Kantrybės – kiek laiko turi praeiti, kad galėtume vertinti odos būklę?

Kūno odos pokyčiai priklauso ne tik nuo to, koks buvo nėštumas, bet ir nuo pasiruošimo, fizinio aktyvumo prieš planuojant kūdikį, priaugtų kilogramų skaičiaus nėštumo metu. Svarbų vaidmenį atlieka ir genetiniai veiksniai – odos elastingumas ir kokybė. „Nordclinic“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo Andriaus Pajėdos teigimu, moterys, turinčios gerą raumenų tonusą, sportavusios prieš pastojant, įprastai po gimdymo pastebi minimalius pokyčius – nežymiai padidėjusį pilvuką, šiek tiek laisvos odos krūtinės, pilvo srityje. Tokiu atveju susigrąžinti buvusias formas yra lengviau. Svarbu palaukti, kol kūnas atsistatys ir bus galimybė pamažu pradėti sportuoti.

Andrius Pajėda

Ryškesnius kūno odos pokyčius pastebi moterys, priaugusios nėštumo metu daug svorio, o tai, žinoma, padarys didelę įtaką ir odai. Praėjus ir keliems metams po gimdymo lieka didelis odos perteklius tiek ant pilvo, tiek krūtinėje, o tai daro įtaką gyvenimo kokybei, nes vargina odos šutimai, sudėtingiau judėti fiziškai, pradėti sportuoti. Susidarius odos klostėms karštą dieną oda prakaituoja, drėgmė gali paskatinti žaizdelių, bėrimų tikimybę. Todėl prieš planuojant pastoti naudinga pasitarti ir su savo gydytoju ginekologu, įvertinti esamą svorį, sveikatą.

Visgi, pasak gydytojo A. Pajėdos, kaltinti vien genetikos, ar antsvorio negalime, nes hormonai taip pat daro didelę įtaką, juk kūnas patiria išbandymus. Svarbu atkreipti dėmesį, kad praėjus 3–4 mėnesiams po gimdymo dar negalima vertinti odos būklės, nes pilvo ir krūtinės sritys vis dar būna patinusios dėl žindymo, hormonų, kūnui reikia laiko atsistatyti. Tad, kokia reali odos situacija pamatysime tik praėjus metams ar bent 6 mėnesiams baigus maitinti kūdikį krūtimi.

Kriterijai, rodantys, kad oda pati nebeatsistatys

Gydytojas A. Pajėda sako, kad jei nutraukus maitinimą po metų oda yra prastos kokybės – laisva, nėra tonuso, tuomet nei sportas, nei dietos nepadės pašalinti odos pertekliaus.

Odos perteklius

„Jei moteris, pavyzdžiui, kasdien bėgios, poodinis riebalinis audinys gali sumažėti, tačiau odos kokybei sportas nepadarys jokios tiesioginės įtakos, net priešingai – numetus svorio, tikėtina, odos pertekliaus kiekis dar padidės. Ši problema gali būti sprendžiama, koreguojama chirurgiškai“, – sakė gydytojas.

Tokia pati situacija, pasak gydytojo A. Pajėdos, yra ir diastazės (prasiskyrusių pilvo raumenų) atveju. Ši problema yra dažna ir vizualiai pastebima, tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad koreguoti chirurgiškai verta tik jei nebeplanuojama pastoti ateityje, nes kito nėštumo metu raumenys gali prasiskirti pakartotinai. Operacijos metu gali būti koreguojamas pilvo raumenų prasiskyrimas (diastazė, moterims po nėštumo), pašalinama perteklinė apatinės pilvo dalies oda bei poodinis sluoksnis. Pilvo plastikos operacija trunka kelias valandas, o atsistatymo periodas – pusę metų, tiek reikia palaukti ir norint grįžti prie fizinės veiklos.

Suglebusi krūtinė po žindymo – ar įmanoma atstatyti tai, kas buvo?

Odos perteklius bei suglebusi krūtinė taip pat dažna estetinė problema, su kuria susiduria pagimdžiusios, žindžiusios kūdikį moterys, ypač jei priaugama daugiau svorio, kūdikis krūtimi maitinamas metus ir ilgiau, be to, natūraliai krūtys padidėja nėštumo metu, todėl baigus maitinimą jų tūris pasikeičia. Gydytojo A. Pajėdos teigimu, priklausomai nuo individualios situacijos, dažniausiai odos perteklius šalinamas arba krūtinė pakeliama atstatant krūtį į vietą.

Odos perteklius

„Tai panašios procedūros, tačiau krūtinės pakėlimo metu siekiama išsaugoti kuo daugiau tūrio, o krūtinės mažinimo atveju spenelis keliamas į naują vietą, tačiau odos ir riebalinio, liaukinio audinio perteklius yra šalinamas, kad būtų suformuotos atitinkamo dydžio krūtys, derančios prie moters krūtinės ląstos, pečių. Taip chirurginiu būdu atstatoma prieš pastojimą buvusios krūtinės forma“, – akcentavo gydytojas A. Pajėda.

Atsistatymas ir gijimas po krūtinės korekcijos operacijos yra šiek tiek greitesnis lyginant su pilvo plastika, žaizdos sugyja per dvi–tris savaites, o pati krūtinė susiformuoja, dingsta tinimas per 4–6 mėnesius. Dažnai moterys vienu metu nori atlikti ir pilvo, ir krūtų korekciją, tokias operacijas, gydytojo A. Pajėdos teigimu, galima atlikti vienu metu, tačiau svarbu įvertinti komplikacijų riziką ir individualų atvejį. Atkreiptinas dėmesys, kad planuojant bet kokią planinę operaciją žmogus turi būti sveikas, neturėti žalingų įpročių, žaizdų, nesutvarkytų, pūliuojančių dantų, nes tai didina pooperacinių komplikacijų riziką.

„Visgi pagrindinis patarimas yra neskubėti, pirmuosius metus visą dėmesį skirti kūdikiui, o tuomet kreiptis į gydytoją ir įvertinus situaciją parinkti galimus odos pertekliaus koregavimo būdus“, – pažymėjo gydytojas A. Pajėda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją