Ko galima tikėtis

Artėjant keturiasdešimtmečiui, dėl svyruojančio estrogeno ir progesterono kiekio mėnesinėms gali tapti neprognozuojamos. Ir tokie atvejai gali dažnėti. Arba tai gali vykti rečiau. Kartais mėnesinės gali būti labai gausios, o kartais – ne. O vieną kokį mėnesį jų gali visai nebūti. (Tačiau būtina pažymėti, kad laikoma, jog prasidėjo menopauzė, jeigu mėnesinių nebūna 12 mėnesių iš eilės).

Kiti šios stadijos simptomai gali būti spazmai ir keista savijauta. O kartais įprastinio skausmo ir nuotaikų svyravimo, siejamo su mėnesinėmis, galite ir nejusti.

„Kadangi tai yra neprognozuojama, moterims tai gali būti labai sunku, nes jos tiksliai nežino, kada bus mėnesinės“, – sakė Šarlotsvilyje veikiančio Virdžinijos universiteto Vidutinio amžiaus sveikatos skyriaus vadovė JoAnn Pinkerton.

Menstruacijos

Ką galima padaryti

Sveika gyvensena gali palengvinti perėjimą link menopauzės.

„Moterys, kurios gali reguliariai mankštintis, sveikai maitintis ir valdyti streso lygį (nes jis gali pasunkinti perimenopauzės simptomus), pastebi, kad perimenopauzės laikotarpis yra šie tiek lengvesnis“, – sakė J. Pinkerton.

Taip pat galima taikyti ir tam tikrą gydymą. Kontraceptinės tabletės arba ilgo poveikio gimdos spiralės gali palengvinti kraujavimą ir spazmus, o kartais padeda visiškai pamiršti apie mėnesines.

Menstruacijos

Taip pat atliekama ir chirurginė operacija, vadinama endometriumo abliacija, kurios metu sunaikinama gimdos gleivinė ir sumažinamas arba visai sustabdomas kraujavimas.
Jeigu gausus kraujavimas, spazmai ar mėnesinių nereguliarumas kenkia jūsų gyvenimo kokybei, pasitarkite su gydytoju.

Klauskite gydytojo

Mėnesinių nereguliarumas įkopus į penktą dešimtį neturėtų kelti tokių pačių nuogąstavimų, kaip sulaukus dvidešimties ar trisdešimties.

Menstruacijos

Visgi, pasikalbėkite su savo gydytoju, jeigu jūsų atveju teisingas kuris nors iš šių teiginių:

Mėnesinių pakitimai apsunkina gyvenimą.

Dėl gausių mėnesių tenka tamponus ar įklotus keistis kas valandą ar dvi.

Kraujavimas trunka ilgiau nei septynias dienas.

Kraujuojate tarp mėnesinių ar po lytinių santykių.

Mėnesinės reguliariai kartojasi dažniau nei kas 21 dienas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)