Į klausimus atsakė Mergaičių ir moterų akademijos narės, gydytojos akušerės ginekologės: Lina Andrijauskienė, Raminta Baušytė, Rūta Einikytė, Jelena Klimašenko, Ieva Šiaudinytė, Brigita Vaigauskaitė, Diana Žilovič.

Kokiais būdais galima nutraukti menstruacijas?

Būdai gali būti keli. Tai gali būti sąmoningas moters pasirinkimas arba nesąmoningas, kai sutrinka fiziologiniai ar struktūriniai procesai.

Menstruacijų gali nebūti vartojant sudėtines kontraceptines tabletes, mini piliules, turint hormoninę gimdos spiralę, kontraceptinį pleistrą ar kontraceptinį žiedą. Tai dažniausiai pasirenkamas būdas ir žinoma sąmoningas, nuspręstas pačios moters bendradarbiaujant kartu su gydytoju specialistu.

Taip pat mėnesinių gali nebūti pašalinus gimdą, kiaušides. Visa tai dažniausiai būna dėl organų patologijos, kai, norint išvengti tam tikrų ligų progresavimo, reikalingi atitinkami chirurginiai veiksmai. Labai retai, bet pasitaiko tokia patologija kaip gimdos sienelių „sulipimas“, kai irgi nėra mėnesinių, bet ši patologija, nors ir yra tikrai labai rimta ir sunkiai gydoma, bet būna itin retai ir dažniausiai po operacinių intervencijų ar staiga netekus daug kraujo, pvz. gimdymo metu.

Kokią žalą sveikatai gali padaryti nenutraukiamas kontracepcijos vartojimas?

Būtinybė daryti pertraukas kontraceptinių priemonių vartojimo metu arba kontraceptines priemones vartoti tik tam tikrą ribotą laiką yra vieni iš dažniausiai užduodamų pacienčių klausimų. Labiausiai jie yra susiję su onkologinių ligų rizika, vaisingumo sutrikimais.

Raminta Baušytė

Yra duomenų, kad nežymiai padidėja krūties vėžio rizika pacientėms, kurios ilgiau negu 5 metus vartoja kontraceptines tabletes. Tačiau nutraukus minėtų kontraceptikų vartojimą, po 10 metų rizika vėl išnyksta. Kita vertus įrodyta, kad ilgalaikis, daugiau kaip 10 metų, sudėtinių kontraceptinių tablečių vartojimas šiek tiek padidina riziką susirgti gimdos kaklelio vėžiu. Visgi, rizika sumažėja vos tik moteris nustoja gerti kontraceptines tabletes ir po 10 metų pertraukos rizika susirgti gimdos kaklelio vėžiu yra tokia pati, kaip ir kontraceptinių tablečių niekada nevartojusių moterų.

Taip pat, manoma, kad anksčiau minėtas sergamumo gimdos kaklelio vėžiu padidėjimas yra labiau sietinas ne su pačiais kontraceptikais, bet su intymaus gyvenimo būdo pokyčiais, dažnesne lytinių partnerių kaita, barjerinių kontracepcijos priemonių, saugančių nuo lytiniu keliu plintančių infekcijų nenaudojimu.

Kalbant apie vaisingumo sutrikimus, tikrai neretai išgirstame, kad dėl vartotų kontraceptinių priemonių moteris negali pastoti, tačiau tai yra niekuo nepagrįstas teiginys. Tyrimo, kuriame dalyvavo net 14 884 moterys, 1985-2017 m. laikotarpiu bandžiusios pastoti po nutrauktos ilgalaikės hormoninės kontracepcijos arba pašalintos gimdos spiralės, rezultatai atskleidė, kad net 83,1 proc. šių moterų pastojo per 12 mėn. po nutraukto hormoninio gydymo (tiek pat, kaip ir jokios kontracepcijos nevartojusios moterys). Kartu būtina paminėti, kad nėra įrodymų, jog ilgalaikių kontracepcijos priemonių vartojimas turėtų įtakos būsimo naujagimio sveikatai.

Taip pat reiktų prisiminti, kad ir taip su tam tikromis ilgalaikės kontracepcijos priemonėmis, kaip kontraceptinis pleistras, kontraceptinis makšties žiedas ar tam tikros sudėtinės kontraceptinės tabletės, moterys kas tris savaites daro vienos savaitės pertrauką, nors jos gali būti naudojamos nepertraukiamai, o gimdos spiralę reikia vis tiek keisti kas 3-5 metus priklausomai nuo tipo.

Tad kalbant apibendrintai, tokio termino, kaip „per ilgas kontraceptinių priemonių vartojimas“ neturėtų būti, o visas dėmesys, esant kontracepcijos poreikiui, turėtų būti nukreiptas į individualiai tinkamiausios kontraceptinės priemonės pasirinkimą.

Rūta Einikytė

Kiti dirbtinai sukurti pasirinkimai, nutraukiantys menstruacijas. Ar jie gali būti žalingi?

Menstruacijos nėra atskiras reiškinys, tai natūralaus moters reprodukcinio ciklo dalis. Retai kada koncentruojamasi į menstruacijų slopinimą tik dėl kraujavimo, kaip keliančio diskomfortą, priežasties. Dažniausiai įvairiais metodais naudojamasi siekiant kontracepcijos, taikant kaip gydymą, pavyzdžiui, esant gausioms menstruacijomis, lemiančias anemiją. Moters menstruacijų ciklo reguliacijai gali būti naudojami įvairūs būdai: kontraceptinis implantas, hormoninė spiralė, kontraceptinis pleistras, kontraceptinis makšties žiedas, sudėtinės kontraceptinės tabletės, mini piliulės. Vienos priemonės yra daugiau, kitos mažiau populiarios.

Jų pasirinkimas, efektyvumas ir galimas šalutinis poveikis dažnai priklauso nuo pacientės sveikatos būklės, ligų istorijos, rizikos veiksnių, gyvenimo būdo ir siekiamo tikslo: ar norima tik kontracepcijos, ar skiriama gydymui dėl įvairių ligų, ar skiriama tiesiog norint išvengti menstruacijų kraujavimo, ar kelioms paminėtoms priežastims vienu metu. Kiekviena atskirai kontraceptinė priemonė turi savo nustatytus galimus dažnai ir retai pasitaikančius šalutinius poveikius, pavyzdžiui – hormoninė spiralė: tepliojimas kraujingomis išskyromis, kiaušidžių cistos, pilvo ar dubens skausmas.

Ar Lietuvoje populiaru medikamentų pagalba nutraukti mėnesines?

Nutraukti menstruacinį kraujavimą be priežasties nėra populiaru. Iš viso, remiantis statistika, kontraceptinių priemonių naudojimas Lietuvoje nėra populiarus. Mūsų šalyje tik apie 15 proc. moterų vartoja kontraceptines tabletes, kitos kontraceptinės priemonės – žiedai, pleistrai, spiralės yra dar mažiau populiarios. Ši statistika tyrė merginas ir moteris, kurios kontraceptines priemones renkasi vien dėl kontracepcijos, ir tas, kurios renkasi dėl tam tikrų susirgimų. Šios priežastys ir yra pagrindinės, renkantis kontracepcijos priemones. Tačiau taip pat vis daugiau atsiranda ir tokių moterų, kurios ateina likus vienai savaitei iki atostogų ir nori laikinai nutraukti mėnesinių ciklą, sakydamos „padėkite, reikia nukelti mėnesines, nes išvykstu prie jūros, o iki šiol nieko nenaudojau“.

Ar mėnesinės reikalingos moters organizmui? Kuo gali baigtis jų nutraukimas?

Dažniausiai gyvenime nei vienas kraštutinumas nėra gerai. Be abejo, neturėtume lygintis su praeitimi, kai medicina ir požiūris į gyvenimą buvo visai kitoks nei dabartinė realybė. Juk anksčiau moterų gyvenimas dažniausiai sukdavosi tik apie namus, o vienas gimdymas ir žindymas beveik tuoj pat keisdavo kitą gimdymą ir žindymą. Natūralu, tada ir mėnesinių nebūdavo.

Deja, turime prisiminti ir tai, kad pavyzdžiui, iš 10 pagimdytų vaikų dažniausiai tik kokie 3 likdavo gyvi, o moterų mirštamumas nuo su nėštumu ar pogimdyviniu laikotarpiu susijusiomis komplikacijomis būdavo itin aukštas. Tačiau šiuo metu turime vienareikšmiškai pasidžiaugti, kad atėjusi medicinos pažanga lėmė, jog dabar tokių atvejų labai mažai. Kita vertus, nors tikrai labai džiugu, kad šiuolaikinės moterys dirba atsakingus darbus, užima vadovaujančias pareigas, visgi nuo fiziologijos nepabėgsime, nes tik moteriška lytis gali išnešioti palikuonis ir juos pagimdyti. O kad taip nutiktų, turi būti sveika ir reguliari hormoninė sistema su mėnesinėmis!

Tad kaip neturėtų būti sureikšminamas kraujavimas mėnesinių metu, (o juk kartais su juo net atliekamos ritualinės apeigos, meniniai performansai), taip neturėtų būti vengiama hormoninės kontracepcijos, kai ji paskiriama gydytojo specialisto dėl tam tikrų moters sveikatos sutrikimų, pavyzdžiui, kiaušidžių cistų, endometriozės. Tačiau tuo pačiu ir visiškas mėnesinių atsisakymas vien dėl noro, turėtų būti vertinamas atsargiai, kaip ir teiginys, jog mėnesinės yra gamtos klaida.

Juk prisiminkime, kad prieš keliasdešimt metų vaikams anginos operacija kartais buvo atliekama profilaktiškai, ir tik paskui pradėta kalbėti apie labiau tausojantį operacinį gydymą, anginos apsauginį poveikį organizmui nuo infekcijos plitimo gilyn į plaučius, bronchus. Panaši istorija yra ir su apendicitu – jau kuris laikas kritikuojama sąvoka „rudimentinis organas“ – savo pirminę funkciją evoliucijos metu praradęs, likutinis organas. Pasikeitusį požiūrį lėmė tai, kad atsiranda vis daugiau informacijos, jog viskas, kas per evoliuciją susiformavo žmogaus organizme, nėra veltui ar šiaip sau, tik neretai mes dar tiksliai nespėjome išsiaiškinti to priežasčių.

Be abejo, jei moteriai mėnesinės trikdo jos fizinę, psichinę arba emocinę savijautą, kreiptis dėl atitinkamo gydymo metodo būtina. Tačiau reikia nepamiršti, kad mėnesinių ciklas gali įspėti apie mūsų sveikatos sutrikimus. Pavyzdžiui, tepimas rudomis išskyromis prieš mėnesines gali byloti apie endometriozę, o juk neretai daugelis ligų įsisenėja būtent dėl pavėluotos diagnostikos ir gydymo.

Ir vis dėl to ateis tas laikas kada visos tikrai nebeturėsime mėnesinių – tai menopauzė.

Dėl kontracepcijos žalos vis dar labai stipriai ginčijamasi. Kokia Jūsų nuomonė šiuo klausimu?

Visų pirma, manome, kad reikia suprasti, jog kontraceptinės priemonės, bendrąja prasme irgi yra vaistas – kaip ir visi vaistai, jos turi savo naudą ir šalutinius poveikius. Tačiau vaistai yra sukurti padėti žmogui, ir jų teikiama nauda nusveria žalą.

Kalbant apie kontraceptikus, yra atvejų, kai juos renkantis pacientės yra įspėjamos apie joms esančią didesnę tromembolijų, t.y. kraujo krešulių susidarymą kraujagyslėse, riziką. Kalbama apie pacientes, kurios jau turi didesnę riziką tromembolijoms: vyresnio amžiaus ir rūkančios, turinčios aukštą arterinį kraujospūdį ar venų varikozę pacientės ir panašiai. Net ir visais šiais išvardintais atvejais, kontraceptinės priemonės nėra neleistinos vartoti, tiesiog reikėtų žinoti apie esančią riziką, ir stengtis gyventi sveiką gyvenimo būdą.

Kiti nepageidaujami simptomai, tokie kaip tepliojimas ne per mėnesines, nuotaikų kaita, krūtų tempimas ir kita, dažniausiai yra trumpalaikiai ir praeina per pirmus naudojimo mėnesius. Labai aktualus klausimas yra svorio prieaugis vartojant kontraceptines priemones, tačiau nėra patikimų studijų, kurios patvirtintų šį teiginį.

Visgi kontraceptinės priemonės teikia didelę naudą moters organizmui mažindamos gimdos, kiaušidžių ir kolorektalinio vėžio susirgimo riziką, gydydamos lytinės sistemos susirgimus susijusius su vaisingumo sutrikimais, todėl manome, kad, pasvėrus naudą ir riziką, atlikus reikiamus tyrimus, paaiškinus pacientei apie galimus šalutinius poveikius, kontraceptines priemones yra saugu skirti ir naudoti. Taip pat reikia žinoti, kad vienas kontracepcijos būdas gali sėkmingai pakeisti kitą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)