Nacionalinio aplinkosaugos ir sveikatos mokslų instituto mokslininkai neseniai atrado ryšį tarp snūduriavimo veikiant dirbtinei šviesai ir svorio augimo. Tyrimo rezultatai yra parengti anketos, kurią užpildė 43 tūkst. 772 amerikietės penkerių metų laikotarpiu, duomenimis. Šio tyrimo dalyvių buvo prašoma nurodyti savo svorio svyravimus, ūgį, juosmens ir klubų apimties svyravimus ir kūno masės indeksą viso tyrimo laikotarpiu.

Ir tyrėjai gavo labai įdomių rezultatų. Pasirodo, kad toms tyrimo dalyvėms, kurios miegojo veikiamos kambario apšvietimo ar televizoriaus skleidžiamos šviesos, buvo iki 17 proc. didesnė tikimybė priaugti penkis ar daugiau kilogramų. Tačiau blanki šviesa ar iš lauko sklindanti šviesa tokio poveikio neturėjo.

Viena iš šio tyrimo autorių mokslų daktarė. Chandra Jackson sako, kad tai susiję su mūsų vidiniu laikrodžiu.

„Žmonės yra genetiškai prisitaikę prie natūralios aplinkos – saulės šviesos dieną ir tamsos naktį, –sakė ji. – Dirbtinės šviesos poveikis naktį gali turėti įtakos hormoniniams ir kitiems biologiniams procesams taip, jog ima didėti tokių sveikatos būklių kaip nutukimas rizika.“

Dėl to gali būti kaltas ir mūsų apetitas: sutrikdytas miegas sumažina hormono leptino (jis mažina mūsų sotumo jausmą ir skatina alkį dienos metu) lygį. Be to, prastas vos vienos nakties miegas turi įtakos cukraus kiekiui kraujyje ir mūsų medžiagų apykaitai.

Kokią galime padaryti išvadą? Eidami miegoti išjunkite visus prietaisus be išimties. Jūsų miego kokybė tikrai pagerės, o taip pat sumažės ir liemens apimtis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)