Šiandien klausime žinomo visoje Lietuvoje plastikos chirurgo dr. Kęstučio Maslausko ne tik apie tai, kokie implantai šiuo metu populiarūs ir kas laikoma grožio standartu, kalbant apie krūtis – bet taip pat apie tai, kam reikia būti pasiruošus moterims, apsisprendusioms šiai operacijai.

– Gydytojau, Jūs jau kelis dešimtmečius atliekate krūtų didinimo operacijas pacientėms mūsų šalyje ir už jos ribų – ar pastebite kažkokius pokyčius pačiuose moterų pageidavimuose dėl dydžio, formos ir pan.?

– Meluočiau, jei sakyčiau, kad nepastebiu mados tendencijų moterų pasirinkime. Vis dėlto grožis – subjektyvus dalykas ir vieno formato, vieno tipo krūtų, kurios būtų gražios absoliučiai visiems neegzistuoja, tačiau taip, aš pastebiu, kokių implantų pasirinkimas pastaraisiais metais auga. Net galėčiau pasakyti, kad šios tendencijos mane džiugina, nes vis daugiau moterų kaip pageidavimą išsako natūralumą. Jei prieš 10 metų itin populiaru buvo apvalios ir įspūdingos krūtys su didesniu iškilumu viršutiniame poliuje, dabar vis daugiau išgirstu pageidavimų padidinti krūtis iki B ar C dydžio. Tai taip pat leidžia daryti prielaidą, kad šiandien krūtų didinimas implantais tampa prieinamas daugumai moterų ir merginų ir jo poreikis būna nulemtas natūralaus noro bendrai turėti krūtis (nes patikėkit, kai kurios merginos iš viso negali pasigirti jas turinčios), o ne noro išsiskirti iš aplinkos ir šokiruoti. Tokios tendencijos kartu keičia ir visuomenės požiūrį, pradedama atlaidžiau vertinti krūtų chirurgiją suprantant jos svarbą ir būtinumą.

– Tada pakalbėkime apie pačius krūtų implantus – ar jie taip pat gaminami vis natūralesnių formų, kad atitiktų augančią natūralumo paklausą?

– Implantų gamybos technologijos natūraliai tobulėja, kaip ir visa kita. Nors pirmoji operacija implantais buvo atlikta dar 1962 metais, šiandien jau galime vertinti, kaip stipriai nuo to laiko pasikeitė tiek implantų silikoniniai užpildai, tiek pati išorės tekstūra, tiek jų saugumas, bei formų natūralumas. Jei anksčiau būdavo naudojami kietesnio užpildo ir grubesnės tekstūros implantai, kurie priaugdavo prie audinių, tai šiai dienai turime ne tik mažesnį paviršiaus gruoblėtumą, bet ir įvairesnį formų, bei implantų užpildų takumo pasirinkimą.

Tarkime apvalius implantus naudoju pacientėms, pageidaujančioms kiek iškilesnio vaizdo krūtų viršutinėje dalyje.

Lašo formos implantai neduoda tokio iškilumo, bet atrodo ypač natūraliai, todėl juos dažnai renkasi natūralaus įvaizdžio šalininkės.

Dar vieni, šiuo metu ypač populiarūs implantai – tai ergonominiai, kurių pats silikono užpildas skystesnis, todėl po operacijos būnant vertikalioje padėtyje jis šiek tiek „sukrenta“ į apačią ir sukuria taip pat natūralų vaizdą. Ta tarsi tarpinis variantas tarp apvalių ir lašo formos implantų, kuris tikrai pastaruoju metu ypač populiarėja taro moterų.

– Ar moterys gali apsispręsti dėl norimų implantų matydamos prieš tai darytų operacijų prieš/po nuotraukas?

– Bendram supratimui, kuo skirias implantai, kaip pavyko pati operacija ir pan. tokia nuotraukų galerija tikrai padeda. Tačiau vertinti, kad būtent taip pat atrodys vaizdas po operacijos, kaip kitai pacientei – nevertėtų. Netgi tokiu pačiu silikono kiekiu užpildyti implantai vienai moteriai gali atrodyti jau dideli, o kitai dar nepakankami dėl pačios moters kompleksijos ir esamų krūtų audinių, riebalinio sluoksnio bei formos. Svarbiausia pieš konsultaciją nebūti nusiteikus, kad „man tiks toks pat dydis, kaip draugei“ – nes galima skaudžiai nusivilti. Aš netgi esu paruošęs krūtų palyginimo galeriją, kur po operacijos matosi, kad vienoms moterims krūtys atrodo didesnės su mažesniais implantais, o kitoms moterims net pakankamai didelio užpildo implantai atrodo visai kukliai.

Krūtų implantai

– Gydytojau, o kaip saugumas, turiu omenyje krūtų implantų atsparumą smūgiams ir tikimybę plyšti, pasislinkti iš savo vietos?

– Plyšimo tikimybė naujos kartos implantų yra gerokai mažesnė. Kaip jau minėjau – dėl daug lygesnės šiuolaikiniuose implantuose naudojamos nano arba mikro tekstūros. Tiesiog šie implantai taip nepriauga prie audinių, todėl ir nesideformuoja, jų taip stipriai neveikia audinių pokyčiai. Vis dėlto vieną labai svarbų dalyką pabrėžiu tiek savo pacientėms, tiek visoms moterims, kurios skaitys šį mūsų interviu: šiems lygesnės tekstūros implantams būtina saugiai išbūti pooperacinį 3 mėnesių periodą ne tik be aktyvaus sporto, bet ir dėvint kompresinę liemenėlę dieną naktį, bei stengiantis nekilnoti rankų, aktyviai nejudėti. Taip, tai auka, kuriai moterys turi nusiteikti, bet užtat vėliau džiaugiasi dėl itin natūralių krūtų bei daug mažesnės plyšimo tikimybės, lyginant su senosios kartos implantais.

Praėjus pooperaciniam periodui, kai implantai saugiau užsifiksuoja ir jau nebesislankioja – vėl galima grįžti prie įprasto aktyvaus gyvenimo būdo. Todėl ypač svarbu, kad moterys, prieš šią operaciją gerai apgalvotų, kuriuo gyvenimo periodu gali sau leisti pasyviau pagyventi šį 3 mėnesių periodą.

Krūtų implantai

– Kalbant apie moterų gyvenimo periodus: kaip tai suderinama su motinyste, turiu omenyje nėštumu, gimdymu ir svarbiausia – maitinimu krūtimi? Ar taip pat yra kas nors, ką moterys turėtų žinoti iš anksto?

– Jei kalbame tik apie krūtų didinimą implantais, tada ne – jokių ypatingų perspėjimų nėra, nes implantai niekaip neįtakoja nei maitinimo krūtimi, nei tuo labiau nėštumo ar gimdymo. Krūtyje esantis implantas niekaip nepažeidžia pieno latakėlių, todėl ši operacija tinka tiek planuojančioms nėštumą, tiek jau pagimdžiusioms moterims.

Perspėju tik tas moteris, kurioms reikalinga kita – krūtų pakėlimo operacija. Deja, ne visada pati moteris iš anksto gali įvertinti, ar jai užteks tik krūtų didinimo ir jei konsultacijos metu pamatau, kad be krūtų pakėlimo neišsisuksime – būtinai perspėju, kad krūtų pakėlimas gali pažeisti pieno latakėlius ir vėliau sukelti žindymo problemų. Krūtų pasmukimas dažniausiai ir atsiranda po maitinimo krūtimi, todėl šią operaciją dažniausiai darau toms, kurios jau nebeplanuoja žindyti ateityje.

Kartais, nedidelį krūtų pasmukimą galima šiek tiek sukelti implantais taip išvengiant krūtų pakėlimo operacijos. Deja, jei krūtys pasmukę pakankamai daug, vien krūtų implantais aukščio jau nebeįmanoma išreguliuoti ir tenka daryti krūtų pakėlimo operaciją.

– Gydytojau, klausant Jūsų atrodo, kad krūtų didinimas implantais saugesnė ir paprastesnė operacija, nei kitos krūtų chirurgijos operacijos. O kaip yra su krūtų didinimu pačios moters riebalais – ar tai gali būti alternatyva implantams?

– Nelabai, nes reikia vieno litro riebalų tam, kad kiekvieną iš krūtų būtų galima papildyti 100 – 120 ml riebalų, todėl daugiausiai galima padidinti riebalais krūtis tik puse dydžio. Užtat riebalų persodinimas kartu su krūtų didinimu implantais – tiesiog fantastiškas būdas sukurti ypač natūralų vaizdą. Pacientės riebalai užpildo perėjimus tarp audinių ir implantų, tokiu atveju mes turime galimybę sukurti patį natūraliausią krūtų vaizdą. O jei dar pacientė prieš operaciją ir pati svajojo nuo tam tikrų kūno vietų pašalinti riebalus – tada iš viso rezultatas pranoksta lūkesčius.

– Ką dar norėtumėte patarti ar palinkėti moterims, svajojančioms apie krūtų didinimą implantais?

– Visų pirma – įsiklausyti į save. Suprasti, ar krūtų didinimas nėra tik vienadienė užgaida, padiktuota impulso. Jei visgi tai apgalvotas sprendimas, kuris pakeis jūsų gyvenimą į geresnę pusę ir leis jaustis pilnavertiškiau, tuomet pirmas patarimas būtų užsirašyti konsultacijai pas patikusį plastikos chirurgą ir išsakyti jam ne tik visas savo abejones, nuogąstavimus, bet ir pasidalinti ateities planais, turiu omeny dėl artimiausiu metu planuojamo pastojimo arba, tarkim, sporto varžybų. Žinoma, dauguma plastikos chirurgų patys užduos šiuos klausimus, tačiau visada pravartu turėti savo klausimų sąrašą. Paprastai atsakymai į klausimus nuramina ir suteikia pasitikėjimą operaciją atliksiančiu gydytoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)