Pasak įmonės komunikacijos vadovės Lauros Bielskės, aktyviausiai kalio jodido tabletes gyventojai atsiėmė pirmosiomis savaitėmis. Vėliau kiekiai mažėjo.

„Mūsų vaistininkai klientų, kurie įsigyja receptinius vaistus, tiesiog pasiteirauja, ar norėtų atsiimti ir kalio jodidą. Tokiu būdu labai greitai išdalinome didžiąją dalį Vilniaus miesto savivaldybės mums skirto kiekio. Likučiai, kuriuos turime visose Vilniaus vaistinėse, bus dalinami iki sausio 17 d. Norime, kad gyventojai specialiai neitų į vaistines ir užsuktų tik esant reikalui“, –sako vaistinių tinklo atstovė.

Vaistinėse išduodama dvejoms paroms reikalinga kalio jodido dozė, tai yra 4 tabletės. Suaugusiems ir vaikams nuo 12 metų dvi tabletės yra vartojamos kartu, jas iškart praryjant. Vaikams 3–12 metų yra vartojama viena tabletė, o vaikams iki 3 metų – pusė tabletės.

Kalio jodido vartojimo dozės.

Kalio jodidą, atsitikus branduolinei nelaimei reikėtų suvartoti per keletą valandų nuo gauto pranešimo, todėl svarbu jas turėti po ranka. Pasak vaistininkės, jeigu šiuo metu turite galimybę dirbti iš namų ir daugiausiai laiko leidžiate juose, tai čia ir laikykite, tačiau jeigu dažnai vykstate į darbą, savaitgalius leidžiate sodyboje, verčiau jas turėkite su savimi.

Geriausia kalio jodido tabletes laikyti atskirame skyrelyje piniginėje, kur jų nesutrintumėte. Vis dėlto, jeigu vykstate ten, kur karšta arba drėgna, tai geriau tablečių kartu neimkite.

Kalio jodidas efektyviausias, kai suvartojamas per 2–8 valandas vos pasklidęs į aplinką radioaktyviam jodui.

Kalio jodido nerekomenduojama vartoti su kitais vaistais, todėl vertėtų palaukti bent 15–20 minučių, jo šalutinis poveikis yra toks pats kaip ir daugumos vaistų, gal sukelti skausmą, pykinimą, vėmimą ar viduriavimą, tačiau tai labai retai pasitaikantys atvejai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)