Sakykite, kodėl vaisingo amžiaus moterys dažnai susiduria su geležies stokos problemomis?

Lietuvoje anemija serga 32–34 proc. vaisingo amžiaus moterų. Taip yra dėl fiziologinių moters savybių ir tam tikru moters gyvenimo etapu padidėjusio geležies poreikio. Joms ypač dažnai reikia pasirūpinti savo geležies atsargomis dėl nėštumo, gimdymo ar gausių menstruacijų. Dažnai mažakraujystė moterims būna dėl neišgydytos mažakraujystės paauglystėje. Todėl rekomenduojama nuo 10 metų mergaitėms, vėliau moterims, įskaitant ir nėščiąsias bei žindyves, su maistu būtinai gauti 15 mg geležies per parą.

Kokie yra dažniausi sveikatos sutrikimai, trūkstant geležies?

Geležis organizme negaminama, jos būtina gauti su maistu. Kai kuriais atvejais su įprastu maistu geležies gaunama nepakankamai, susidaro jos stygius arba pasireiškia geležies stokos sukelta mažakraujystė. Geležies stoka gali pasireikšti nuovargiu, neramių kojų sindromu, energijos stygiumi, plaukų slinkimu, nagų trapumu, galvos skausmu, dusuliu, blyškumu, susilpnėjusiu imunitetu, sumažėjusiu darbingumu ir suprastėjusiu mokymusi, nervingumu, prislėgta nuotaika, nemiga, greitu širdies plakimu, plaštakų ir pėdų šaltumu, svaiguliu ir pan.

Kokie jie bus, jei šios bėdos moteris nesiims spręsti?

Dažnai atsiradus nuovargiui, bendram silpnumui, galvos skausmams, svaigimui ir kitiems bendriesiems simptomams, moterys to nesureikšmina ir randa kitas to atsiradimo priežastis. Tad laiku nesiėmus šios problemos sprendimo, bėdos tik didėja: hemoglobino kiekis mažėja, simptomai stiprėja, problemą spręsti tampa sunkiau. Nebepakanka geležies stokos kompensuoti koregavus mitybą, vartojant geležies papildus, o kartais net ir paskyrus geležies peroralinius medikamentus, reikalingi intraveniniai preparatai arba kraujo transfuzijos.

Kuo rizikuoja moteris, įtardama, kad jai galbūt trūksta geležies ir be gydytojo konsultacijos ima vartoti geležies papildus?

Savigyda užsiimti nereikėtų ir, pajutus bet kokius simptomus, rekomenduojama pasitarti su gydytoju. Tačiau vaistinėse yra švelniu poveikiu pasižyminčių geležies turinčių maisto papildų, kurie skirti vartoti tuomet, kai su įprastu maistu gaunama nepakankamai geležies ir reikia papildyti jos atsargas organizme. Maisto papildas gali būti vartojamas niekuo nerizikuojant. Svarbu laikytis gamintojo rekomendacijų ir maisto papildą vartoti ne kaip maisto pakaitalą.

Geležis yra būtinas mineralas, svarbus keletui organizmo funkcijų. Ji padeda palaikyti normalų hemoglobino susidarymą ir deguonies pernešimą organizme. Be to, geležis padeda palaikyti normalią organizmo energetinių medžiagų apykaitą. Kai trūksta geležies, šios funkcijos sutrinka. Geležis padeda sumažinti nuovargio jutimą. Atitinkamas geležies kiekis organizme būtinas gerai sveikatai ir savijautai.

Kas nutiks, jei organizme bus geležies perteklius?

Esant geležies pertekliui organizme, jokių geležies preparatų ar maisto papildų, savo sudėtyje turinčių geležies, vartoti nereikėtų. Tačiau maisto papildus vartojant rekomenduojamomis dozėmis – perdozavimai negalimi.

Nors geležies perdozavimas pasitaiko retai, perdozavimo pasekmės gali būti net stipresnės nei jų stoka. Dažniausiai maisto papildų žmonės perdozuoja nesilaikydami rekomendacijų, norėdami kuo greičiau pašalinti tam tikro mineralo ar vitamino trūkumą. Tad svarbiausia atsiminti, kad balansą atstato ne padidintos dozės, o pastovus vartojimas.

Yra kelių tipų geležies papildai. Kaip pasirinkti tinkamą preparatą?

Yra keletas geležies tipų: hemo geležis, kurios yra gyvūninės kilmės maisto produktuose (mėsoje, žuvyje, kiaušiniuose), ir ne hemo geležis – augalinės kilmės maisto produktuose (ankštinėse daržovėse, kruopose, kai kuriose daržovėse ir vaisiuose). Geležis, esanti gyvūninės kilmės produktuose, žmogaus organizmo įsisavinama 15-25 proc. Geležis, esanti augalinės kilmės produktuose, žmogaus organizmo įsisavinama 5-20 proc.

Pagal tai ir sukurta keletas tipų geležies preparatų. Džiaugiamės, kad yra geležies papildų, kurių sudėtyje yra natūralios hemo (gyvulinės kilmės) geležies ir geležies (II) sulfato. Jie buvo sukurti dėl tos priežasties, kad vien ne hemo (augalinės kilmės) geležies turintys papildai gali būti blogiau toleruojami ir prastai absorbuojami organizme, gana dažnai sukelia skrandžio skausmus, pykinimą ir vidurių užkietėjimą. Skrandžio rūgštingumas, maistas ir gėrimai neturi įtakos hemo geležies įsisavinimui. Taigi hemo geležies preparatai geriau įsisavinami, neturi poveikio virškinamajam traktui.

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį, skaitant papildo pakuotę, sudėtį?

Pirmiausia reiktų atsižvelgti į tai, kokia tai yra geležis: hemo (gyvulinės kilmės) ar ne hemo (augalinės kilmės), žinant kuri geriau įsisavinama ir sukelia mažiau šalutinių reiškinių virškinamajam traktui.

Žinoma, labai svarbus geležies kiekis (moterims nuo 10 m. amžiaus rekomenduojam paros dozė – 15 mg geležies), bei kitos sudėtinės medžiagos. Daugėja žmonių, kurie netoleruoja gliuteno, tad svarbu pasirinkti papildą, kurio sudėtyje jo nėra. Cukriniu diabetu sergantiems – svarbu papildas, kuriame nėra gliukozės.

Ar užtenka pasitarti su vaistininku, ar vis tik reikėtų, kad geležies preparatą skirtų gydytojas?

Jei yra nusiskundimų, visada geriausia konsultuotis su savo šeimos gydytoju. Tačiau jei simptomų ryškių nėra, galima pasikonsultuoti su vaistininku. Jie tikrai patars kokį maisto papildą pasirinkti. Tačiau nereikia pamiršti svarbiausio – tai subalansuotos mitybos.

Kada geležies stoką galima pakoreguoti pakeitus mitybą?

Kai dar simptomų nebūna, arba simptomai labai neryškūs. Pradėjus sekti geležies atsargoms žmogus greičiau pavargsta, būna mieguistas, o antroje dienos pusėje sumažėja darbingumas, silpnėja koncentracija, padidėja jautrumas. Dažniausiai tuomet visa bėda suverčiama darbo krūviui, poilsio stokai, ar net klimaksui, nes bendrasis kraujo tyrimas jokių blogų pokyčių neparodo. Tuo metu vienintelis feritino (geležies atsargų tyrimas) gali atskleisti šios anemijos pradžią. Jei feritinas dar normos ribose, bet jau siekia minimalią normos ribą – reik suskubt su mitybos korekcija. Ir šalia koreguotos mitybos galima pridėti maisto papildus. Nesiimant jokių priemonių, liga sunkėja ir gydymas peržengia į kitą etapą.

Kiek laiko reiktų vartoti geležies papildus?

Pirmajame mažakraujystės etape, koreguojant mitybą, vartoti maisto papildus reikėtų ne trumpiau nei 3 mėn. Jei būklė negerėja, skiriami geriami geležies preparatai su vitaminu C, foline rūgštimi, B grupės vitaminais. Toks gydymas trunka apie 3 mėn. ir ilgiau. Sunkaus laipsnio geležies stokos anemija gydoma iki 6 mėn.

Jei kartą buvo geležies stoka, ar tai reiškia, kad problema gali kartotis?

Dažniausiai tai ir pastebime. Tačiau svarbu, kad pacientai, pasiekę teigiamą efektą geležies stokos anemijos gydyme, toliau stengtųsi maitintis subalansuotai ir papildytų mitybą geležies turinčiais preparatais.

Dažniausi nusiskundimai, vartojant geležies papildus, virškinimo problemos. Ką daryti, ką vartoti, kad to būtų išvengta?

Reikėtų rinktis maisto papildus, kurie yra sukurti kaip gera alternatyva žmonėms, kuriems vien augalinės kilmės geležies turintys papildai sukelia šalutinių poveikių. Jie neturi poveikio virškinamajam traktui. Taip pat perkant preparatą, reikia konsultuotis su vaistininku, kuriuo metu tą preparatą geriau gerti (prieš valgį, valgio metu ar po valgio), kaip gausiai užgerti vandeniu, kokius maisto produktus galima vartoti, o kokių galbūt ne.

Kaip geležies stoka gali paveikti moters organizmą nėštumo metu? O vaisių?

Nėščiai moteriai padidėja geležies poreikis dėl placentos formavimosi. Kūdikis geležies atsargas kaupia dar būdamas motinos įsčiose, gaudamas taip pat iš motinos. Kūdikis geležies atsargas sukaupia savo kepenyse, o tų atsargų pakanka maždaug 3-6 mėnesiams. Taigi nėštumo metu geležies poreikis išauga ne tik motinos, bet vaisiaus organizmams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)