Tamponai apipinti nepagrįstomis baimėmis

Antakalnio poliklinikos gydytojos R. Giliasevičienės paklausus, ar tiesa, kad nepertraukiamas tamponų naudojimas gali sukelti įvairias ligas ar pavojų sveikatai, ginekologė atsakė, kad su realybe tokie teiginiai turi mažai ką bendro.

„Visai neaišku, iš kur atsirado ta informacija dėl nepertraukiamo tamponų naudojimo žalos. Lygiai taip pat, kaip ir paketai, taip ir tamponai yra skirti tam pačiam tikslui – surinkti menstruacinį kraują. Juos galima naudoti viso menstruacinio kraujavimo metu. Tik privalu laikytis taisyklių – juos reikia keisti kas 3- 4 valandas. Jei dėl pateisinamų priežasčių laikytis nurodyto rėžimo nėra galimybių, pašalinus tamponą po 6 val. nereikia laukti rimtų pasekmių – sakė R. Giliasevičienė.

– Neseniai turėjau atvejį, kai moteris, kreipėsi dėl pagausėjusių nemalonaus kvapo išskyrų. Apžiūros metu makštyje aptikau tamponą – jis ir buvo pasikeitusių išskyrų priežastimi. Tamponas buvo 3 paras, bet nieko ypatingo neatsitiko. Tik teko paskirti antibiotikus – profilaktiškai, kad neišsivystytų toksinis šoko sindromas (TŠS). Žinoma, taip rizikuoti nereikia.“

Menstruacijos

Viena rimčiausių komplikacijų, kuri gali nutikti neteisingai naudojant tamponus – toksinis šoko sindromas. Tačiau svarbu teisingas vartojimo rėžimas.

Gydytoja pasakojo, kad toksinis šoko sindromas – reta, bet gyvybei pavojinga patologija, kurią sukelia Staphylococcus aureus bakterija ar kita A grupės stafilokokinė infekcija. Mat menstruacijos yra palanki terpė mikroorganizmams daugintis: kraujas, palanki dauginimuisi temperatūra ir padidėjusi mikroorganizmų koncentracija dėl kraujo nenutekėjimo.

Toksinis šoko sindromas dažniau pasitaikydavo, kai buvo naudojami didelio sugeriamumo tamponai. Kuomet jie buvo pašalinti iš prekybos, su menstruacijomis susijusio TŠS atvejų skaičius minimalus. JAV menstruacinio ir ne menstruacinio TŠS skaičiuojama 0,8-3,4 atvejų 100 000“, – pasakojo pašnekovė.

Vienas iš internete sklandančių teiginių – tamponai balinami chemikalais, todėl visa chemija juos naudojant pereina į moters kūną. Vis dėlto gydytoja į tokius teiginius nežiūri rimtai.

„Na, o kodėl tada tik tamponai? Juk balti yra ir paketai. Aš nesu girdėjusi tokio mito. Tamponai naudojami jau labai seniai ir, jei jie sukeltų pasekmių moters sveikatai, žmonija tikrai jų atsisakytų“, – sako R. Giliasevičienė.

Ar tikrai tamponai sukelia gausesnį kraujavimą ir didesnį skausmą mėnesinių metu?

Pats kraujavimas, pasak gydytojos, yra fiziologinis procesas ir tamponai padaryti įtakos jam negali.

„Aš girdėjau visai kitokią pacienčių nuomonę – jų nuomone, menstruacinis kraujavimas, naudojant tamponus būna mažesnis, o ne gausesnis. Bet pats tamponas negali daryti įtakos nei skausmui, nei menstruaciniam kraujavimui. Jo gausumas ir skausmingumas yra susijęs su kitais faktoriais, – kalbėjo gydytoja ginekologė.

– Menstruacinio kraujavimo genezė labai sudėtingas procesas – suprantamai jį paaiškinti medicinos nestudijavusiam žmogui sudėtinga. Menstruacinio kraujavimo gausumas priklauso nuo gimdos gleivinės storio, storesnės gleivinės mitybai reikalinga daugiau spiralinių kraujagyslių, ir gimdos raumens galimybės užspausti kraujuojančią spiralinę kraujagyslę. Dažnai girdima diagnozė – gimdos adenomiozė. Šalia kitų simptomų ši diagnozė apibūdina raumens negalėjimą reikiamai užspausti spiralinių kraujagyslių spindžio. Todėl kraujavimas būna gausus ir kartais ilgesnis nei 7 dienos.“

Jei gleivinė plona, raumuo visavertis ir jis užspaudžia spiralines kraujagysles, mėnesinės būna negausios, kraujavimo trukmė mažesnė. Šiuo atveju menstruacijos būna skausmingos dėl lygiųjų raumenų spazmo.

Menstruacijos

„Pats tamponas šiame fiziologiniame procese nieko nekeičia – jis sugeria menstruacinį kraują ir tiek. Jei moteris naudoja tamponus kiekvienų mėnesinių metu, tikrai nieko blogo nenutiks“, – pasakojo pašnekovė.

Kita alternatyva – menstruacinė taurelė

Tarp moterų šiuo metu populiarėja dar viena alternatyva – menstruacinė taurelė. Daugkartinė higieninė priemonė vilioja moteris tuo, kad neteršia gamtos, be to, kiekvieną mėnesį nereikia vėl rūpintis higieniniais paketais ar tamponais. Vis dėlto gydytoja sako, kad tai – jokia naujiena.

„Menstruacinė taurelė nėra naujas produktas pasaulyje, nes ji buvo patentuota 1937 metais. Lietuvoje ji taip pat seniai naudojama. Tačiau moterys jos vis dar bijo. Viena iš baimių, kad neteisingai ją įsidės ir dėl to pratekės menstruacinis kraujas. Kaip ir visur, reikia laiko susiformuoti įgūdžiams. Tik pradėjus naudotis menstruacine taurele, moterims patariu pasinaudoti kartu ir paketais“, – kalbėjo R. Giliasevičienė.

Pasak gydytojos, menstruacinė taurelė tikrai patogi ir ekonomiška priemonė.

„Kartais gali kilti problemų, kai moteris viešame tualete nori išpilti kraują ir pakartotinai ją įsidėti. Prieš pakartotinai įsidedant menstruacinę taurelę, ją reikia išplauti tekančiu vandeniu – tai atlikti nėra patogu viešame tualete. Vis dėlto ir šiai problemai moterys atranda sprendimo būdų, pavyzdžiui, su savimi turi vandens talpą. Menstruacinė taurelė yra gera alternatyva paketams ir tamponams ir kuo toliau, tuo daugiau moterų ja naudojasi“, – sakė pašnekovė.

Tačiau kai kurios moterys, pasak ginekologės, net ir norėdamos negalėtų naudoti nei tamponų, nei menstruacinių taurelių, mat bandant jas įdėti jos patiria didelį psichologinį stresą. Tokioms moterims ginekologai net nesiūlo ir kontraceptinio žiedo.

Higieniniai paketai vasarą tikrai ne pavojingesni nei žiemą

Vasarą, kai sušyla oras, kyla klausimų ir dėl higieninių paketų nešiojimo. Ar saugu? Ar nekyla pavojus greičiau plisti infekcijoms? O galbūt jų vasarą reikėtų atsisakyti?

Menstruacinė taurelė

„Kiekviena moteris renkasi, kas jai yra patogu. Šiuo metu kalbame apie 3 pasirinkimus: menstruacinę taurelę, paketus arba tamponus. Išskirti kažkurią vieną priemonę ir siūlyti tik ją, būtų neteisinga. Jos visos naudojamos ir kiekviena moteris turi galimybę pasirinkti tik jai tinkančią ir patinkančią priemonę. Jei tamponai ar menstruacinės taurelės nepriimtinos, lieka tik paketai, – sako gydytoja ginekologė.

– Renkantis paketus reikėtų atkreipti dėmesį į tai, iš kokios medžiagos jie yra pagaminti. Pavyzdžiui, vieno geriausiai žinomų ir reklamuojamų paketų gamintojo produktai nėra geri, nes jie gaminami iš sintetikos. Reikėtų rinktis tuos, kurie turi natūralų pagrindą ir yra pagaminti iš medvilnės, neturi sintetinio paviršiaus. Net ir klijai, kuriais paketas tvirtinamas prie kelnaičių, yra natūralūs arba ne. Tai irgi svarbu.“

Tad, pasak pašnekovės, vasarą higieninių paketų naudojimo taisyklės lygiai tokios pat, kaip ir žiemą, be to, šiltuoju metų laiku jie tikrai nėra pavojingesni.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)