Atrodytų viskas paprasta – pagersi geležies papildų ir per kelias savaites gera savijauta grįš. Deja. Geležies preparatų įvairovė lengvai gali susukti galvą. O kai kurie jų savijautos ne tik nepagerina, bet gali ir pabloginti. Gydytojas Valerijus Morozovas patarė, kada užtenka susireguliuoti mitybą, o kada pagalvoti apie rimtesnį gydymą.

Gydytojau, kokie yra pirmieji geležies trūkumo simptomai?

Galima įtarti, kad jums trūksta geležies, bet norint tą nustatyti, reikėtų atlikti atitinkamus tyrimus. Dažniausias simptomas yra nuovargis, nes geležis yra deguonies nešėjas. Jei trūksta deguonies, juntamas nuovargis, dėmesio stoka, raumenų nusilpimas, galūnių šalimas, širdies plakimas, plaukų slinkimas, odos, nagų būklės suprastėjimas. Visa tai yra siejama su geležies stoka. Užsienio autoriai pirmoje vietoje nurodo norą kramtyti ledą (gal tai susiję su kitokia gėrimų su ledukais vartojimo kultūra). Jei simptomai nėra labai sunkūs ir šiuos simptomus junta jauna moteris, kuri kas mėnesį netenka atitinkamo kiekio kraujo, galima taikyti taip vadinamąjį gydomąjį tyrimą. Paskiriami geležies preparatai, jei savijauta per 1-2 savaites pagerėja, galima jokių kitų priežasčių ir neieškoti.

Sutikite, kad geležies preparatų pasirinkimas yra milžiniškas. Kaip nepasiklysti ir išsirinkti sau tinkamą?

Visus preparatus galima suskirstyti į kelias grupes. Visų pirma – vieni yra vaistai, kiti – papildai. Vaistų saugumas ir veiksmingumas yra patvirtinti tyrimais. Visi pašaliniai poveikiai surašyti, prie jų nurodytas ir galimas dažnis, ir kita svarbi informacija. Papildas yra saugus tol, kol juo niekas nepasiskundė. Ko ten iš tiesų yra pridėta, dažnai niekas nežino. Todėl saugumo ir efektyvumo prasme papildas gerokai pralošia vaistams. Kitos grupės – geriamoji geležis, dėl kurios ir būna daugiausiai nusiskundimų, ir leidžiamoji, tai yra leidžiama į veną. Kaip bebūtų keista, bet su leidžiamais yra kur kas mažiau pašalinių poveikių, bet jų kaina didesnė ir vartojimas sudėtingesnis, nes reikia medicinos darbuotojo pagalbos.

Į ką dar reikėtų atkreipti dėmesį, renkantis geležies preparatą?

Dar geležies preparatai skirstomi į dvivalenčius ir trivalenčius. Pastarojo įsisavinimas yra daug prastenis. Vaistus, kurių sudėtyje yra dvivalentės geležies druskų, organizmas įsisavina geriausiai. Dalis tokių preparatų Lietuvoje registruoti kaip vaistai, dalis kaip papildai. Kad ir kaip bebūtų, tikėtina kad 40-60 proc. žmonių netoleruos pasirinkto geležies preparato, kad ir kokia forma jis pateikiamas (kapsulės, skystis ar tabletės) ir kad ir kokia geležies druska įeitų į jo sudėtį. Tokiais atvejais rekomenduojame bandyti skirtingus preparatus, kol atrasite savo. Apie 40 procentų taip ir neatranda.

Kodėl taip yra?

Iš tablečių ar kapsulių mūsų organizmas įsisavina tik 10-20 proc. geležies iš geležies druskų ir 30-40 proc. iš hemo (kraujo baltymo). Visa kita lieka mūsų žarnyne ir sukelia nemalonius pojūčius. Tokius kaip pilvo pūtimas, pilvo skausmai, vidurių užkietėjimą ir pan. Kita geležis vėlgi lieka žarnyne. Taigi geriau rinktis tokius preparatus, kurie turi mažiau geležies, nes tokiu atveju jos mažiau liks ir žarnyne. Žinoma, tokiu atveju ir taip laukiamo poveikio nebus iškart, jis atsiras po kurio laiko, bet pilvo dabar neskaudės. Bet tokių preparatų dozes galima didinti palengva iki maksimalios gerai toleruojamos.

Kodėl hemo geležis įsisavinama geriau?

Hemo geležis – tai geležies molekulė, įsukta į didelį mums giminingą baltymą. Todėl mūsų organizmas atpažįsta juos kaip saviškius ir greičiau bei paprasčiau įsiurbia į save nei paprastą geležies druskos molekulę.

Tai jei teisingai supratau, reikėtų rinktis preparatą, kuriame yra hemo geležis ir jos kiekis yra nedidelis?

Patarčiau rinktis vaistus, kurie yra ir saugesni, ir pigesni nei papildai. Ir žiūrėti, kad jų sudėtyje būtų dvivalentė geležis. O tarp jų rinktis mažesnių dozių preparatus. Rinkoje yra labai didelis geležies papildų pasirinkimas ir geležies kiekis juose gali skirtis net 3-4 kartus. Dar kas yra svarbu – geriau pradėti gerti nedidelėmis dozėmis, tarkime, po vieną tabletę per dieną, jei nieko blogo nepajutote, kitą savaitę dozę galite didinti iki 2 tablečių per dieną, trečią savaitę – iki 3. Geriau padidinti, jei viskas gerai, negu paskui mažinti.

Kokie maisto produktai trukdo pasisavinti geležį?

Tokių yra ir ne vienas. Ypač dažnai mažakraujystė pasireiškia 1-3 metų vaikams, kurie labai mėgsta pieną. O šis trukdo organizmui pasisavinti geležį. Kitas produktas – raudonas vynas. Todėl jei valgote kepsnį ir užsigeriate raudonu vynu – tinkamas pasirinkimas skanauti ir prastas pasirinkimas gydyti geležies stoką. Raudonas vynas turi taninų, kurie taip pat trukdo pasisavinti organizmui geležį. Trečias produktas – juoda ir žalia arbatos. Taip pat – kava. Ir dar – košės, ypač tos, kurios yra tokios lipnios ir gličios. Tarkime, avižų, žirnių, turinčios kisieliaus konsistencijos masės.

Kada užtenka tik pareguliuoti dietą, o kada jau reikėtų pagalvoti apie geležies preparatus?

Jei geležies trūkumas yra nedidelis, kartais užtenka tiesiog peržiūrėti dietą. Jei vis tik skiriame preparatus, reikia sekti, kada ir kaip juos gerti. Jei ryte atsikėlus išgeriate geležies preparatą, reikėtų pusryčių metu susilaikyti nuo minėtų produktų. Jei negalite, geriau gerkite geležį prieš pietus ir tada jau nevartokite nei kavos, nei pieno.

Kalbant apie preparatų vartojimą, nereikėtų aklai vadovautis instrukcijomis. Nors ten ir rašo, kad reikėtų gerti 2-3 kartus per dieną. Mūsų organizmas yra labai protingas. Jei gauna papildomos geležies, jis išskiria atitinkamas medžiagas, kurios sunkina kitos geležies dozės įsisavinimą. Taigi geriau išgerti tris tabletes iškart, nei po vieną tris kartus.

Apibendrindamas galiu pasakyti, kad visų pirma, reikia susireguliuoti dietą. Jei neužtenka – vartojant geležies preparatus valgyti rūgštesnių produktų, nors daugelyje geležies preparatų jau yra vitamino C. Rinktis reikėtų mažų dozių geležies preparatus, dvivalentę geležį (Geležis II), vaistą, o ne papildą.

Po kiek laiko turėtų pasijusti pagerėjimas?

Jei negaunate efekto per 2-3 savaites, kreipkitės į gydytoją. Nes arba vartojate netinkamą preparatą, arba problema yra kitur. Kartais, jei reikia greito geležies atstatymo, arba joks geriamas preparatas nepadeda, pasirinkimas vienas – sulašinama geležis. Tokiu atveju organizmas jos pasisavina 100 proc.

Kas yra rizikos zonoje?

Rizikos zonoje yra jaunos moterys, kurios kelias dienas per mėnesį netenka geležies atsargų. Taip pat vaikai, nes jie sparčiai auga, o kai kurie vartoja daug pieno produktų, bet jiems dažniausiai užtenka tik pakoreguoti mitybą. Vyresni ir lėtinėmis ligomis sergantys žmonės, kurie vartoja kokius nors vaistus, dėl kurių geležies įsisavinimas gali sutrikti. Taip pat žmonės po onkologinių ligų gydymo, nes šis išbalansuoja visą organizmą. Žarnyno sutrikimų turintys žmonės. Ir jaunimas, kuris dėl įvairiausių priežasčių, maitinasi pagal tam tikrą kartais organizmą žalojančią dietą.

Turite omenyje veganišką?

Pavyzdžiui. Bet tikrai ne visada ir tikrai ne tik veganiška. Tikrai galima iš augalinės kilmės produktų gauti reikiamą kiekį geležies, bet tokiu atveju reikia labai atidžiai viską skaičiuoti ir sekti. O tada valgymas tampa ne malonumu, o matematika. Vis tik iš gyvulinės kilmės produktų geležis įsisavinama daug geriau. Taigi žmonėms, prisilaikantiems tam tikrų apribojimų maiste, rekomenduočiau atlikti geležies tyrimus profilaktiškai ir įsitikinti, kad jos netrūksta. Nes kartais su geležies kiekio padidinimu organizme galima labai paprastai išspręsti tokius nusiskundimus kaip nuovargis, energijos stoka ir pan.

Kokie tyrimų rodikliai parodo, kad trūksta geležies?

Kad geležies organizme trūksta parodo keli tyrimai, vienas iš jų, populiariausias – feritinas. Jei jo kiekis kraujyje yra mažiau nei 41, reikėtų susirūpinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)