Net 2 iš 3 moterų bent kartą suserga kandidoze

Makšties infekcinę ligą nustatyti galima iš makšties išskyrų. Įprastai per parą jų turėtų būti iki 4 mililitrų, jos turėtų būti baltos spalvos, bekvapės. Vis dėlto yra ir tam tikrų fiziologinių etapų, kai jos pagausėja, pavyzdžiui, menstruacijų ciklo viduryje, per ovuliaciją, taip pat vartojant kontraceptines tabletes.

Dažniausios makšties infekcinės ligos yra bakterinė vaginozė, makšties kandidozė, aerobinis vaginitas, trichomonozė.

„Dažniausiai pasitaikanti makšties infekcinės ligos forma yra bakterinė vaginozė, makštyje bakterijų padidėja kelis tūkstančius kartų, nors įprastai jų makštyje ir taip yra. Rečiau girdima liga – aerobinis vaginitas. Skirtingai nuo bakterinės vaginozės, čia vystosi aerobinės bakterijos. Dažnai randamos escherichia coli, stafilokokas, B grupės streptokokas“, – kalbėjo prof. D. Ramašauskaitė.

Pasak jos, net 2/3 moterų bent kartą gyvenime patiria kandidozės epizodą. Dažnai ši liga net neturi simptomų.

Rečiau sutinkama trichomonozė, tai lytiškai plintanti liga. Ja sergant reikia gydyti ne tik pacientę, bet ir lytinį partnerį.

„Sergant trichomonoze, dažniausiai moterys skundžiasi nespecifiniais simptomais – makšties išskyrų kiekio, spalvos, kvapo pasikeitimu, makšties deginimu, perštėjimu, paraudimu. Taip pat skausmingais lytiniais santykiais, skausmingu šlapinimųsi“, – sakė gydytoja ginekologė.

Diagnozuojant makšties infekcinę ligą svarbūs klinikiniai simptomai, taip pat reikalinga vulvos ir makšties, išskyrų apžiūra, reikia ištirti išskyrų tepinėlį. Tokiu būdu, pasak gydytojos, galima diagnozuoti iki 90 proc. bakterinės vaginozės atvejų, 70 proc. trichomonozės ir 60 proc. kandidozės.

Kai kuriais atvejais gydyti reikia ir partnerį

„Moterys, kurios serga vulvavaginaline kandidoze, skundžiasi niežuliu ir perštėjimu. Jei tai yra bakterinė vaginozė, moteris skųsis nemalonaus kvapo išskyromis. Aerobinis vaginitas, skirtingai nuo prieš tai buvusių ligų, nuolat kartojasi. Trichomonozės atveju skundai mažiau specifiniai, kartais skundžiamasi kraujavimu po lytinių santykių. Be to, ši liga atsiranda po lytinių santykių“, – kalbėjo prof. D. Ramašauskaitė.

Sergant vulvavaginaline kandidoze dažniausiai matysis vulvos paraudimas, patinimas, išskyros bus specifinės, baltos, kartais žalsvos, dažnai prilipę prie makšties sienelių.

Bakterinės vaginozės atveju išskyros dažniausiai būna pilkšvos, aerobinio vaginito – pūlingos, o trichomonozės atveju – putotos.

Ligą padėti nustatyti gali ir paprastas makšties pH tyrimas su lakmuso popierėliu. Makšties kandidozės atveju, pH nekinta, lieka nuo 4 iki 4,5. Aerobiniam vaginitui esant, pH kinta labiausiai, pasiekia net 6, bakterinės vaginozės atveju apie 5.

„Sergant vulvavaginaline kandidoze partneris nėra gydomas, nes tai nėra lytiškai plintanti liga, ji gydoma vaistais: geriamais arba žvakutėmis į makštį, dažnai gydymui užtenka vienkartinės didesnės dozės. Bakterinės vaginozės atveju taip pat gydoma vaistais, tai užtrunka apie savaitę. Sergant trichomonoze vaistais kartu gydomas ir partneris“, – kalbėjo prof. D. Ramašauskaitė.

Sunkiausias gydymas laukia aerobinio vaginito atveju, nes liga sunkiai nustatoma, todėl, dėl neveiksmingo gydymo, simptomai vis kartojasi. Gydoma žvakutėmis, apie tris savaites.

Profilaktika: tinkama higiena, saugūs lytiniai santykiai, adekvatus ligos tyrimas ir gydymas, taip pat probiotikų vartojimas, nors tai gana kontraversiška tema, sako profesorė.

„Kartais liga praeina savaime – kandidozės ar bakterinės vaginozės atveju, nes tai ne lytiniu keliu plintanti infekcija, o makšties ekosistemos sutrikimas, kurį lemia daugelis veiksnių. Žinoma, kad bakterinė vaginozė ir aerobinis vaginitas gali būti vėlyvo savaiminio persileidimo, priešlaikinio gimdymo priežastimi, todėl mokslinėje literatūroje vyksta diskusijos – ar tokioms moterims, kurios jau patyrė šias komplikacijas, kito nėštumo metu nereikia tirti dėl šios makšties infekcinės ligos“, – sakė prof. D. Ramašauskaitė.

Neretai moterys pačios to nežinodamos daro klaidas, kurios gali pakeisti makšties mikrofloros sudėtį. Tokiu atveju kinta makšties terpė, sumažėja laktobacilų ir taip atsiranda makšties infekcinė liga – kandidozė, bakterinė vaginozė, aerobinis vaginitas.

Pasak akušerės ginekologės, dažnai daromos šios klaidos:

  1. Intymiai higienai ar depiliacijai naudojamos netinkamos priemonės;
  2. Naudojami kvapnūs įklotai;
  3. Plaunama makštis;
  4. Dėvimi aptempti sintetiniai drabužiai;
  5. Naudojami tamponai ne tik mėnesinių metu;
  6. Retai keičiami tamponai.


Rekomenduojama rinktis intymios higienos priemones, kurių pH yra 3,8-4,5. Tačiau kiekviena moteris gali rasti jai tinkamiausią priemonę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)