Probiotikai, dažnai vadinami gerosiomis bakterijoms, naudingi tinkamai žarnyno mikroflorai. Pasak „Eurovaistinės“ vaistininkės Karolinos Kudzinskienės, sutrikusi mikrobiotos pusiausvyra gali sukelti įvairias ligas, įskaitant virškinamojo trakto sutrikimus, tokius kaip dirgliosios žarnos sindromas, alergija ar šlapimo organų infekcijos.

Nors vis dar manoma, kad pakanka su maistu gaunamų probiotikų, vaistininkė sako, kad maiste jų kiekis nedidelis, todėl pajutus sutrikimus tikėtis, kad juos įveiksite tik valgydami probiotikais praturtintą maistą, nereikėtų tikėtis.

„Jei mūsų organizmo mikrobiota suardyta (tai vadinama disbioze), tuomet reiktų rinktis probiotikus kaip vaistus ar maisto papildus. Esant rimtiems negalavimams gydytojas gali paskirti vaistų o profilaktiškai pakanka vartoti maisto papildus“, – paaiškina farmacininkė.

Pasak vaistininkės, vartojant probiotikus nereikia baimintis, kad dar gausime jų su maistu ir taip perdozuosime, jų perteklius pasišalina iš organizmo. Vis dėlto svarbu atsižvelgti į pagal amžiaus grupes rekomenduojamus vartoti probiotikus – vaikiški probiotikai nebus efektyvūs suaugusiems, o suaugusiųjų – vaikams.

Kada vartoti probiotikus?

Vaistininkė K. Kudzinskienė sako, kad probiotikus galima vartoti visiems, o kada tai daryti, galime įvertinti ir patys atsižvelgdami į savo savijautą – juos galima vartoti periodiškai profilaktiškai arba esant poreikiui. Probiotikai dažnai vartojami susiduriant su pilvo putimu, esant vidurių užkietėjimui ar viduriavimui, pienligės simptomams ar dermatitui bei daugeliui kitų ligų.

Svarbu nepamiršti, kad probiotikų vartojimas neatstoja subalansuotos ir visavertės mitybos, valgant sveiką ir įvairų maistą, papildomai vartoti probiotikus gali prireikti daug rečiau. Vis dėlto vaistininkė pastebi, kad įvairių vaistų vartojimas, stresas, aplinkos pasikeitimas gali sukelti disbiozę, todėl tokiais atvejais naudinga vartoti probiotikus papildomai.

Vaistininkė pastebi, kad užsienyje maisto papildus įprasta vartoti profilaktiškai, siekiant išvengti negalavimų, nors lietuviai ir linkę juos vartoti tik tada, kai pasijaučia prasčiau.

„Taip pat elgiamasi ir vartojant probiotikus, jie Lietuvoje vartojami dažniausiai tik tada, kai jaučiame negalavimus ar vartojame antibiotikus, vis dėlto turėtume savo mikrobiota rūpintis labiau, juk ji atsakinga už mūsų gerą savijauta“, – apibendrina vaistininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)