Vaistininkai pastebi, kad vaistų atliekos susidaro, kai klientai netaisyklingai vartoja vaistus. „Iš farmacininkų gauname atsiliepimus, kad pacientai dažnai vietoje gydytojo išrašyto kurso suvartoja vos kelias tabletes, pasijaučia geriau ir nutraukia gydymąsi. Tuomet namuose kaupiasi nereikalingi ir nenaudojami vaistai“, – sako vaistinių tinklo komunikacijos vadovė Laura Bielskė.

Neatsakingai išmetami vaistai daro ilgalaikę žalą aplinkai, žmonių sveikatai ar net gyvybei. VU Chemijos ir geomokslų fakulteto Organinės chemijos katedros prof. dr. Viktoras Masevičius taip pat pritaria šiai problemai, taisyklingas vartojimas ypač svarbus kalbant apie antibiotikus. Pasak profesoriaus, netaisyklingai vartojami ir netinkamai išmetami vaistai lemia antibiotikams atsparių bakterijų atsiradimą, o tai yra viena iš didelių grėsmių žmonijai, nes vaistai išrandami lėčiau nei atsiranda naujos bakterijos.

Kaip paaiškina V. Masevičius, kontakto metu, antibiotikai nedidelėmis dozėmis sąveikauja, pavyzdžiui, su tuberkuliozės bakterijomis ir jų visų nesunaikina. Būtent dėl šios priežasties atsiranda ypač palankios sąlygos vystytis bakterijų kolonijai, kuri atspari kovai prieš tuberkuliozę naudojamiems antibiotikams. Tokių bakterijų nešiotojas, pavyzdžiui, benamis ar paklydęs gyvūnas, turintis kontaktą su šiukšlėmis sąvartyne, tampa nepagydomas šiais vaistais.

Pastebima, kad į kanalizaciją nuleidžiami įvairūs vaistai taip pat neigiamai veikia aplinką. Pavyzdžiui, kontraceptinėse tabletės esančios medžiagos, patekusios į kanalizacijos vandenis, neigiamai veikia žuvų repordukciją, todėl tinkamai rūšiuojant vaistus, galima pasirūpinti gamta.

Prisidėti gali kiekvienas

Vaistinių tinklas kviečia saugoti savo artimųjų sveikatą bei aplinką ir skelbia akciją, kuria skatina peržiūrėti savo vaistinėlę, o atrinktus pasibaigusio galiojimo ar nebetinkamus vartoti vaistus rūšiuoti tinkamai – atnešti juos į vaistinę.

Bendrovės komunikacijos vadovė L. Bielskė sako, kad ši jau antrus metus organizuojama akcija išties svarbi, nes daugeliui, tai papildomas priminimas ne tik atrinkti netinkamus vartoti vaistus, bet ir gydytojui juos paskyrus vartoti atsakingai.

„Praėjusiais metais šią akciją vykdėme tik vieną dieną ir tik dešimtyje tinklo vaistinių, jose surinkome beveik 200 kg netinkamų vaistų, todėl skaičiai tik patvirtina, kad šioje srityje vis dar yra kur tobulėti“, – sako ji ir priduria, kad vaistų rūšiavimas turėtų būti ne tik proginis, bet ir kasdieninis įprotis.

Pasibaigusio galiojimo vaistai tinklo vaistinėse priimami kiekvieną dieną. „Pastebime, kad kasmet visuomenės sąmoningumas didėja ir vaistų surenkame vis daugiau. 2017 metais buvo surinkti 4658 kg, 2018 m. – 5376 kg. Šia akcija siekiame dar labiau paskatinti atsakingą požiūrį į aplinkos saugojimą“, – sako akcijos organizatorė.

Pasak jos, bet kurioje vaistinėje visus metus priimami šie nebenaudojami ar pasibaigusio galiojimo vaistai.

Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad tokios medicininės priemonės kaip švirkštai, jų priedai, pleistrai, tvarsčiai, maisto papildai, vitaminai, kosmetinės priemonės yra rūšiuojamos pagal bendras atliekų rūšiavimo taisykles ir vaistinėse nėra priimamos. Vaistinės taip pat negali priimti nuodingų atliekų, tokių kaip gyvsidabrio termometrai.

Vaistininkė Jovita Juodsnukytė sako, kad dažnai sulaukia atnešamų vaistų, todėl patalpos, kurios skirtos jiems laikyti, užsipildo labai greitai.

„Vaistinėje priimame visus pasibaigusio galiojimo vaistus. Maždaug kas pusę metų rekomenduoju patikrinti savo vaistinėlės turinį, peržiūrėti visus turimus vaistus, ypač tuos, kuriuos naudojate rečiau. Taip pat į vaistinę reikėtų nešti ir tuos, kurių tikrai nevartosite, mes pasirūpinsime jų utilizavimu“, – sako vaistininkė.

Į vaistinę atnešami vaistai turi būti savo pakuotėse, tvarkingi, neapipilti jokiais skysčiais. J. Juodsnukytė taip pat akcentuoja, kad prieš nešant vaistus į vaistinę reikėtų atkreipti dėmesį, kas rašoma ant pakuotės – užrašas turi teigti, kad tai vaistas, o ne, pavyzdžiui, maisto papildas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)