Remiantis Ligų kontrolės ir prevencijos centrų duomenimis, vien Jungtinėse Valstijose hormonine kontracepcija kliaujasi daugiau nei 60 proc. moterų. Nors toks apsisaugojimo nuo nėštumo būdas turi savų naudų (ne tokios skausmingos ir gausios menstruacijos, jausmas, jog kontroliuoji savo gyvenimą ir gali nesukti galvos dėl neplanuoto kūdikio), svarbu suprasti, kad yra ir kita medalio pusė (kad ir didesnė kraujo krešulių rizika), rašo „Women's Health“.

Svarbu: Hormoninė kontracepcija skirstoma į dvi kategorijas: sudėtinė (tam tikros tabletės, vaginos žiedas, kontraceptiniai pleistrai), kurią sudaro estrogenas ir progestinas, ir vien progestino (gimdos spiralė, injekcijos ir vadinamosios mini tabletės). Abiejų rūšių hormoninė kontracepcija pasižymi panašiu šalutiniu poveikiu – tiek geru, tiek blogu.

Pristatome moterų dažniausiai linksniuojamus hormoninės kontracepcijos šalutinius poveikius.

Atsisveikinimas su akne

Aknė

Kai kurios moterys ir merginos serga hormoninio pobūdžio akne, taigi reguliarus mėnesinių ciklas ir stabilesnė hormonų dozė gali labai padėti, sako „Summit Medical Group“ Naujajame Džersyje moterų ir vaikų priežiūros linijos vadovė Christine Masterson. Nepaisant to, medikė perspėja, kad bėrimas, prieš išnykdamas, gali dar paūmėti, taigi geriausia palaukti bent pusmetį prieš nusprendžiant, ar hormoninė kontracepcija pagerino odos būklę, ar visgi ne.

Nors gali padėti abejų rūšių kontracepcija, Amerikos Federalinė vaistų agentūra kovai su akne rekomenduoja būtent kombinuotą kontracepciją, taigi, jeigu norite įveikti spuogus, tai gali būti būtent jūsų pasirinkimas.

Papildomi kilogramai

Antsvoris

Ch. Masterson sako, kad dalis hormoninę kontracepciją vartojančių moterų skundžiasi laikinu svorio padidėjimu, tačiau šis šalutinis poveikis dažniausiai koreliuoja su estrogeno kiekiu konkrečioje jūsų pasirinktoje tabletėje (nors svorio galima priaugti ir geriant tik progestino tabletes).

„Tobulinant hormoninę kontracepciją, buvo sumažintas vienoje tabletėje esantis estrogeno kiekis, o veiksmingumas išlaikytas. Kuo mažiau estrogeno, tuo mažesnė tikimybė priaugti svorio, taigi mažų dozių tabletės šią problemą išsprendžia“, – paaiškina medikė.

Varginanti nuotaikų kaita

Nuotaikų kaita

Jeigu nuo nėštumo saugotės vartodama hormonus, galite tikėtis varginančių nuotaikų pokyčių.

„Ašaros be aiškios priežasties, prarastas gyvenimo džiaugsmas, nenoras ryte lipti iš lovos – visa tai depresijos požymiai. Jeigu vargina bent vienas iš šių simptomų, galbūt turite slogių minčių, darbe sunku susikaupti, ima kentėti santykiai su kitais žmonėmis, vertėtų apie tai pasikalbėti su savo gydytoju“, – pataria Ch. Masterson ir priduria, kad, jeigu tokia būsena trunka ilgiau nei šešias savaites, būtina tai padaryti nedelsiant.

Ne tokios skausmingos menstruacijos

Skausmingos mėnesinės

Menstruacijų skausmai, švelniai tariant, gali kaip reikiant apsunkinti gyvenimą, tačiau hormoninė kontracepcija šiuo atveju tikrai gali labai padėti. „Hormoninė kontracepcija siejama su trumpesnėmis, lengvesnėmis ir ne tokiomis skausmingomis menstruacijomis. Jeigu vargina būtent tokios bėdos, pradėjus vartoti tokias tabletes, gyvenimo kokybė neabejotinai pagerės“, – žada Ch. Masternon.

Jeigu įprastai vartojant kontraceptines tabletes situacija negerėja, vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju dėl galimybės praleisti menstruacijas nedarant vartojimo pertraukų ir taip alinančius simptomus patirti rečiau.

Užkerta kelią kiaušidžių cistoms

Moters reprodukciniai organai, kiaušidės, kiaušintakiai, gimda

Jeigu vargina reguliariai susiformuojančios kiaušidžių cistos (sukeliančios didžiulį pilvo skausmą), hormoninė kontracepcija padeda sumažinti hormonų svyravimus, neretai ir lemiančius jų susidarymą, sako Ch. Masternon.

Ekspertė pabrėžia, kad hormoninė kontracepcija kiaušidėms naudinga ir dar vienu aspektu – mažina vėžio riziką. „Žinoma, kad mažiau ovuliacijos ciklų savo gyvenime turėjusios moterys (turėjusios daugiau nėštumų, vartojančios hormoninius kontraceptikus, maitinančios krūtimi) turi mažesnę riziką susirgti kiaušidžių vėžiu nei tos, kurios per gyvenimą daugiau kartų ovuliuoja“, – paaiškina medikė.

Kadangi kombinuota hormoninė kontracepcija slopina ovuliaciją veiksmingiau nei vien progestino tabletės, ji apsaugo geriau (nors daliai moterų, vartojančių vien progestiną, ovuliacija taip pat nevyksta).

Nebevargina menstruacijų nulemta migrena

Galvos skausmas

„Jeigu vargina su menstruacijomis susijusi migrena, hormoninė kontracepcija gali šią problemą veiksmingai išspręsti“, – teigia Ch. Masternon. Dėl intensyvių galvos skausmų galima kaltinti sumažėjusį estrogeno kiekį (dažnai tai lemia ir kitus varginančius simptomus, pavyzdžiui, pykinimą, jautrumą šviesai ir galvos svaigimą), taigi tam tikras estrogeno kiekis gali padėti viso to išvengti.

Bet viskas ne taip gerai, kaip kad norėtųsi: Ch. Masternon perspėja, kad migrena su aura siejama su didesne insulto rizika, o tai nesuderinama su hormonine kontracepcija. „Labai svarbu detaliai išanalizuoti kiekvienos migreną turinčios pacientės ligos istoriją, tik tada galima skirti būtent tokią apsaugą nuo nėštumo“, – teigia ekspertė.

Jautrios ir skausmingos krūtys

Jautrios krūtys

Pradėjus vartoti hormonines kontraceptines tabletes ir padidėjus estrogeno bei progestino kiekiui, į pokyčius gali sureaguoti krūtys. Kai kurios moterys džiaugiasi, kad krūtys šiek tiek padidėja (kartais netgi vienu dydžiu), bet atsiranda ir besiskundžiančių, kad krūtinė tapo skausminga ir itin jautri, paaiškina Ch. Masternon.

Tiesa ta, kad, kuo ilgiau vartosite šiuos vaistus, tuo šis šalutinis poveikis mažės.

Padidėja kraujo krešulių rizika

Venų trombozė

Hormoninėje kontracepcijoje esantis estrogenas kai kurioms moterims padidina rimtų sveikatos problemų riziką, akcentuoja Ch. Masterson (rizika mažėja, jeigu renkatės tik progestino apsaugos metodus).

„Vienai iš tūkstančio hormoninę kontracepciją naudojančių moterų padidėja giliųjų venų trombozės rizika, taigi, jeigu pajuntate skausmą kojoje, ji tinsta, ima stigti oro, skubiai kreipkitės pagalbos į specialistus“, – perspėja Ch. Masterson.

Taip pat nevertėtų numoti ranka į galimus širdies smūgio ženklus, pavyzdžiui, skausmą krūtinėje, nugaroje, peties, rankos ar kaklo skausmą, bei galimo insulto požymius, tokius kaip smarkus galvos jausmas, orientacijos aplinkoje praradimas, sutrikusi kalba, jausmas, jog nejaučiate veido, rankos ar kojos.

Kai kurioms moterims rizika didesnė, ją lemia rūkymas ir giminės ligų istorija. Ch. Masterson pataria reguliariai matuotis kraujospūdį ir akylai stebėti savo savijautą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)