Bakterinė vaginozė (BV) yra viena labiausiai paplitusių makšties infekcijų. Ar yra būdų, kaip jos išvengti? Gal susireguliuoti mitybą? Gal vartoti probiotikus ar pan.?

Bakterinė vaginozė yra dažniausia reprodukcinio amžiaus moterų nenormalių išskyrų iš makšties priežastis, dažniausiai siejama su lytiniu aktyvumu. Gydomos tik besiskundžiančios moterys, tačiau daug moterų bakterinė vaginozė nesukelia simptomų. Norint išvengti BV reikėtų naudoti prezervatyvus, turint lytinius santykius, neplauti makšties vidiniu vandens srovės dušu, o tik išoriškai apsiplauti lyties organus, sveikai maitintis ir nerūkyti. Probiotikų vartojimo nauda nėra įrodyta, todėl rutiniškai nėra skiriami.

Kokie yra simptomai, kurie išduoda šią infekciją?

Moterims, kurios jaučia simptomus, skundžiasi pakitusiomis vandeningomis arba pilkšvomis išskyromis iš makšties, būdingas žuvies kvapas, makšties „deginimo” jausmas.

Kartais šią problemą moterys bando spręsti užsiimdamos savigyda – ima naudoti įvairias higienos priemones. Ar tai nėra meškos paslauga?

Reikėtų nepamiršti, kad bakterinės vaginozės simptomai išnyksta savaime 30-50 proc. moterų, o gydymo efektyvumas yra pasiekiamas skiriant antibiotikus, todėl moterys, kurios užsiima savigyda, kartais gali ir nebejausti simptomų dėl savaime išnykusių simptomų. Jiems neišnykus, vis tiek galiausiai kreipiasi pagalbos į gydytojus.

Gydytoja akušerė ginekologė Kristina Norvilaitė

Ar bakterinė vaginozė gali turėti kokią nors įtaką moters vaisingumui?

Tai nėra taisyklė, tačiau yra atlikta mokslinių studijų, kuriose nustatyta, kad bakterinė vaginozė gali turėti neigiamos įtakos vyro spermos kokybei, o pagydžius moteris jų pastojimo dažnis buvo didesnis.

Kokias komplikacijas ši infekcija gali sukelti jau pastojus? Kokie gydymo būdai?

Nėščiąsias rekomenduojama gydyti, nes negydant bakterinės vaginozės yra padidėjusi priešlaikinio gimdymo tikimybė. Gydoma antibiotikais, reikėtų kreiptis į gydytoją, kad parinktų tinkamiausią gydymą atsižvelgiant į nėštumo trukmę.

Ar tai lytiniu būdu plintanti infekcija? Ar ją galima perduoti partneriui?

Lytinis aktyvumas yra rizikos faktorius bakterinės vaginozės perdavimui, tačiau nėra mokslinių įrodymų, kad reikėtų gydyti partnerį, neturintį simptomų. Yra nustatyta, kad naudojant prezervatyvus BV perdavimo rizika mažėja.

Kokie yra bakterinės vaginozės gydymo būdai?

Gydomos simptomų turinčios moterys, geriausi rezultatai gydant vaistais, kurių veikliosios medžiagos yra metronidazolis arba klindamicinas. Vaistai gali būti geriami tabletėmis arba skiriami į makštį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)