Menstruacinė taurelė ne sugeria, o surenka mėnesinių kraują. Ji yra įstatoma į vaginą, tačiau, skirtingai nei tamponai, yra naudojama daug kartų.

Nors menstruacinės taurelės tampa vis populiaresnės, apžvalga parodė, kad moterų išmanymas menstruacinių taurelių klausimų yra palyginti menkas, rašo bbc.com.

„Lancet Public Health“ paskelbta apžvalga išanalizavo 43 tyrimus, apimančius 3300 moterų ir mergaičių, gyvenančių tiek turtingose, tiek vargingose šalyse.

Didžiausias rūpestis ir nerimas, susijęs su menstruacinės taurelės išbandymu, apima skausmą ir sunkumus ją tinkamai įstatant bei išimant, taip pat pratekėjimą bei trintį.

Tačiau apžvalga parodė, kad komplikacijos yra retai pasitaikantis dalykas.

13 tyrimų rezultatai parodė, jog apie 70 procentų moterų, susipažinusių su menstruacinės taurelės naudojimo principais, norėjo ir toliau jas naudoti.

Keturi tyrimai, kuriuose dalyvavo beveik trys šimtai moterų, lygino pratekėjimą naudojant menstruacines taureles ir vienkartinius įklotus ar tamponus. Trijų tyrimų atveju pratekėjimas buvo panašus, o ketvirtasis tyrimas parodė, kad pratekėjimas naudojant menstruacines taureles yra žymiai mažesnis.

Kaip veikia menstruacinės taurelės?

Menstruacinės taurelės yra pagamintos iš minkštos ir lanksčios medžiagos – gumos ar silikono.

Įstatytos į makštį, jos sudaro įsiurbimo užtvarą, neleidžiančią kraujui pratekėti.

Jos gali sukaupti daugiau menstruacijų kraujo nei tamponai ar įklotai, tačiau šias taureles būtina ištuštinti ir išplauti.

Menstruacinės taurelės būna dviejų pagrindinių tipų: varpelio formos makšties taurelė, įstatoma žemiau į makštį, ir gimdos kaklelio taurelė, įstatoma aukščiau – panašiai kaip kontraceptinė diafragma.

„Vieną menstruacinę taurelę naudojau daugiau nei 20 metų“

Hemel Hemspstede (Didžiojoje Britanijoje) ir Valensijoje (Ispanijoje) gyvenanti 62-ejų Catherina Petit-van Hoey teigia naudojusi menstruacinę taurelę kelis dešimtmečius nuo pat devintojo dešimtmečio pabaigos, kai apie tokią priemonę išgirdo iš draugės.

„Prireikė šiek tiek laiko, kol ją prisitaikiau, tačiau kai įgudau naudoti menstruacinę taurelę, niekada nebegrįžau prie kitų priemonių. Jos naudojimas labai paprastas, o aš sutaupiau pinigų ir truputį prisidėjau prie švaresnės aplinkos“, – sako moteris.

Ji pridūrė: „Vieną menstruacinę taurelę visų mėnesinių metu naudojau daugiau nei 20 metų. Niekada jos nesterilizavau, tačiau gerai išplaudavau ją muilu“.

Kad galėtų išplauti taurelę apsilankiusi viešajame tualete, kartais ji pasinaudodavo neįgaliųjų tualetu arba „palaukdavo, kol bendrajame tualete nebesigirdėdavo žmonių“.

31-erių Martina Fraternali iš Mančesterio teigia naudojusi taurelę beveik 10 metų ir „niekuomet nesižvalgiusi atgal“.

„Taip, kartais gali būti kiek keblu ir nepatogu, ypač tuomet, jei šalia nėra kriauklės su švariu vandeniu, tačiau kaina ir taurelės nauda aplinkai viską nusveria. Tai taip patogu, kad dažniausiai jautiesi taip, tarsi išvis nenaudotumei jokios priemonės. Smarkiai rekomenduoju menstruacinę taurelę ir netgi galiu pareikšti, kad šiais susirūpinimo dėl aplinkos laikais menstruacinėms taurelėms turėtų būti taikomos mokesčių nuolaidos ir jos turėtų būti reklamuojamos taip, kaip ir kiti menstruacijų metu naudojami produktai“, – pasakoja moteris.

Kaip naudoti menstruacinę taurelę?

Pasirinkite tinkamą menstruacinės taurelės dydį, kuris nesusijęs su kraujavimo smarkumu.
Prieš naudojimą įsitikinkite, kad taurelė yra švari ir sausa.

Sulenkite taurelę ir įstatykite į makštį, kad taurelė galėtų išsilenkti ir suformuoti nepratekančią užtvarą.

Jei norite išimti taurelę, suspauskite jos apačią, kad atleistumėte susidariusią užtvarą.

Ištuštinkite taurelės turinį tualete ir išskalaukite taurelę ar išvalykite ją, kol taps švari.

Tarp mėnesinių sterilizuokite (pavirinkite) taurelę.

Nepavyksta priprasti prie taurėlės?

Galima išmėginti daugybės skirtingų gamintojų menstruacines taureles, tačiau kartais nutinka taip, kad taurelė bent iš pradžių gali netikti. Gali prireikti ne vieno bandymo, kol įsidėjusios taurelę jausitės patogiai.

Ginekologijos srityje besispecializuojanti slaugytoja ir konsultantė bei Karališkojo slaugos koledžo narė Debra Holloway teigia: „Galima rinktis iš daugybės skirtingų produktų, tad verta neprarasti atkaklumo ir pamėginti atrasti tinkamiausią variantą“.

Pasak ekspertų, tik nuo pačių moterų priklauso, ką jos pasirinks naudoti. Tačiau tam, kad moterims būtų galima suteikti visą šiam spendimui būtiną informaciją, reikia daugiau tyrimų, įrodymų ir galimybės duoti patarimą.

Tyrimų apžvalgos vadovė profesorė Penelope Phillips-Howard sako: „Nepaisant to fakto, kad visame pasaulyje yra 1,9 milijardo moterų, kurioms būna mėnesinės, ir vidutiniškai 65 dienas per metus jos kraujuoja, iš tiesų tėra tik keli aukštos kokybės tyrimai, lyginantys higienos priemones“.

Ar menstruacinė taurelė yra pigesnis variantas nei tamponai ar įklotai?

Pasak NHS, moterys, kurioms yra nuo 12 iki 52 metų ir kurios nesusilaukia vaikų, mėnesines patiria maždaug 480 kartų.

Menstruacinė taurelė gali kainuoti maždaug nuo 10 iki 30 eurų – turint omenyje, kad taurelę kiekvieną mėnesį galima naudoti ir vėl, o taip daryti galima iki dešimties metų, jos kaina, vertinant ilgesnio laikotarpio išlaidas, yra gerokai mažesnė nei tamponų ar įklotų.

Kadangi menstruacinės taurelės yra ne keičiamos, o naudojamos daug kartų, jos yra vertinamos kaip draugiškesnis aplinkai pasirinkimas nei tamponai ir įklotai.

Taip pat galima įsigyti būtent mėnesinėms skirtų apatinių kelnaičių.

Mokslininkai neabejoja, kad menstruacinių taurelių prieinamumas pasauliniu mastu galėtų padėti spręsti su skurdu susijusias mėnesines patiriančių moterų problemas, taip pat tokias sveikatos problemas kaip infekcijos net ir tais atvejais, kai galimybė pasinaudoti tinkamu tualetu ir išsiplauti taurelę yra menka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)