigu tai yra vaikas iki 3 mėnesių amžiaus, susirūpinti reikia, kai temperatūra pakyla virš 38 laipsnių. Jeigu vaikui – nuo 3 iki 36 mėnesių, temperatūrą reikia malšinti, kai ji yra didesnė nei 38,1, o nuo 3 metų amžiaus – daugiau nei 38,4 laipsnio.

Svarbu stebėti vaiko būseną ir, jeigu jis sunkiai toleruoja padidėjusią temperatūrą, yra vangus, negeria skysčių, nevalgo, skundžiasi raumenų ir sąnarių skausmais, jo būklė blogėja arba jam yra buvę buvę karštinių traukulių, temperatūrą reikia mažinti kai ji yra 38 laipsniai ir didesnė. Vaistai nuo temperatūros neskiriami tik temperatūrai kaip simptomui mažinti, jei pacientas jaučiasi patenkinamai.

Suaugusiems temperatūrą rekomenduojama mažinti, kai ji siekia 38,5 ir daugiau laipsnių, arba yra mažesnė, tačiau vargina kiti blogos savijautos simptomai“, – patikslino gydytoja.

S. Morkūnas pastebėjo, kad karščiavimas yra simptomas – ne liga. Tai rodo organizmo reakciją į tam tikrus virusus ar bakterijas, tad nereikėtų silpno karščiavimo skubėti malšinti vaistais.

„Mūsų organizmas pats kelia temperatūrą, kad virusai ir bakterijos natūraliai žūtų, todėl ne visada reikia griebtis paracetamolio. Visai kita situacija, jei žmogaus temperatūra pakyla aukščiau 38 laipsnių. Tuomet į pagalbą galima pasitelkti ir vaistus“, – kalbėjo vaistininkas.

Paracetamolio perdozavimas gali būti mirtinas

Jeigu nusprendėte, kad laikas griebtis vaistų, daktarė A. Mastavičiūtė priminė vartoti juos atsakingai, nes nėra nė vieno medikamento, kuris neturėtų ir galimo pašalinio poveikio.

„Lietuvoje registruota keliasdešimt preparatų, kurių sudėtyje yra paracetamolio. Iš jų kelis galima skirti vaikams. Paracetamolio preparatai parduodami tablečių, miltelių, skystų preparatų, žvakučių pavidalu. Todėl pacientai gali pakenkti sau, vartodami skirtingas vaisto formas, neatkreipdami dėmesio, kad sudėtinė medžiaga yra ta pati ir gaunamas suminis nepalankus efektas.

Netinkamas paracetamolio naudojimas gali sukelti perdozavimą ir pasireikšti alerginėmis reakcijomis, apsunkintu kvėpavimu, kraujo spaudimo padidėjimu. Paracetamolis pasaulyje yra pirmoje vietoje pagal sukeliamą ūmų kepenų pažeidimą. Didžiojoje Britanijoje apie 150 žmonių kasmet miršta perdozavę paracetamolio (apsinuodiję paracetamoliu). Mirtina dozė suaugusiam žmogui yra 14 tablečių, kai vienoje tabletėje yra 500 mg, vaikams – 8 tabletės ir daugiau“, – nurodė šeimos gydytoja.

K. Zacharevič taip pat pastebėjo, kad didžiausia paracetamolio vartojimo klaida yra perdozavimas.

„Didžiausia klaida, kai žmonės gydosi patys, didindami suvartojamų vaistų kiekius, manydami, kad greičiau pasveiks ar sumažins simptomus.

Paracetamolį reikia atsargiai skirti, kai yra sutrikusi inkstų ir kepenų funkcija, priklausomybė nuo alkoholio (dėl galimo hepatotoksino poveikio). Perdozavus gali būti sunkus kepenų pažeidimas ir retkarčiais ūminė inkstų tubulinė nekrozė“, – sakė farmacininkė.

K. Zacharevič įspėjo – ne tik staigus paracetamolio perdozavimas gali sukelti mirtiną kepenų pažeidimą, bet ir labai retais atvejais net įprastinė dozė, ypač jei vartojama kartu su alkoholiu ar kitą dieną po alkoholio vartojimo.

Gydytojos A. Mastavičiūtės teigimu, didesnė rizika, kad paracetamolis sukels kepenų pažeidimą, kyla žmonėms, kurie vartoja karbamazepiną, fenobarbitalį, fenitoiną, nepakankamai maitinasi dėl lėtinių ligų ar valgymo sutrikimų, serga lėtiniu alkoholizmu.

Kam reikėtų vengti ibuprofeno?

Ibuprofenas taip pat nėra nekaltas vaistas. Gydytoja A. Mastavičiūtė sakė, kad jis neskiriamas žmonėms, kuriems buvo diagnozuotas kraujavimas iš virškinamojo trakto, ypač jei jo priežastis buvo vaistų šalutinis poveikis.

„Ibuprofenas neskiriamas ir tiems pacientams, kuriems yra aktyvi skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opa arba padidėjusi kraujavimo rizika. Ibuprofeno negalima vartoti pacientams, sergantiems sunkiu širdies, kepenų arba inkstų nepakankamumu“, – vardijo medikė.

Vaistininkė K. Zacharevič įspėjo ibuprofeną apdairiai vartoti ir sergantiems alerginėmis ligomis, bronchine astma, taip pat senyviems žmonėms.

Saulius Morkūnas

S. Morkūnas atkreipė dėmesį ir į tai, kad ibuprofenas gali sumažinti kai kurių kraujo spaudimą reguliuojančių vaistų poveikį.

„Paracetamolis ir ibuprofenas nesukelia fizinės arba psichinės priklausomybės, tačiau jais gali būti piktnaudžiaujama, dažnai juos vartojant. Tai yra nesaugu dėl šių vaistų šalutinių poveikių. Ilga laiką vartojamos arba didelės paracetamolio dozės gali sukelti kepenų pažeidimą. Ibuprofenas gali sukelti skrandžio, žarnyno sudirginimą, kraujavimą, alergiją“, – reziumavo daktarė A. Mastavičiūtė.

Aspirino ir ibuprofeno kartu geriau nevartoti

Paracetamolį ir ibuprofeną reikėtų atsargiai vartoti ir su kai kuriais kitais vaistais.

„Paracetamolį atsargiai turi vartoti tie pacientai, kurie jau vartoja vaistus, galinčius pažeisti kepenis: barbitūratus ir karbamazepiną, fenitoiną (vaistai nuo psichikos sutrikimų ir epilepsijos), rifampiciną (vaistas bakterinėms infekcinėms ligoms ir tuberkuliozei gydyti) ir net paprastųjų jonažolių preparatus (vaistai depresijai gydyti).

Vienas iš dažniausiai pasitaikančių nesaugių derinių yra aspirino ir ibuprofeno derinys. Vartojant abu vienu metu, labai padidėja nukraujavimo galimybė, nes ibuprofenas mažina aspirino kardioprotekcines funkcijas“, – atkreipė dėmesį gydytoja A. Mastavičiūtė.

Gydytoja atkreipė dėmesį, kad paracetamolio derinimas su ibuprofenu taip pat gali sukelti dažnesnius pašalinius poveikius: kraujospūdžio padidėjimą, dirginantį poveikį skrandžiui.

„Vaikams iki 16 metų neskiriamas paracetamolio ir ibuprofeno derinys vienu metu. Jeigu, gydant vienu antipiretiku, karščiavimas laikosi, ir paciento savijauta nepagerėja per 3–4 val., rekomenduojama kitą kartą duoti kito antipiretiko dozę“, – sakė medikė.

Tuo metu K. Zacharevič atkreipė dėmesį, kad paracetamolio ir ibuprofeno būna sudėtiniuose vaistuose, skirtuose peršalimo ligoms gydyti. Dažniausiai šių vaistų perdozuojama, kai jie vartojami kartu su kitais šios grupės vaistais.

Kaip parinkti tinkamą dozę?

A. Mastavičiūtė patarė abu vaistus – tiek ibuprofeną, tiek paracetamolį – vartoti, atsižvelgiant į paciento amžių ir kūno masę.

„Suaugusiems žmonėms paracetamolio dozė, malšinanti skausmą, yra 500–1000 mg (1–2 tabletės). Didžiausia paracetamolio paros dozė yra 4 g (8 tabletės). Paracetamolio tablečių vartojimas valgio metu, mažiau dirgina virškinimo traktą. Tabletę reikia užgerti ne mažiau kaip 250 ml vandens, jos kramtyti negalima.

Suaugusių žmonių ir paauglių, sveriančių 40 kg ir daugiau, pradinė ibuprofeno dozė yra 200 mg arba 400 mg. Išgėrus daugiau nei 400 mg vienu metu, skausmą mažinantis poveikis netaps didesnis“, – paaiškino gydytoja.

Gydytoja A. Mastavičiūtė įspėjo neviršyti ir didžiausios paros dozės – 1200 mg – ibuprofeno. Tabletę reikia nuryti valgio metu arba pavalgius, užsigeriant pakankamu vandens kiekiu.

K. Zacharevič patikslino, kad ibuprofeną reikėtų vartoti kas 6 valandas.

„Ibuprofenas pradeda veikti per 15 min., stipriausiai poveikis pasireiškia po 3–4 val., o iš viso poveikis trunka iki 6–8 val. Ibuprofenas nerekomenduojamas kūdikiams iki 6 mėn. amžiaus, taip pat vaikams, kurių inkstų funkcija pablogėjusi“, – sakė vaistininkė.

Vaikams paracetamolio ir ibuprofeno skausmą bei karščiavimą mažinančios dozės yra apskaičiuojamas pagal jų kūno masę. 3–7 metų vaikams (sveriantiems 15–25 kg) 250 miligramų paracetamolio galima vartoti 2–4 kartus per dieną. 7–12 metų vaikams (sveriantiems 25–40 kg) 250–500 miligramų paracetamolio galima vartoti 2–4 kartus per dieną.

Vyresniems kaip 12 metų vaikams (sveriantiems 40 kg ir daugiau) šio vaisto dozavimas yra toks pat, kaip suaugusiesiems. Jaunesniems nei 2 metų vaikams paracetamolio galima duoti tik pasitarus su gydytoju. Ilgai ir didelėmis dozėmis vartoti galima tik gydytojui prižiūrint.

„Privalu neviršyti nustatytos paros normos ir jei gydytojas nenurodė, nenaudoti jokių kitų vaistų, nes jų sudėtyje gali būti paracetamolio“, – pabrėžė daktarė A. Mastavičiūtė.

K. Zacharevič sakė, kad vyresniems nei 12 metų vaikams ir suaugusiems vienkartinė ibuprofeno dozė skausmui ir karščiavimui mažinti yra 200–400 miligramų. Ją galima vartoti 3–4 kartus per dieną.

4–12 metų vaikams 200 miligramų ibuprofeno galima vartoti 3–4 kartus per dieną. Uždegimui gydyti ibuprofenas vartojamas didesnėmis dozėmis prižiūrint gydytojui.

Ar tinka nėščiosioms ir žindančioms mamoms?


Kaip pastebėjo daktarė A. Mastavičiūtė, paracetamolis yra vienas plačiausiai nėštumo metu vartojamų nereceptinių preparatų. S. Morkūnas pridūrė – paracetamolis yra bene vienintelis vaistas, kurį galima skirti nėščiosioms viso nėštumo metu, pasireiškus skausmui ar karščiavimui.

„Pavyzdžiui, JAV jį vartoja 65 proc. nėščiųjų. Ligų kontrolės ir prevencijos centro (ang. the Centers for Disease Control and Prevention) atliktas tyrimas patvirtino, kad paracetamolio vartojimas terapinėmis dozėmis neturi įtakos apsigimimams. Tačiau kai kurie pavieniai tyrimai skelbia, kad nėštumo metu vartotas paracetamolis gali padidinti astmos ir kai kurių alerginių reakcijų atsiradimo riziką“, – pastebėjo gydytoja A. Mastavičiūtė.

Šis vaistas saugus ir žindančioms mamoms, nes tik nedaug paracetamolio patenka į pieną.

Kitaip yra su ibuprofenu.

„Ibuprofeno per pirmuosius du nėštumo trimestrus vartojimas yra diskutuotinas ir per mažai yra mokslinių tyrimų apie jo saugumą. Paskutiniuosius tris nėštumo mėnesius ibuprofeno vartoti negalima, nes gali išsivystyti vaisiaus širdies ir kraujagyslių pažeidimai“, – būsimąsias mamas įspėjo gydytoja A. Mastavičiūtė.

K. Zacharevič taip pat pridūrė, kad, reguliariai vartojant ibuprofeną trečiojo trimestro metu, naujagimiui gresia nuolatinė plautinė hipertenzija, o pats gimdymas gali vėluoti ir užtrukti. O žindančioms mamoms vartoti šį vaistą galima.

Kaip karščiavimą sumažinti be vaistų?


Kaip minėta, karščiavimą galima bandyti sumažinti ir be vaistų.

„Karščiavimas – pakankamai dažna būklė (ypač vaikams) ir paprastai jį galima gydyti mechaniniu aušinimu“, – sakė K. Zacharevič.

Karščiuojant:

  • reikėtų gerti skysčius (vandenį, šiltas arbatas, ypač aviečių ir liepžiedžių, sultinį);
  • derėtų ilsėtis;
  • patartina apsirengti plonais, laidžiais orui ir prakaitą sugeriančiais drabužiais, miegoti apsiklojus plona antklode. Karščiavimas gali būti mažinamas nurengiant per šiltai aprengtą žmogų ar nuklojant antklodes, tuomet per odą prarandama šiluma;
  • gali padėti odos drėkinimas šaltame vandenyje suvilgytu rankšluosčiu ar kempine. Galimi šalti kompresai;
  • reikėtų dažnai vėdinti kambarį;
  • karščiuojančiojo odą patartina drėkinti drungna kempine ar rankšluosčiu (vandens temperatūra – apie 30 laipsnių);
  • negalima naudoti skysčių su alkoholiu karščiavimui mažinanti.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)