„Norėčiau pabrėžti taisykles, kuriomis reikėtų vadovautis vasarą, bet ir žiemą jos yra svarbios, tiesiog ne tokios aktualios“, – „Eurovaistinės“ rengiamo seminaro metu kalba vaistininkė.

Pasak jos, pirmoji taisyklė – dėvėti natūralios medžiagos apatinius ir neaptemptus drabužius. „Oda turi kvėpuoti. Rekomenduoju vengti aptemptų džinsų, maudymosi kostiumėlio nedėvėti per ilgai. Visą dieną būnant su aptemptu maudomu ir dar aptemptais džinsiniais šortais intymi higiena tuo periodu labai suprastėja“, – teigia J. Juodsnukytė.

Paklausta, ar tai reiškia, kad negalima naudytis, vaistininkė teigia, kad tokiais atvejais reikia tinkamai pasirūpinti higiena.

„Nebus taip, kad visą laiką būsite su linine suknele ir medvilniniais apatiniais, bet, jei žinote, kad vyksite maudytis, degintis, būsite visą dieną su maudomu, aptemptais šortais, tiesiog prisiminkite, kad būtina naudoti intymios higienos prausiklius tam, kad palaikytumėte gerą pH lytinių organų srityje“, – sako J. Juodsnukytė.

Jovita Juodsnukytė

Intymios higienos prausiklį pasak vaistininkės reiktų naudoti kiekvieną dieną. Specialių prausiklių šiuo metu yra tinkamų net per menstruacijas. Prausikliai padeda palaikyti pH lygį tarp 4-5. Intymiai higienai rekomenduojama turėti specialų prausiklį, nes paprastas muilas turi daug šarmų ir tai netinka, gali sausinti gleivinę, dėl ko moteris gali justi įvairių sausumo problemų, niežulį, perštėjimą, paraudimą.

„Kuomet yra palaikomas normalus pH lygis (keturi su trupučiu), tuomet nekimba bakterijos ir grybeliai“, – patikslina sveikatos priežiūros specialistė.

Pasak jos, maudymosi kostiumėlis yra skirtas maudytis, o ne būti su juo visada, nes tai dažniausiai yra sintetinė medžiaga. „Jeigu jūs retais atvejais praleisite visą dieną prie jūros su maudymosi kostiumėliu – nieko blogo neatsitiks“, – ramina pašnekovė.

Jei nudegėte, nusilpo imunitetas, turite polinkį sirgti grybelinėmis ir bakterinėmis ligomis, tuomet siūloma naudoti specialius prausiklius, turinčius pieno rūgšties, kuri padeda palaikyti gerą mikroflorą, t. y. kad gerųjų bakterijų būtų daugiau nei blogųjų.

„Blogųjų bakterijų visada turime, bet turi būti geras balansas, kad blogosios nelaimėtų. Šitoks prausiklis padeda ypač vasarą, kuomet atsiranda perštėjimo jausmas, niežulys, lyg deginimo jausmas. Tokiems pirmiems simptomams puikiai tinka prausiklis“, – sako vaistininkė.

Taip pat, jeigu jaučiate stipresnius simptomus ir jau esate sirgę bet kokia bakterine ar grybeline infekcija, pasak vaistininkės, galima panaudoti specialias žvakutes. Jos dažnai yra be medikamentų, bet turi boro rūgšties, pieno rūgšties, o tai padeda sugrąžinti pH į normalų lygį.

„Jeigu esate gamtoje ir neturite dušo, stovyklaujate palapinių miestelyje ar panašiai, tuomet rekomenduoju pasirūpinti intymios higienos drėgnomis servetėlėmis, kurios porą dienų gali padėti palaikyti gerą intymią higieną, kadangi dažnai turi pieno rūgšties, pantenolio. Tačiau tokiomis servetėlėmis nereiktų piktnaudžiauti“, – pasakoja J. Juodsnukytė.

Vaistininkės teigimu, jeigu niekad nesate sirgę panašiomis ligomis ir pajutote pirmuosius simptomus, rekomenduojama kreiptis į gydytoją arba vaistininką, nes reikėtų identifikuoti problemą.

„Jeigu jaučiate perštėjimą, niežėjimą, tuomet greičiausiai bus grybelinė infekcija. Jeigu yra nemalonaus neįprasto kvapo išskyros, tuomet greičiausiai bus bakterinė infekcija. Tokiais atvejais rekomenduojama ateiti į vaistinę, vaistininkas gali rekomenduoti nereceptinių vaistų arba medicinos priemonių, kuriomis galime padėti jums nugalėti pirmus simptomus, jeigu tai nepadeda, tuomet reikėtų kreiptis į gydytoją“, – rekomenduoja „Eurovaistinės“ farmacininkė.

Pasak jos, svarbiausia yra nebijoti paklausti, nes vaistinėje nėra nepatogių temų.

Intymia higiena rekomenduojama pradėti rūpintis nuo mažumės, vaistinėse yra specialių produktų skirtų mergaitėms iki pirmųjų menstruacijų. Tai jautriai, itin švelniai odai ir gleivinei skirti prausikliai, dažnai jie turi ramunėlių ekstrakto, drėkinančių medžiagų. Jas naudoti nėra būtina, nebent mergaitė turi tam tikrų problemų. Pasak vaistininkės, rūpintis intymia higiena reikia pradėti nuo pirmųjų menstruacijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)