„Turime nemokamus skiepus. Tai galimybė apsaugoti moteris nuo žmogaus papilomos viruso infekcijos poveikio, o drauge ir sumažinanti riziką susirgti gimdos kaklelio vėžiu. Tėvams, auginantiems paaugles dukras, klausimų, ar skiepyti, ar ne, kilti neturėtų – ateityje tai gali išgelbėti gyvybę“, – teigia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus specialistai.

NVSC duomenimis, 2019 m. pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių ŽPV vakcinos pirmąja doze Lietuvoje pasiskiepijo 64,36 proc. 11 m. ir 77,19 proc. 12 m. amžiaus mergaičių. 2020 m. skiepijimo aprėptys sumažėjo iki 61,64 proc. 11 m. ir 76,10 proc. 12 m. amžiaus mergaičių grupėje.

Žmogaus papilomos virusas

Panaši tendencija stebima ir Vilniaus apskrityje – 60,67 proc. 11 m. ir 72,71 proc. 12 m. mergaičių 2019 m. buvo paskiepytos pirmąja doze, 2020 m. – 57,46 proc. 11 m. ir 71,62 proc. 12 m.

Žmogaus papilomos virusas

ŽPV infekcija yra virusinė infekcija, dažniausiai perduodama lytiniu būdu per tiesioginį sąlytį su užsikrėtusiu žmogumi. Žmogaus papilomos virusų tipų yra daug, vieni iš jų kelia mažą, kiti – didelę gimdos kaklelio vėžio išsivystymo riziką. Didžiausia vėžio rizika atsiranda, kai gimdos kaklelis infekuotas 18 ar 16 tipo ŽPV.

Sveikų moterų infekuotumas ŽPV labai susijęs su amžiumi – jaunų, 20–25 m. amžiaus, lytiškai aktyvių moterų infekuotumas ŽPV svyruoja nuo 20 iki 80 proc. Svarbu nepamiršti, kad ŽPV infekcija gali užsikrėsti tiek moterys, tiek vyrai. Daugumai užsikrėtusiųjų ŽPV simptomai nepasireiškia, jokio gydymo žmogui nereikia.

Nuo ŽPV galima apsisaugoti

Visos Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės šalys skiepijimą nuo ŽPV įtraukė į savo nacionalines skiepijimo programas. Dažniausiai skiepijamos 9–14 m. amžiaus mergaitės. Pastaraisiais metais dalis šalių, kaip, pavyzdžiui, Austrija, Belgija, Kroatija, Čekija, Danija, Vokietija, Islandija, Italija ir kt., išplėtė skiepijimų programas ir įtraukė to paties amžiaus berniukų skiepijimą nuo ŽPV į nacionalines skiepijimo programas. Kitos šalys taip pat svarsto galimybę išplėsti savo programas, įtraukdamos ir berniukus.

Skiepai nuo ŽPV

Lietuvoje pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. ŽPV vakcina skiepijamos 11 metų mergaitės (tos, kurioms įsakymo įsigaliojimo dieną buvo 11 arba 11 metų sukako vėliau, t. y. gimusios po 2004 m. rugsėjo 1 d.).

Skiepijimo schemą sudaro dvi ŽPV vakcinos dozės, tarp pirmos ir antros ŽPV dozių turi būti ne trumpesnis kaip 6 mėnesių laikotarpis. Mergaitės abiem vakcinos dozėmis skiepijamos nemokamai.
Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad dėl skiepų reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją